Nå skal vi ta et skritt som har en betydning for vår fremtid, og det er ikke alltid like lett. Det kan både være krevende og vanskelig, og ikke minst forvirrende. Vi i 10. klasse på Korgen sentralskole vil ta dere med på vår jakt etter riktig valg av videregående skole.
10. klasse. Det året man skal ta det valget som bidrar med å grunnlegge framtiden vår.
1. mars er det søknadsfrist for valg av videregående skole. Alle elever i 10. klasse rundt om i landet må nå ha valgt retningslinje for fremtiden. Men veien dit er ikke alltid like lett. Det er et stort og krevende valg, som er med å forme de unge voksne vi jobber med å bli. De siste månedene har vi vært opptatt av å lære mer om de forskjellige studielinjene, dette for å kunne ta et klokt og gjennomtenkt valg.
Hospitering
Det er ikke alltid like lett å ta et slikt valg når man har så mange ulike valgmuligheter. Vi har både vært på besøk og fått besøk av mange forskjellige utdanningslinjer. De forskjellige besøkene har hjulpet oss med å ta avgjørelsen til valg av videregående. Vi er veldig takknemlig for alle mulighetene vi har fått i forhold til hospitering. Siden 8. klasse har vi hatt faget Utdanningsvalg. Utdanningsvalg har hjulpet oss å forstå hva de forskjellige linjene tilbyr. Vi har tilbrakt mye tid på ulike sider som blant annet vilbli.no, der fikk vi høre fra elever som allerede går på linjene, slik at vi får et annet perspektiv på hvordan det faktisk er.
Venners påvirkning
Det som mange gruer seg til er å si farvel med vennene sine, også derfor er det mange som velger samme linje. Det vi alltid har blitt fortalt er at vi må ikke la oss påvirke så lett og at vi må tenke selvstendig. Opp gjennom årene har det blitt flere og flere tiendeklassinger som tar selvstendige valg, og ikke lar seg påvirke av venners valg.
Viktig å forberede seg
Rådgiveren vår, Guro Ingvaldsen, jobber som norsklærer ved Korgen Sentralskole. Guro har god erfaring med å hjelpe elever på skolen med valg av videregående, og hun mener det er viktig å tenke seg godt om før man søker. Vi har stilt henne spørsmål angående vgs, og dette er Guro Ingvaldsen sine svar på våre spørsmål.
– Hvorfor er det lurt å forberede seg godt til valget, eventuelt hvordan forberede seg best mulig?
– Å velge utdanningsprogram til videregående opplæring er et stort valg som får stor betydning for livet videre. Da er det viktig at det er et valg man har tenkt godt igjennom. Dette fører igjen til mindre–dropout? og at vi får flere elever som kommer seg igjennom videregående og går ut med en studiekompetanse eller en yrkestittel, forklarer hun.
Guro forklarer at forberedelsen er en lang prosess som starter allerede i 8. klasse.
– Man må bli kjent med seg selv, sine styrker og svakheter, hva arbeidsmarkedet trenger og finne ut hva man egentlig vil. Det er ikke fort gjort. Det er viktig at valget blir tatt av en selv, men samtidig kan det være lurt å søke råd og støtte fra både familie, venner og andre som står en nær. Det er uansett viktig at man søker kunnskap og finner svar på de spørsmål man måtte ha.
– Samtidig er det viktig for meg å forberede elevene på at de faktisk kan komme til å velge feil, og at det ikke er verdens undergang. Man kan lære mye av et feilvalg også! Det viktige er å prøve, legger hun til.
– Hvilken linje er mest populær?
– Det er vanskelig å plukke ut så mye konkret ut fra kun ett år. I fjor var idrettsfag en linje det var vanskelig å komme seg inn på, spesielt på Polarsirkelen. Det kan se ut som at dette vil gjelde i år også. Her i Korgen er også naturbruk ofte populært.
Guro er glad for at det er stor spredning mellom valg av linjer.
– For meg er det gledelig å se at elevene fordeler seg veldig, både på de ulike studieprogrammene og mellom de ulike studiestedene. Det forteller meg at elevene er flinke til å velge det de tror blir rett for seg selv, og ikke ut fra hva vennene skal gå, avslutter hun.
Vi har også snakket med en av våre medelever Kasper Terberg-Nordli som forteller om sin erfaring med valg av skole.
– Var det vanskelig å ta dette valget? Eventuelt hvorfor/hvorfor ikke?
– Nei egentlig ikke. I starten var det kanskje litt vanskelig, for det er jo ikke alle skolene som er i nærheten. Etter hvert ble det lettere da jeg så at det var flere muligheter på naturbruk, det som jeg nå har søkt på. Jeg skal jo gå første året på Naturbruksskolen i Hattfjelldalen og ved å gå der får jeg muligheten til å ta generell studiekompetanse. Det gir muligheten til å ta videre utdanning, som jo er greit å ha hvis man finner ut at man vil ta et fagbrev, forteller han.
– Ble du påvirket da du skulle ta dette valget, for eksempel av venner, familie og så videre?
– Nei egentlig ikke, der var bare for noen uker siden at mamma fikk vite at jeg skulle søke til Hattfjelldalen, så jeg ble ikke noe påvirket av familien. Jeg tenkte først å dra til Mosjøen siden jeg har bekjente der, men det er jo bare ett år i Hattfjelldalen, så jeg tror verken venner eller familien påvirket meg noe særlig.
Han forteller også at han gleder seg til å ha mer praktiske fag enn bare teoretiske.
– Det blir noe annet en grunnskole spesielt på første året, det blir mer praksis som gjør at det blir mer spennende. Skolen Hattfjelldalen er veldig liten, så man blir sikkert veldig godt kjent og en sammensveiset gjeng, og det gleder jeg meg til, avslutter han.
Å si farvel
Det er ikke alltid like lett å si farvel, spesielt med en gjeng som du nesten kan kalle din andre familie. Vi har gått i samme klasse i flere år nå, men tiden vi skal si farvel nærmer seg med stormskritt.
Før vi må si farvel skal vi på en klassetur. Den er for å ha en god stund med hverandre slik at det blir en god avslutning på grunnskolen, og minner vi får se tilbake på i etterkant. Tryggheten vi har overfor hverandre har blitt noe spesielt i løpet av disse årene, men nå som den tryggheten blir tatt bort fra oss, kan det ta flere måneder før vi føler oss like trygge sammen med ny klasse.
Alt i alt
Når alt kommer til alt, er egentlig hele prosessen vanskeligere enn det man tror. Siden dette er et valg som er med på å legge grunnlag for hele framtiden din, er det også et veldig vanskelig valg. Det er derfor det er lov å ombestemme seg. Hvis man angrer seg før fristen er ute kan man bare endre på søknaden, og hvis ikke har man god tid til å ombestemme seg siden vi har hele livene våre foran oss, vi er jo bare 16 år!