På tirsdag fikk Hemnes sentralskole hyggelig besøk av enhetsleder for skole i Hemnes kommune, Rolf Arne Westgaard. Var det inspeksjon, ris eller ros?
Bakgrunnen for det hele ligger i det faktum av Enhet skole i Hemnes kommune kun hadde 5,5 prosent sykefravær i 2018. For å feire det lave sykefraværet for Enhet skole, og vise at man setter pris på at man når slike mål, dukket skolesjef Westgaard opp med kake til de ansatte ved Hemnes sentralskole på tirsdag.
Enhet skole i Hemnes kommune består av alle skolene, kulturskolen, ungdomsklubbene og voksenopplæringen. Hemnes kommune har satt seg som mål å komme ned på 7,0 prosent for sykefraværet i alle enhetene samlet, men for 2018 ble dette på 8,2 prosent.
– Bakgrunnen for det arbeidet som gjøres i forhold til sykefraværet i Hemnes kommune er et hoveddokument som vi kaller for «Hemnesavtalen». Denne avtalen ble inngått i 2017, og tar for seg nærværs- og sykefraværsarbeidet i Hemnes kommune.
– Avtalen ble inngått mellom fastlegene i Hemnes, arbeidstakerorganisasjonene, og Hemnes kommune. Øvrige samarbeidspartnere er NAV-Hemnes, NAV-arbeidslivssenter og Bedriftshelsetjenesten Stamina Helse, forteller enhetsleder for skole, Rolf Arne Westgaard.
Han forteller at Hemnes kommune var tidlig ute med en slik innovativ avtale som han karakteriserer som nokså unik.
– Personalavdelingen vår er sterkt inne på tilbudssiden, og følger opp i bruken av et slikt felles arbeidsredskap som avtalen er. Det er viktig å holde fokus, men samtidig så er det lov å være syk.
– Hvordan fungerer det daglige arbeidet ute på skolene?
– Her hos oss prøver vi å snakke om sykefravær og skape tillit og forståelse for at man kan snakke om emnet. Nå kommer gjerne de ansatte innom og forteller at de skal til legen før de går dit. Det skjer også at de kan spørre om å få mulighet for noe tilpasning i arbeidsdagen. Da kan det hende at vi løser dette, og den ansatte slipper å gå til legen og kanskje bli sykemeldt, sier rektor Tore Wetting ved Hemnes sentralskole.
– Det er også viktig at vi ser hverandre i hverdagen og har ansvar for hverandre. Det kan være at man ser at noen sliter, og da kan en samtale og fri et par dager gjøre at situasjonen ordner seg.
– Har dere hatt kursing eller opplæring i forhold til bruken av «Hemnesavtalen»?
– Alle har vært gjennom HMS-kursing. Dette er også tema i lederopplæringen, men like viktig er det at vi forsøker å holde fokus på dette i for eksempel rektormøtene som vi har jevnlig. Dermed kan vi tipse hverandre og gi gode råd, og da lærer vi hele tiden, forklarer Tore Wetting.
– Det vi også vet er at jo lavere sykefraværet er, jo bedre mulighet har man for å jobbe med det. Ligger man høyt i fravær, 12-13 prosent, må man bruke mer tid på å løse daglige utfordringer på den enkelte arbeidsplass. Og i skolen må det jo være noen tilstede hele tiden, sier Rolf Arne Westgaard.
– Vi ser også at det er veldig mange parametere som ligger inne i vurderingene og statistikkene for sykefravær. Derfor er det vanskelig å sammenligne for eksempel tall på landsbasis. For oss er det viktig å kunne følge vår statistikk over flere år. Da ser vi tendenser og kan dermed evaluere oss selv hele tiden.
Enhetslederen mener at et godt og samkjørt kollegium er viktig i hverdagen.
– Det er nok riktig å si at man tenker at vi er alle viktige for hverandre. Vi støtter og hjelper hverandre, og jobber med en vi-følelse i oss. Som det er sagt tidligere er det å bli sett, og være rause med «god-ordan» viktig. Vi må kunne snakke om fravær, sier Westgaard.
– Her hos oss har vi noe som vi kaller en nærværskalender. Det er et regneark hvor detaljerte skoledager og timeplaner er satt inn. Jeg fører da alt av fravær eller permisjoner inn der, og så får de ansatte en utskrift hvert halvår. Dette gjør vi for å holde fokus, og bevisstgjøring oppe, i forhold til hvordan den enkelte har det i sitt nærvær i hverdagen. Selvfølgelig så er det utfordringer med en slik føring av nærværet, og noen kan jo føle ubehag med måten det gjøres på, mener Tore Wetting.
– Mange skoler bruker i dag en slik nærværsføring, og da også for å se det i sammenheng med den læringen som gis. Da skal det også sies at vi i skolene i Hemnes kommune, og spesielt i de nasjonale prøvene for 5.klassinger, ser at resultatene blir bedre og bedre. Og kanskje er det en sammenheng her, spør Rolf Arne Westgaard.
– Ser man seg litt tilbake og tenker økonomi er det klart at man innenfor Enhet skole har gjort reduksjoner i bemanningen de siste årene. En annen bonus-sak er at behovene for spesialundervisning er redusert. Her må det sies at barnehagene gjør en veldig god jobb med å registrere, avklare og løse eventuelle behov før de kommer inn i skolen. Dermed klarer de ofte å hindre at barna kommer inn i skolesystemet med en diagnose.
– Så for enheten for skole så henger alt sammen. Vi jobber for bedre oppvekst -og læringsforhold for barna, samt gode arbeidsforhold for våre ansatte, avslutter enhetsleder for skole, Rolf Arne Westgaard.