Å drive et pedagogisk arbeid som gjør at de døve som besøker et museum får større utbytte av sitt besøk har medført at prisen for slikt arbeid i år gikk til ei hemnesjente.
Helene Møllevik fra Hemnesberget er til daglig formidlingsleder ved Norsk Døvemuseum i Trondheim, hvor hun arbeider med å gjøre opplevelsene bedre for mennesker med bla hørselshemming, eller andre funksjonsnedsettelser.
I år var det Helene som ble tildelt årets pris som hvert år deles ut av NCK – Nordisk Senter for Kulturarvspedagogikk, og som har sitt hovedsete utenfor Östersund i Sverige.
Sentret er et Nordisk-Baltisk senter som arbeider med forskning og utvikling innenfor læring gjennom kulturarv. Landene som er med i dette arbeidet er Norge, Sverige, Finland, Danmark, Island, Estland, Latvia, og Litauen.
I begrunnelsen for årets pris sies det blant annet:
– Helene gjør en stor innsats innen formidling og læring for spesielt døve besøkende, men også for andre besøkende i museene. Helene har vært en drivkraft i å spesialutvikle en metode som sikrer en fullverdig opplevelse, og som gir stor læring for de som benytter tegnspråk på bla. Ringe Musikkmuseum i Trondheim. Helene ble sammen med Ringe Musikkmuseum prisbelønnet for den beste formidlingsideen av Norges Museumsforbund i 2017.
– Helene har også arbeidet sammen med Nidarosdomen, for å via tegnspråk formidle historien om steinhuggerne som bygde domen. Mange av de var døve, og Helene har gjennom sitt arbeid vært med på å løfte frem disse usynlige arbeiderne slik at de nå synliggjøres.
– Helene har vist stor pedagogisk forståelse og gitt et viktig og utmerket bidrag innen det kulturpedagogiske området, og for dette tildeles hun den pedagogiske prisen i 2019, sa en enstemmig jury.
Anerkjennelse
– Hva betyr denne prisen for deg?
– Det er jo kjempeflott å bli sett og anerkjent på en slik måte for det arbeidet man brenner for og jobber med. Mange vet sikkert ikke så mye om det vi jobber med, men de som har behov for forbedringer av sine besøk i museer oppdager det, sier Helene Møllevik, og forklarer:
– Når man tenker på tilgjengelighet og funksjonshemmede så tenker man nok først på den fysiske tilretteleggingen. Men like viktig er det å få et godt og tilrettelagt besøk i et museum. Døve, blinde og mennesker med andre funksjonshemminger skal ha gode opplevelser og utbytte av sine besøk.
– Hvilken utdanning har du og hva har du gjort frem til der du er i dag?
– Jeg flyttet i 1997 til Trondheim og startet med utdanning i kreative fag, med et mål om etter hvert å kunne bli lærer. Undersøkte litt hvilke behov videregående skoler hadde i den retningen, men fikk svar om at det var stor mangel på lærerkrefter inne tegnspråk.
Dermed begynte ballen å rulle, og hun tok en årsenhet i norsk tegnspråk. Det ble også mellomfag i kunsthistorie, for deretter master i estetiske fag og didaktikk.
– Fra 2009 jobbet jeg delvis i Norsk Døvemuseum i Trondheim, før jeg i 2013 fikk jobb som leder i en internasjonal barnehage i Trondheim. Så i 2016 fikk jeg fast jobb ved Norsk Døvemuseum som formidlingsleder, og der er jeg fortsatt, forteller Helene med stolthet.