I høst hadde politiet sitt forebyggende opplegg for 8. klassinger i Rana, hvor de tok opp temaer som rus, nettvett og seksuelle overgrep. Nå står Hemnes kommune for tur, og først ut er Hemnesberget.
Det er Rune Bang og Steinar Bergem som møter opp i 8. klasse på Hemnes sentralskole. Karoline Hatten skulle også vært der, i sin prosjektstilling for barn og ungdom, men sykdom holdt henne hjemme denne dagen. Tidligere var politiet alene om å dra rundt på disse type oppdrag, men Bergem påpeker viktigheten av å få med seg flere grupper for å spre budskapet. Å dra lasset i lag.
– Vi har gjerne med oss blant annet familievernkontoret, foreldre og ungdomsrådet for å få forskjellige vinklinger på det. Dette er viktige ting å ta opp, selv om vi har gjentatt det før.
Kriminalitet
Rune Bang jobber på forebyggende avdeling på Mo, og har klargjort en PowerPoint-presentasjon med temaene rus, nettvett og seksuelle overgrep. Han begynner med å prate om Norges lover, og får elevene med på samtalen ved å spørre de hvilke lover og regler de har på skolen. Innen dette temaet kommer også kriminalitet opp, hva det er og hvordan loven fungerer.
Ganske snart blir det klart hvorfor temaet kriminalitet og lover ble tatt opp innledningsvis, da neste punkt er rusmiddel. Bang spør elevene hvilke rusmiddel vi har, og både alkohol og narkotika nevnes. Han minner om at tobakk også er et rusmiddel, og påpeker hvor gammel man må være for å kjøpe eller innta tobakk og alkohol.
Et bilde dukker opp på skjermen og Bang spør hva bildet viser. En av elevene svarer hasj.
– Dette er hasj, ja. Andre klasser har kommet med mange forslag, som sjokolade eller stein. Jeg viser dere dette bildet for at dere skal vite hvordan hasj kan se ut hvis det plutselig dukker opp foran dere på en fest.
Bang snakker videre om virkningene av hasj, og at det ofte fører til bruk av andre, tyngre stoffer. Budskapet er klart:
– Ta avstand fra narkotika, det er så lett å bli ødelagt, sier Bang etter å ha fortalt om en bekjent som fikk ødelagt livet etter å ha takket ja til å prøve ecstasy.
Spørsmål og svar
Elevene får en pause, og strekker på beina ute i gangen.
– Har dere lært noe nytt i dag?
Både ja og nei høres, og det kommer fram at elevene lærer mye ved hjelp av diverse medier.
– Jeg visste ikke at den planten var hasj, sier Emilie Pettersen Nygård, og sikter til cannabisplanten som de fikk se bilde av.
– Jeg har lært mye fra TV, blant annet en serie på Netflix som heter «Narcos», sier Emil Brendberg Andreassen, som også er medlem av ungdomsrådet.
Etter pausen går temaet over på nettvett og seksuelle overgrep.
– Har dere nettvett?
Elevene er enige om at noen har det, men de har sett eksempel på folk som ikke har det.
– Jeg har private kontoer slik at kun familie og venner kan se det jeg legger ut, forteller Emil.
– Hva kunne dere aldri ha lagt ut på nett?
– Bilder av drøye ting. Jeg har sett at noen har lagt ut bilder av våpen, det ville ikke jeg ha gjort, sier Emil.
– Det er nok ikke lurt å legge ut bilder av hasj, sier Lise Roghell.
Når det gjelder seksuelle overgrep forteller gjengen at de har hatt litt om det på mellomtrinnet, og da blant annet sett en film om temaet.
Mye skjermtid
Elevene blir hentet inn igjen, og Bang lurer på hva den mest populære appen er. Elevene er enstemmige på at det er Snapchat, hvor man med få tastetrykk kan sende bilder og videoer til sine venner. Neste på listen er Instagram, også en bildedelingstjeneste.
Hvor mye tid bruker dere framfor skjermen hver dag? spør Bang.
Elevene svarer mellom 5-8 timer.
– Hvis jeg glemmer telefonen hjemme så kjeder jeg meg. Da er det liksom noe som mangler, forteller Aurora Furuhatt Rønning.
Med temaet nettvett og sosiale medier er elevene mer aktive en før. Dette er deres arena, og de har mye kunnskap. De svarer fort på spørsmål, og Bang har deres fulle oppmerksomhet da han går over på temaet nettmobbing. Han viser et nokså sterkt eksempel på at et nakenbilde på avveie kan føre til at personen på bildet kan få en særdeles vanskelig hverdag, og at det kan ende med angst, depresjon, selvskading og til og med selvmord. Han viser til konsekvensene for den utsatte, og for den som delte bildet.
Rød tråd
Under neste pause forteller Steinar Bergem at mange sitter hjemme og bestiller anabole steroider eller kniver og diverse våpen uten å tenke på at det kommer til å bli tatt i tollen. Han viser til et eksempel fra Hemnes kommune hvor en person fikk 8.000 i bot for et slikt tilfelle.
Det siste temaet er seksuelle overgrep, og elevene får se en kort film. Filmen får fram at de minste barna ofte forteller om overgrep til sin nærmeste familie, mens barn mellom 10 og 14 år gjerne forteller en venn. Budskapet er at ikke alle hemmeligheter skal holdes, og at elevene i slike tilfeller skal si fra til en voksen de stoler på.
Bang prater videre om voldtekt, hva det er og hva strafferammene er. Det innledende temaet om kriminalitet går som en rød tråd gjennom foredraget, hvor elevene stadig blir minnet på konsekvenser og straff for lovbrudd som omhandler rusmidler, sosiale medier og seksuelle overgrep. Ikke bare blir de minnet på straffen for å bryte loven, men også de fatale konsekvensene det kan få for et eventuelt offer.
Bergem avslutter det hele med å skrive den gylne regel på tavla. Vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg.