Therese Oksfjellelv og Ivar Oksfjellelv tar turen i bakken på selv de kaldeste dagene.
Kaldt, men fint. Therese Oksfjellelv og Ivar Oksfjellelv tar turen i bakken på selv de kaldeste dagene. Foto: Geir OksfjellelvBilde 1 av 6
Nestleder Torgeir Nilsen Rekve, leder Geir Oksfjellelv, styremedlem Maria Oksfjellelv.
Bleikvassli idrettslag. Nestleder Torgeir Nilsen Rekve, leder Geir Oksfjellelv, styremedlem Maria Oksfjellelv. Foto: Ellen RabliåsBilde 2 av 6
To gapahuker i alpinbakken er klare for å gjeste de som måtte ønske å koke seg litt bålkaffe over bålpannen.
Slå deg ned. To gapahuker i alpinbakken er klare for å gjeste de som måtte ønske å koke seg litt bålkaffe over bålpannen. Foto: Geir OksfjellelvBilde 3 av 6
Det ligger an til mange fine dager i bakken i år.
Solfylt. Det ligger an til mange fine dager i bakken i år. Foto: Geir OksfjellelvBilde 4 av 6
Klubbhuset er nå klart til å brukes som kafé, eller til å leies ut til arrangement.
Komplett. Klubbhuset er nå klart til å brukes som kafé, eller til å leies ut til arrangement. Foto: Geir OksfjellelvBilde 5 av 6
Klubbhuset står øverst i bakken og holder oversikt over ivrige skiløpere.
På toppen av bakken. Klubbhuset står øverst i bakken og holder oversikt over ivrige skiløpere. Foto: Geir OksfjellelvBilde 6 av 6

Utvikler og utvider

Alpinbakken i Bleikvasslia er offisielt åpnet for i år, og mye har skjedd siden fjorårets sesong.

Etter litt tenking kommer Geir Oksfjellelv, Maria Oksfjellelv og Torgeir Nilsen Rekve fram til at dette blir fjerde sesongen skiheisen er i drift. Med en iherdig dugnadsjobbing i høst, har det skjedd litt både i bakken og i klubbhuset. Leder for Bleikvassli idrettslag, Geir Oksfjellelv, forteller hva de har holdt på med.

– Vi har utvidet bakken østover. Der er det ennå litt stubber som må fjernes til sommeren, og vi har kjøpt inn gravemaskin som blant annet skal brukes til det.

I den nye delen av bakken planlegger de hopp og diverse utfordringer.

– Etter bakken åpnet tok det ikke lang tid før det ble for lite utfordringer for ungene. De begynte å bevege seg inn mot skogen, og de lagde seg en egen løype som de tråkket selv. Så vi har jo egentlig ødelagt ungenes skogsløype, spøker Geir.

Populært cuprenn

I fjor fikk idrettslaget musikkanlegg som skal tas i bruk i år, slik at det blir musikk i bakken. De har også kjøpt inn porter, som Torgeir skal bruke til slalåmkonkurranser.

– Vi hadde stor suksess med parallell slalåmkonkurranse på vinterfestivalen i fjor, forteller nestleder Torgeir Nilsen Rekve.

Nytt er også tidtakerutstyret, som visstnok er beregnet for både vinteraktiviteter og orientering.

– Vi har et eget tidtakerrom her inne, og så ligger det ei lupe i bakken under løypa som vi har lagt i høst. Når det da er cuprenn legger vi inn løperne, og bærer ut ei startklokke så de starter på tid, hvor de da har en brikke rundt ankelen. Det er samme systemet som de bruker på verdenscuprenn. Dette utstyret kan vi bruke til forskjellige arrangement, forteller Geir.

Til cuprenn har de også fått speakeranlegg, slik at de har mulighet for en kommentator under rennet. Geir sier at det har vært et fantastisk oppmøte på cuprenn, spesielt med tanke på hvor mange som bor i bygda.

– Når man tenker på at det er i underkant av 40 elever på skolen, og 15 unger i barnehagen, og så er det rundt 30 oppmøtte på cuprenn. Det er en ganske stor prosentandel som deltar da. Vi prøver å ha lysløypa tråkket og klar til en hver tid, og nå når vi er så mange som kjører får vi det stort sett til.

Leier gjerne ut

I høst ble det kjøpt inn ny skuter, som skal fungere som beredskapsskuter i bakken.

– Vi har også kjøpt hjertestarter som vi har her i klubbhuset. Og så har vi båre og førstehjelpsutstyr, og skal prøve og få til førstehjelpskurs til de som jobber her, sier Geir.

I forbindelse med bakken er to gapahuker med bålpanne er ferdigstilte, tilgjengelig for alle. Geir forteller at bakken, utenom åpningstider, kan leies ut til de som måtte ønske det.

– Vi har leid ut bakken til bursdagsfeiringer, med forbehold om at vi får tak i noen som kan kjøre heisen. Bleikvassli skole har avtale at de kan bruke bakken hver fredag. De har hatt en av assistentene på kurs til å kjøre heisen. Finneidfjord og Korgen har også vært her, og fritidsklubbene har hatt kveldsarrangement her.

Geir håper at de kan gjøre flere slike avtaler med folk som vil leie bakken.

– At bakken leies ut til andre skoler er bra for både oss og dem. Og når klubbhuset er ferdig har de som leier bakken mulighet til å gå inn og varme seg hvis det er dårlig vær.

Mange timer med dugnad ble i høst lagt ned, hvor det gikk med fire timer hver onsdag i tillegg til noen helger.

– Det har vært stort sett de samme som har møtt opp, og vi har vært fem-seks stykker, i tillegg til at noen har vært og gjort litt hver for seg. Vi har også fått litt hjelp fra enkeltpersoner, for eksempel Amund Valåmo som var her og koblet lydanlegget, sier Geir.

Hjelmpåbud

Klubbhuset øverst i bakken ble tatt i bruk i fjor og er nå så godt som ferdig, med vann og avløp og fullstendig kjøkken.

– På lørdager har vi kafé her når bakken er åpen, og vi håper å utvide til søndager også. Kanskje med middagsservering i tillegg. Og så er planen å leie ut huset, til for eksempel bursdager, konfirmasjoner, kurs og så videre. Det skal jo også være danseundervisning her framover.

I år velger de å begynne med hjempåbud i bakken, noe som gjelder alle som bruker bakken. Geir forteller hvordan de kom fram til avgjørelsen.

– Det er ikke et krav at vi skal ha det i en slik bakke, men vi har sett at det har vært litt skumle situasjoner og fant ut at det var greit å ha hjelmpåbud.

Torgeir forteller at de håper alle bruker hjelm utenom åpningstidene også.

– Vi kan selvfølgelig ikke styre hva de velger å gjøre når vi ikke er der, og da er det på eget ansvar om de velger å ikke bruke hjelm.

Det er ikke bare Bleikvassliværingene som bruker bakken, og Geir forteller om godt oppmøte fra andre deler av kommunen.

– Det kommer en god del folk fra resten av kommunen. Spesielt på slutten av sesongen i fjor og siden oppstart i år har det vært like mye folk fra andre plasser, som fra Bleikvasslia.

Skuterkafé

Det skal også lages ei fast løype nede på stormyra, for de som syns alpinbakken blir for bratt.

– Det setter vi i gang med når det blir nok snø. Vi gjorde det i fjor i forbindelse med vinterfestivalen, og den ble mye brukt. Det er ei løype på 3-4 kilometer, så nå ønsker vi å ha den permanent.

Geir forteller også at de har søkt om skuterløype fra Gruva og ned til alpinbakken.

– Tanken er at skutertrafikken kan komme innom her på kafé. Sånn som det er nå må de parkere ved Gruvakrysset, og de har ikke lov å parkere nærmere veien enn 50 meter. Det blir et godt stykke å gå da.

Både de som står i kaféen, de som kjører tråkkemaskin og de som styrer heisen er frivillige, men Torgeir sier at det ikke har vært et problem å finne folk til oppgavene.

– På tråkkemaskinen er vi seks stykker som rullerer på oppgaven. Vi er syv stykker på heisen, og da blir det kun to uker til hver i løpet av sesongen.

– Vi prøver å sette folk opp på minst mulig slik at det ikke blir for heftig, legger Geir til.

Geir forteller at mye har skjedd i bygda de siste årene, og at ting utvikles i positiv retning.

– Før var det et problem at det var lite fritidsaktiviteter for barn og ungdom her, og at man stort sett måtte ut av bygda for å være med på noe, men nå ser vi at tida strekker nesten ikke til for det er noe hele tiden.

Cuprenn mandag 28.1., i lysløypa

0 ? 10 år, 1 km

Iver Reinfjell Herstad

Noah Fredriksen

Jakob Pettersen

Elias Svartvassmo Sørli

Andrea Svartvassmo Sørli

Adele Eilin Otervik Hansen

Tuva Liland

Linnea Liland

Hedda Rekve Røsvassbukt

Helene Solheim Lillemo

Victor Oksfjellelv

Julian Fredriksen

Ellen Oksfjellelv

Jenter 11 år, 1,5 km

Tuva Rekve Røsvassbukt 9,20

Gutter 11 år, 1 km

Marius Forsmo Sørli 6.31

Jenter 12 år, 1,5 km

Ayla Syversen 11,04

Voksne 5,2 km, trim

Åge Mastervik

Morten Lillemo