Hemnes Turistforening har flere hytter å se til og vedlikeholde. Svein Arne Brygfjeld er en av flere primus motorer som holder hyttene i stand, og Rabothytta er blitt hans øyensten.
Når sola er tilbake på Rabothytta er det et og annet som må gjøres for at anlegget skal være klart for innrykk av turfolk utover vårvinteren. Svein Arne Brygfjeld har nylig vært oppe på hytta og sjekket forholdene, og forteller :
Materiell
– Vi må sørge for at det er nok av forbruksmateriell der oppe, som for eksempel gass, dopapir og ved. Aggregatet skal ha bensin, og solcellepanel må gjøres reine. Vi må gå over alt og se til at ting er som de skal være. Denne turen var første arbeidstur i vinter, og jeg hadde med meg syv gassflasker, nyvaskede dørmatter og mye annet småtterier som måtte fraktes opp.
– Gikk du på ski med denne tunge oppakningen?
– Nei, dette var en rein skutertur. Jeg hadde tungt lass opp, og ned var kjelken full av tomme bensinkanner og gassflasker. Dessverre var jeg alene, det fikk jeg kjenne på når jeg ikke kom meg opp ei bratt li. Jeg måtte snu og klarte da å velte den tunge skuteren. Heldigvis kom Gustav Reinåmo forbi og hjalp en elendig skuterkjører. Vi var forresten enige om å skylde på det tunge lasset, ler Brygfjeld. – Forholdene var ellers gode, og oppover mot Rabothytta er det nå unormalt slett og fint.
Mye is
– Av bildene dine ser vi at hytte er overiset. Kom du deg i det hele tatt inn på hytta?
– Jada, jeg kom meg lett inn. Vestsida av byggene er som bildene viser helt nediset, men mot øst er de reine og fine. Så det er lett å komme seg inn hytta på østsida.
– Har uværet og kulden gjort noen skade på byggene?
– Isinga som vi opplever nå gjør nok liten skade. Byggene er robuste og beregna på tøffe forhold. Men noen småskader kommer alltid – som en vinduslem på Hugobua som antakelig hadde vært dårlig festet. Og sikringsvaiere som er slitt av pga tyngden av snø og is. I grunnen blir det mer skader på byggene om folk begynner å hakke isen bort – da kommer de fort borti treverk og glass med kvasst verktøy.
– Hvordan oppleves det å komme opp dit og få se denne majestetiske iskledde bygningen?
– Tja, si det. Når jeg drar opp er det jo for å gjøre en jobb. Frakte opp og ned, gjøre praktisk arbeid der oppe. Likevel er opplevelsen sterkere enn jeg har ord for å beskrive. Jeg blir inderlig glad, og jeg kjenner på en frihetsfølelse av en annen verden. Merkelig nok kjenner jeg også på en takknemlighet for at jeg får holde på med dette, at jeg kan bruke fritida på en sånn plass for et sånt formål. Kan man ønske seg mer? Vel, da jeg var vel nede var kaffetermosen min like full og matpakken uåpna. Kanskje kunne jeg tatt meg bedre tid til å nyte øyeblikket, sier Svein Arne ettertenksomt.
Planer for året
– Hvilke planer har dere for Rabothytta og hele anlegget i 2019?
– Den nye sikringshytta, Klemetstua, er vi grovt sett ferdige med. Det gjenstår bare noe utearbeid og noe småpusk her og der. På hovedhytta må vi gjøre noe med åpningsvinduene, fordi hengslinga ikke tåler vekta av sikkerhetsglassene. Og så har Statnett gitt oss en stor batteribank som vi skal montere i sommer. I grunnen er det jo nok å gjøre av arbeid der oppe. Og i sommer skal vi jo selvsagt ta i mot turister som normalt, med vertskap fra slutten av juni og helt til ut august, samt helgene i september og oktober. Folk må gjerne melde seg som hytteverter allerede nå, avslutter Svein Arne Brygfjeld som så raust har delt sine vakre vinterbilder med våre lesere.
For mer informasjon kan leserne sjekke ut nettsida www.rabothytta.no ang hytteverter, og Hemnes Turistforenings nettside, www.hemnesturistforening.no for info om fellesturer i 2019.