Mental Helse Hemnes? skogprosjekt «Utsikt til Bedring» er startet opp, og sist helg var første motorsagkurs i gang.
Mental Helse Hemnes er et aktivt lokallag som har mange aktiviteter i gang for sine medlemmer og for innbyggerne i Hemnes. Siste tilskudd av aktivitet er skogprosjektet «Utsikt til Bedring» som fra Extra-stiftelsen fikk tildelt ikke mindre enn 350.000 kroner i tilskudd pr år i tre år framover! Dette skal pågå i 2019, 2020 og 2021, og er dermed nettopp startet opp. Pengene skal for det meste gå til innkjøp av kostbart utstyr og til drift, mens selve ryddinga skal være et fellesløft på dugnad av alle som har lyst til å være ute i naturen og få bevege seg og være sosial. Altså et «folkeløft» for å rydde fram vår vakre kommune.
Bedre utsikt
Det skal ryddes på fellesområder i kommunen hvor det ferdes mye folk, og hvor det er hensiktsmessig å få fram utsikten igjen. Dette vil skape større trivsel for folk som ferdes. Bonusen i dette er at alle kan delta, og slik komme i bedre både fysisk og psykisk form. Dette er dermed rene «kinderegget» for de fleste. I tillegg til at bortimot 20 stykker tar motorsagkurs nå i vår, trengs det mange til å rydde kvist og kjerr. For hver person med motorsag ute i terrenget så trengs det mange til å rydde kvistene som skal bort. Sist helg startet det første motorsagkurset opp og ti deltakere var i sving. Dette pågikk både lørdag og søndag i tilsammen femten timer med en obligatorisk gjennomgang av teori og praktiske øvelser.
Erfaringer
Ved kursets aller siste del delte kursdeltakere sine erfaringer: Tove Følling Nerleirmo er ivrig og tar bilder av de ulike delene i teoriedelen for å huske det kursleder demonstrerer:
– I går hadde vi masse teori om motorsaga, om utstyr og de ulike delene, hvordan vi bytter ut ting, og generelt tar vare på selve saga. Så har vi hatt om sikkerhetsutstyr og -klær, og om arbeidsteknikker, og vi fikk forsiktig starte å prøve oss. I dag har vi vært ute i skogen her i Vesterli, ved lysløypa, og vi har prøvd ut masse i praksis. Og dette er kjempeartig!
For noen var det rart å skulle være «på skolebenken» igjen og ta inn all teorien. Det er mye som skal fordøyes i de intensive femten timene hvor kursholder Stian Valrygg fra Vefsn holder de ti deltakerne i ånde. Ved skistua i Vesterli i Korgen har kursdeltakere fra hele kommunen samlet seg. Og de forteller litt fra kurset:
–Det var kaldt først på dagen, men så fikk vi være i aktivitet med motorsaga, og da ble det veldig varmt og vi ble svett. I helga har det vært all slags vær, både sol, snø, regn, vind, opphold, men jeg har med meg mye bytteklær, forteller Lena Fagervik Jensen fra Korgen. Hun er stolt over å mestre motorsaga nå selv om hun faktisk har brukt motorsag før, men ikke følt seg helt stø i det.
–Dette har gitt meg følelse av mestring igjen, og jeg er så gira, kursholderen er helt fantastisk og Anders Martin Oldernes er også med og hjelper oss. Dette er så bra, forteller hun, i det hun skal ut til siste økt etter endt matpause.
Flere med erfaring
Flere deltakere har erfaring med motorsag, men mangler kompetansebevis på det, noe som kreves om de skal bruke motorsag gjennom prosjektet. Dette skyldes forsikringa som tegnes på deltakerne.
– Jeg har gått landbruksskolen, og der brukte vi motorsag. Så dette er ikke ukjent for meg forteller Gina Thoresen fra Korgen.
– Kursholder Stian demonstrerte noen fancy greier han laget med motorsaga i går, og det har jeg lyst til å lære meg også før jeg er ferdig med dette!
Janne Tuven fra Bleikvasslia har brukt motorsag til «husbruk» på egen hånd, men har ikke følt seg helt kompetent til å holde på.
– Jeg har lært mye. Dette med teknikker, hvordan vi holder kroppen i forhold til saga er kjempeviktig, i tilfelle vi sklir og faller, så skal vi vite at vi har kontroll over saga, forteller Jill, som demonstrerer hvordan de lærte at de skulle plassere kroppen når de skal kviste et tre.
Joackim Vassdal fra Hemnesberget syns dette er veldig artig, og ikke minst nyttig:
– Jeg deltar også på dagtid i ei kommunal gruppe som skoger litt. Dermed er jeg veldig glad for å få dette kompetansebeviset. Det kan være nyttig for meg også framover, ved at jeg kan påta meg oppdrag på egenhånd, forteller den unge mannen.
Bratt læringskurve
Den eneste som ikke har brukt motorsag før i det hele tatt er Iselin Villmones fra Korgen. På forespørsel om det går bra, så sier hun seg meget fornøyd:
– Med tanke på at jeg aldri har startet ei motorsag før, så ligger jo lista mi temmelig lavt sånn i utgangspunktet, før jeg kan si at jeg har lært noe nytt. Alt jeg gjør er jo ny læring og jeg får det jo til, forteller Iselin.
–Dette har vært så artig. Og jeg tror jeg skal høre med mannen min om han vil være med på det neste kurset, hvis det er ledige plasser da. Det skal bli så artig å være med på «Utsikt til Bedring» framover, avslutter Iselin Villmones.
Journalisten har vært og er involvert som frivillig og tillitsvalgt i Mental Helse i dette prosjektet.