Senterpartiet satser på samme listetopp som sist foran høstens kommunevalg.
Fristen for nominasjonen foran kommunevalget nærmer seg, nå har også Hemnes Senterparti kommet i havn med sin liste. Partiet endte ved forrige kommunevalg opp med 18,2 prosent av stemmene og vant 4 av de 23 representantsetene i kommunestyret.
Partiet har renominert Paul Asphaug som listetopp og ordførerkandidat, men lista bærer også preg av at Senterungdommen har etablert seg i Hemnes. På andreplass finner vi Felicia Skreslett, en ung nykommer som også er nyvalgt leder for Senterungdommen i Hemnes.
Uklare mål
Asphaug forteller at de enda ikke helt har landet på målsetning.
– Vi skulle gjerne satt målene, men det er fortsatt uklart hvor mange lister vi får ved valget. Det er som kjent vanskelig å spå om framtiden, men vi forventer uansett en økning fra forrige valg.
Fristen for å melde inn liste går ut klokken 12 1. april. Etter hva Avisa Hemnes erfarer jobbes det fortsatt hektisk med å legge kabalene i de ulike grupperingene, også de uten en overordnet organisasjon.
– Den geografiske fordelingen på lista er kanskje ikke helt balansert?
– Nei, det er et problem som ikke er av ny dato. Vi får en del stemmer fra Hemnesberget, men historisk sett er nok dette noe som stammer helt fra tettstedet Hemnesberget var egen kommune. Det var bymessig, og daværende Bondepartiet sto nok svakt. Slik ser det ut til å fortsatt være, men vi har fått med noen derfra, forklarer Asphaug, som kan vise til to på lista med postnummer 8640.
Utvalgsledere
I inneværende periode har Høyre hatt ordføreren mens Frp har hatt varaordføreren. Senterpartiet har imidlertid hatt lederne i stort sett alt som finnes av utvalg.
– Dere har vært en del av en posisjon bestående av Høyre, Frp, MDG og dere. Hvordan blir det med samarbeid etter valget?
– Det kan vi ikke si så mye om før etter valget. Noen har vist seg enklere å samarbeide med enn andre, og lekkasjer fra kommende partiprogram skaper også usikkerheter. Vi står uansett til ansvar for de valg vi tok, og det samarbeidet vi har i dag, fastslår han.
– Du antyder at det er saker som kan være viktig for et samarbeid, hva konkret er det du sikter til?
Tenker langsiktig
– Skole er for eksempel et spennende område. Her er vi litt ute på myra fordi vi ikke har fått noen svar enda på hvilke konsekvenser eventuelle endringer i strukturen vil gi. Her håper jeg at tallene som påvirker dette endrer seg, sier Asphaug, og sikter til innbyggertallene.
– Strukturgrep må ikke bli destruerende på sikt. Det kan være forlokkende å ta grep for å lindre smerte på kort sikt. Det kan være lurt å løfte blikket og se framover noen tiår.
Asphaug mener det har vært altfor mye negativt fokus, og at dette kan skape en negativ utvikling.
– Spar, spar, spar. Det finnes en grense for hva som er mulig. Når det kuttes fra Oslo samtidig som det er lønnsøkninger blir det mindre og mindre igjen. Til slutt blir det umulig å opprettholde små kommuner.
Løsningen er flere innbyggere forklarer han.
– Vi må legge til rette for boligbygging med tomter. Da vil folk bosette seg i Hemnes, det skaper inntekter gjennom økte skatter og økt lokal handel.
Han snakker varmt om å legge til rette både for boligbygging og næringsetablering.
– Dette er vel ikke noe nytt, dere politikere har vel vedtatt en boligpolitisk plan gjennom flere perioder som lover attraktive tomter på alle tettsteder, uten at det har medført handlinger?
– Det er bare å innrømme at alle partier her har gjort en for dårlig innsats. Det kan hende vi må ta opp denne planen og endre den. Jobben har blitt utført altfor sakte, det er nå eller aldri, mener han.
«Arbeidsledig»
– Ved forrige valg toppet du også lista, men var ikke så interessert i å kalle deg ordførerkandidat. Dette virker å ha endret seg, hva er årsaken?
Partilederen drar litt på det, men innrømmer at ting nok har endret seg en smule.
– Jeg har hatt en fantastisk arbeidsplass hvor jeg har trivdes svært godt og lært veldig mye, sier han, og viser til sin jobb som lærer ved Selfors ungdomsskole.
– Til våren inntar gravemaskinene arenaen, og skolen forsvinner, bokstavelig talt. Da får jeg jo tid, ler han.
I Rana endres skolestrukturen, og som Asphaug forteller skal flere skoler rett og slett rives. Han fylte nylig 73 år, og de fleste på hans alder har for lengst inntatt pensjonistenes rolle.
– Det er svært få politikere som også er pensjonister i Norge. Samtidig ser vi at i andre land er dette helt vanlig. Hva tenker du om dette?
– I USA er president Trump like gammel, jeg kan ikke helt se for meg at det skal settes en grense. Jeg ser det ikke ulikt å bli ordfører. Det er ingen som har bindende avtale om hvor lenge de får bli på denne kloden, om jeg skulle falle fra underveis er det regler som håndterer slikt, sier han, lett humrende.
Asphaug fikk nylig KS? hedersbevis for lang og tro tjeneste, han har hatt politiske verv siden 1988, og tjent under seks ulike ordførere.