På mandag var det Bleikvassli skole sin tur å få besøk av politiet. 7. – 10. klassen samlet seg for å høre om rus, nettvett og seksuelle overgrep.
Denne gangen var det Helle Øverli som representerte den forebyggende gruppen fra Mo politistasjon. Lensmann Steinar Bergem var også med, i tillegg til leder for ungdomsrådet, Tora Falkenhaug, og Karoline Hatten og Hilde Forsmo fra prosjektet Ung i Hemnes.
Ungdataundersøkelsen
Falkenhaug innledet med å fortelle med prosjektet Ung i Hemnes.
– Vi startet prosjektet i mars i fjor. Siden da har vi hatt blant annet ungdomspolitisk dag, og så skal vi ha foreldremøte nå. Bakgrunnen for prosjektet er ungdataundersøkelsen fra 2017, som viste at vi har litt å ta tak i i kommunen.
– Resultatene av ungdataundersøkelsen var ganske negative både i 2014 og 2017, og skiller seg negativt ut fra både Nordland og resten av Norge. Nå har vi fått penger fra Fylkesmannen for at ungdom skal jobbe med ungdom. Nå har dere en mulighet til å være med å påvirke hva som skal skje i kommunen, legger Hatten til.
Kriminalitet
Helle Øverli tar ordet, og viser fram sin PowerPoint-presentasjon på tavla. Hun innleder med å prate om hva kriminalitet er, og har etter hvert et klart budskap:
– Dere skal aldri sette dere bak et kjøretøy i ruspåvirket tilstand!
Hun er streng, men får samtalen i gang mellom elevene. De deltar aktivt med sine tanker og meninger når hun viser bildet av hasjklumper og spør hva det er. Bark og tennbriketter er noen av forslagene.
– Jeg blir glad for at dere ikke vet hva det er, for det betyr at dere ikke har vært borti det før. Samtidig er det utrolig viktig at dere vet hvordan det ser ut, slik at dere vet hva dere skal si nei til, sier Øverli.
Ungdommen svarer
I pausen får ungdommen spørsmål om dagens tema.
– Har dere lært noe nytt så langt?
– Jeg kunne mesteparten fra før. Jeg visste at hasj ser ut som tennbriketter for eksempel. Sånt lærer jeg av å se på nattpatruljen og grensevakten, forteller Sander Granskogli.
– Jeg visste ikke at man mistet førerkortet når man bruker hasj, sier Aksel Svartvassmo.
– Hvorfor er dette et viktig tema?
Therese Oksfjellelv og Maiken Lenningsvik fyller ut hverandres setninger.
– Vi får mer kunnskap om konsekvenser, og får vite hvorfor man ikke skal gjøre forskjellige ting.
Etter pausen er temaet nettvett.
– Har dere godt nettvett?
– Jeg har ganske godt nettvett vil jeg si, vi har hatt mye om det før, sier Sander.
– Hvilke apper bruker dere mest?
– Snapchat, Youtube og Instagram, svarer de fleste, men Aksel legger til Twitter.
– Har dere lov til å ha mobilen på skolen?
– Vi kan ha den i sekken på lydløs, men skal ikke ha den oppe i timene, sier Sander
– Vi får av og til lov til å bruke den som kalkulator, sier Maiken.
– Eller når vi har «Kahoot», legger Ingvild Holmen til.
Påfølgende onsdag står foreldremøte for tur, hvor både Korgen og Bleikvasslia skal samles for å lære om hvordan de bør forholde seg til de unge når det gjelder disse vanskelige temaene.