HAF holdt for litt siden informasjonsmøter på Hemnesberget og i Korgen om hvordan deres kunder kan bidra til et mindre søppelberg.
Frivilligsentralen i Hemnes har fått et oppsving med mye aktivitet siden Trine Lise Skreslett tok over roret. Før jul annonserte hun om kommende informasjonsmøter med HAF, både på Hemnesberget og i Korgen. En trend i tiden er ønsket om å bidra til gjenbruk og ei optimal søppelsortering. Det var også intensjonen bak det å få HAF til å komme til kommunen vår. Ikke alle syns det er så enkelt å vite hva skal hvor i hvilken pose og boks.
Restavfall til Sverige
HAFs utsendte, Geir Benden, tok imot de veldig få deltakerne som møtte opp i allaktivitetshuset på Hemnesberget en kald onsdagskveld. Han gav en fin orientering om HAF.
– Vi ble stiftet i 1994, og vi har ansvar for renovasjon i kommunene Hemnes, Nesna, Lurøy, Rana, Rødøy og Træna. Restavfall fra hele vårt distrikt kjøres til Umeå, Gønkøping og Boden i Sverige. Restavfallet er verstingen ifht klima og miljø, forteller Benden.
– Matavfallet fra oss kjøres til Verdal, som lager biogass av det. Bussene i Trondheim driftes nå av denne biogassen. For å få riktige poser transportert til rett sted kjører vi alt gjennom en robotmaskin med seks armer på. De to fremste armene dytter ned de blå posene som er fylt med plast. De fire bakerste armene dytter ned de grønne posene. Våre maskiner sorterer så nøyaktig at vi er oppe i 98 % korrekthet, og det er bra!
Feilsortering
– Men, vi har sjekket 200 tilfeldig utvalgte blå poser med plastavfall, og det var nedslående resultat: 25 prosent av plastavfallet i posene var feil! Så våre kunder må bli flinkere, rett og slett. Plastavfallet klappes sammen og fraktes til Tyskland, hvor de bruker det i ny produksjon. Plast kan faktisk gjenvinnes 8 ganger!
Han forteller at de ønsker å bidra til økt bruk av gjenbruk av større ting.
– Vi har ønske om å opprette gjenbruksstasjoner hvor det kan stå elektriske apparater og diverse utstyr som fungerer, og som andre kan komme og få! Folk flytter og folk pusser opp som aldri før, dermed byttes det ut ting som fortsatt fungerer. Her kan vi hjelpe til med at slikt utstyr kan finne nye eiere. Elektriske apparater klippes ikke lenger ledningene over på, slik det ble gjort før.
Geir Benden tar imot spørsmål om hva skal hvor. Her er det kilde til forvirring i dagliglivet nemlig.
– Kaffeposer og potetgullposer skal i de blå posene for plast. Telyskopper i aluminium skal i egen beholder for glass- og metall. Telyskopper av plast skal i blåposene, men husk da på å fjerne metallbiten i bunnen av koppen. I glass- og metallcontaineren skal det ikke hele ting i metall, som for eksempel steikepanner, og heller ikke keramikk. Keramikk skal i restavfallet. Vi tar også imot sko og leker, forteller Benden, også det til enkeltes overraskelse.
– Joda, i Fretexbeholderen på gjenbruksstasjonene våre tar vi imot klær, og i disse beholderne kan folk også levere hele og rene sko og leker, bare ikke elektroniske leker.
Returpunkter
Vi har Returpunkter, gjerne utenfor butikker på større steder. Dette er som oftest tre punkter; en container for glass og metall, en for papp/bølgepapp, og en for Fretex/tekstiler, klær, sko, leker.
– Det har vært underskriftskampanje for å få slike returpunkter utenfor Prix her på Hemnesberget, forteller Håkon Kvitnes, – og jeg lurer på hvordan det ligger an med den saken?
– Det arbeides med saken, og vi i HAF ønsker her et samarbeid med Hemnes kommune for å få det til. Da slipper de eldre og andre folk her uten bil å dra opp til Åsen for å levere avfall på gjenbruksstasjonen der, en gjenbruksstasjon som vi i HAF ser er mye brukt, forteller Benden.
– Det er blitt veldig bra der, forteller Kvitnes, og kan fortelle at det nesten alltid er kø av folk der som vil levere skrot.
TO stasjoner i Hemnes
HAF har i hele sitt store distrikt med seks kommuner kun fem bemannede gjenbruksstasjoner. En på Røssvoll i Rana, en på Nesna, en på Vågaholmen, og to stk. i Hemnes, hvorav en er i Korgen og en er på Hemnesberget. Det er altså stor grunn til å være takknemlige over de bemannede gjenbruksstasjonene vi har i kommunen!
Nyttig sortering
Den nye skolen på Ytteren er bygd av glassopor, et fantastisk gjenbruksmateriale av blant annet knust glass, forteller Benden. – Dette materialet brukes nå til å lage store bygg av og også til veibygging.
Det diskuteres hvor man kan levere større ting, og muligheter til å sette inn saker så de ikke skal bli ødelagte av vær og vind. Og det diskuteres også de små ting og hvor vi skal gjøre av dem:
– Tannkremtuber er av plast. Om vi klipper dem i to og gjør de rene innvendig så skal de i blåposene. Kaster vi tannkremtuber med litt igjen så skal de i restavfallet, forteller Benden. –Eggeskall og små bein skulle tidligere ikke i matavfallet, men nå har vi maskiner som knuser dette, så nå skal det i matavfallet, som dermed bekrefter at ny teknologi gjør at vi som forbrukere stadig får behov for å oppdatere oss på ny informasjon.
– Det er også slik nå at alle butikker som selger lyspærer og batterier er forpliktet til å ha mottak av retur for dette, uten at rødboksen vi har hjemme trenger å benyttes.
Hageavfall
Haldor og Synnøve Solhaug ønsker å sortere riktig og har både spørsmål og innspill til HAFs representant.
– Hvorfor må vi bruke klippekort for å levere tilhengerlass med avfall, nå når avfall faktisk er blitt en ressurs, undrer Haldor på.
– Tre tilhengerlass pr husstand er nå gratis, men vi ønsker at det skal bli slik at når vi har fått levert så mye av alt som nå går gratis til gjenvinning i de ulike containerne, så har man kun en liten rest igjen av søppel som skal til gjenvinning, og det kan det gjerne betales litt for, mener Benden.
– Vi selger ruller med store, blanke poser som folk kan bruke når de skal samle litt større ting som skal leveres på gjenbruksstasjonen. De svarte søppelsekkene egner seg ikke til slikt bruk.
Hytterenovasjon
Temaet hytterenovasjon er tydeligvis et eget stort tema for mange, og Håkon Kvitnes har tydelige meninger om dette:
– Jeg mener at dette er et ran, og det er jeg ikke redd for å si! Når jeg ikke er hjemme, men er på hytta, så lager vi det samme søppelet vi likevel betaler for. Og vi tar med oss søppelet når vi drar hjem. Dette er et unødvendig og urettferdig gebyr, sier Kvitnes.
Arrangør, leder av Frivilligsentralen, Trine Lise Skreslett har med seg sin datter Live Marie.
– Det er helt klart et forbedringspotensial for bedre kildesortering på hytta, sier mor til datter, med innstendig stemme. Det er lurt å ha med den yngre garde på slike møter for å sørge for gode sorterere i framtida.
Benden på HAF avslutter møtet med at de gjerne kommer tilbake til Hemnes for å holde kurs om kompostering om det er interesse for det. Da kan Frivilligsentralens leder koordinere et slikt kurs for oss i Hemnes.
Mer enn halvert
Dagen etter møtet på Hemnesberget var det et liknende informasjonsmøte i Korgen, med
ni oppmøtte. En av dem var Ulla Monsen fra Korgen, som nå ei tid etter møtet stolt kan fortelle:
– Jeg har mer enn halvert restavfallet mitt etter informasjonsmøtet i Korgen! Jeg skulle ha ønsket at det hadde vært bedre oppmøte, for jeg trur at det er mange som kunne ha lært utrulig mye. Det er nok flere enn meg som kunne fått noen aha-opplevelser, sier en nå mye flinkere kildesorterer, Ulla Monsen til slutt.