Reguleringsplanen for torvet på Hemnesberget har satt kreative hjerner i sving. Nå foreligger de første iderike planene.
Hemnes Båt- og Fjordfestival og Hemnes Jazzforum har i samarbeid med Coop Helgeland og Havmannen AS, samt med velvillig støtte fra Hemnes kommune, engasjert Tanken Arkitektur til å utarbeide et forprosjekt for Samvirkelagsbakken.
Dette var bakgrunnen for invitasjonen som var sendt ut da de skulle presentere prosjektet «Samvirkelagsbakken». Om prosjektet får eller skal ha dette navnet er enda usikkert, men Tanken Arkitektur har benyttet «Bankbakken» som prosjekt navn. Men som noen sa i møtet, så finnes «Bankbakken» fra før på Hemnesberget. Man får se!
Det var Tanken Arkitektur AS, som har samarbeidet med Stokkan Lys, MBA og Asplan Viak, som la frem planene på forrige onsdag. Oppdraget var å vise et forprosjekt som hadde et funksjonsprogram som skulle inneholde en utescene, amfi, utvidelse av torget med sitteplasser ved Prix, samt mulighet for adkomst til bank-hvelvet for lagring. Bank-hvelvet ligger i det gamle Hotellbygget hvis noen lurer.
Det var også lagt inn premisser som blant annet sa at det skulle være bilfritt, ha universal utforming opp til jernvaren og utescenen, vareleveringsmulighet til Jernvaren, samt mulighet for dugnadsinnsats.
Planene
Det var med stor interesse mange møtte opp for å få være med på denne presentasjonen. Skissene som ble lagt frem viste at alt som var bestilt var lagt inne i planene. Det var lagt inn et amfi ovenfor et areal som også kan være en scene. Dette arealet er plassert utenfor inngangen til jazzklubbens lokaler Jernvaren.
Man tenker seg at hele anlegget skal bestå av betong og treverk, og være laget for å brukes året rundt. Bakken som har fått universal utforming med adkomster fra Sjøgata, er tenkt bilfri i hovedsak. Det er kun lagt inn mulighet for varetransport til Jernvareinngangen.
Et byggverk bestående av fire portaler i betong er plassert i bakken og bryter litt med den diagonale effekten hele bakken vil få i forhold til å bevege seg opp og ned. Disse portalene vil gi muligheter for seildukstak, lys og lydanlegg og alt det som i dag kan integreres i forhold til interaktive tilkoblinger. Adkomstene i anlegget vil være oppvarmet og dermed tilgjengelig hele året.
Det ble også påpekt at det er integrert grønn linje i heleanlegget, og her har Asplan Viak vært inne med en landskapsarkitekt for å ivareta bla. dette. Det planlegges grønne soner hvor naturlige planter kan vokse og «stelle» seg selv.
Øverst i bakken, på plan med inngangen til Prix vil det bli etablert en uteplass hvor folk kan møtes på vei ut eller inn i butikken, og selvfølgelig ellers også.
Økonomi og fremdrift
Som nevnt så har flere vært inne i forhold til å bekoste forprosjektet. Det skal nå beregnes kostnader for hele prosjektet, og deretter skal dette legges frem for politiske myndigheter i kommunen. Man håper dermed at man får anledning til å søke om stedsutviklingsmidler gjennom kommunen. Her er veien kort, og mye skal nå gjøres på kort tid.
Men man ser for seg å få alt ferdig slik at formannskapet kan behandle saken i første møte. Det er i dag oppnådd stedsutviklingsmidler for arbeid med prosjekt «Sjøfronten». At «Samvirkelagsbakken» ligger i nær tilknytning til dette, og vil være med i den helhetlige tanken for utvikling av «Sjøfronten» på Hemnesberget, ser man på som en fordel.
Innspill i møtet
Hovedinntrykket blant de som var til stede var meget positivt. At det nå endelig skjer noe ble godt mottatt. Noen hadde innsigelser på at det burde vært en form for tak over uteplassen øverst ved Prix, noe prosjektgruppa lovet å se nærmere på. Det ble nevnt at det også regner på Hemnesberget. At det også blåser av og til ble tatt opp, og da i forhold til å gjøre tiltak som kan begrense gjennomtrekk i bakken.
Prosjektgruppa tok også dette til seg, men tok til ordet for at en del detaljer må løses etter hvert. Det som har fokus nå er å få klarlagt økonomi og få gjort politiske behandlinger av saken.