Leirskar Ungdomslag er igjen klare til å la lattermusklene få kjørt seg. Men det er mye som skal på plass før en slik forestilling er klar, både foran og bak scenen.
Fakta
Navn: Nadia Bjørkheim
Fra: Korgen, bor på Hemnesberget
Alder: 38
Familie: Samboer med Holger Christian, tilsammen har vi fem barn; Maja, Lauritz, Live, Jakob og Vilma. Og to katter; Kattja og Gråpus.
Aktuell som scenograf i Leirskar Ungdomslags teateroppsetning «Bill.mrk. Kvinne søkes»
Et teaterstykke handler om mer enn det som skjer på scenen under forestillingen. I forkant av oppsetningen er det mange i sving for å få på plass omgivelsene til selve skuespillet.
– Hva er en scenograf?
– En scenograf er den som under en teateroppsetning har som oppgave å skape det visuelle bildet på scenen. Scenografen forklarer visuelt publikum aspektene tid og rom, og forsterker og underbygger handlingen i teaterstykket.
– Hvordan har du fått dette til i årets forestilling?
– I årets forestilling, «Bill.mrk. Kvinne søkes», er året 1969. For å kunne skape et troverdig bilde av tid og rom, kreves det at man setter seg inn i visuelle uttrykk fra denne tiden. Man må ha godt kjennskap til manus, og samarbeide tett med regissør, som er ansvarlig for det totale uttrykket. Samarbeid med ansvarlig for lyd og lys er også sentralt.
– Er det mye jobb?
– Det har vært en del jobb, men hele teatergruppa har bidratt på en unik måte. Tidsriktig utstyr har blitt skaffet til veie, noen har tapetsert vegger, andre har børstet støv av en gammel kjøkkenbenk, stoler, bord, hyller og annet som kunne befinne seg på et kjøkken i 1969. Dette, samt innspill og nye idèer fra gruppa, har gjort det hele til en morsom og lærerik prosess, der det ferdige produktet er et resultat av kreativt samarbeid.
– Du har jo tidligere vært skuespiller i flere oppsetninger. Hvorfor er du bak scenen denne gangen?
– Jeg er fascinert av alle uttrykksformene i teateret, men scenografi er noe som har tiltalt meg særlig, og som jeg har ønsket å jobbe mer med. Scenen på ungdomshuset på Jamtjorden bærer en lang bygdeteatertradisjon. Dette syns jeg er et spennende utgangspunkt, og fint å få være en del av.
– Blir du å se på scenen igjen ved senere oppsetninger?
– Jeg trives med å formidle sceniske uttrykk, både på og bak scenen. Så jeg blir nok å se igjen.
– Hvorfor skal folk, hvis det fremdeles er mulig å få tak i billetter, komme på teaterforestilling i helga?
– I helga er det nok vanskelig, det er utsolgt! Men om man er rask kan man få tak i billetter til ekstraforestilling på tirsdag. Det bør man fordi forestillingen har svært dyktige skuespillere og er svært godt regissert. Om man har behov for å slippe latteren løs, la seg henfalle til tider som har vært, og rett og slett bare la seg underholde, er Jamtjorden stedet.
Nadia om Hemnes:
– Hva er aller best med Hemnes?
– De engasjerte folkene som bidrar til et rikt aktivitetstilbud for både store og små.
– Hvilken Hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Det er mange enkeltpersoner i Hemnes som kunne fortjent en blomster, men min går til Sanitetsforeningene i Hemnes. Jeg har stor respekt og beundring for jobben de har gjort, og fremdeles gjør.
– Du får endre en ting i Hemnes, hva?
– Å forhindre en gryende motsetningskultur mellom tettstedene.
– Smul sjø eller evig snø? Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Oldervika.