At kommunen vår gror igjen er en problemstilling Mental Helse Hemnes nå velger å gjøre noe med. Rønnaug Storbæk og Anders Martin Oldernes står i front for å få folk opp av sofaen og ut i skogen.
Mental Helse Hemnes samarbeider med både Hasvo, Frivilligsentralen og Hemnes kommune når de nå setter i gang med kursing i både motorsagbruk og førstehjelp. Det skal handles inn motorsager og utstyr, og tanken er at alle som vil kan være med å bidra til å skoge rundt omkring i kommunen. Rønnaug Storbæk forteller om hvordan idéen oppstod.
Tilskudd
– I sommer satt jeg og pratet med Iselin Målvatn, og da kom det frem at vi begge lenge hadde syslet med tanker om å få til et felles løft i kommunen vår for å åpne opp gjengrodde områder. Vi tok det opp i et styremøte i slutten av august, og hadde lyst til å søke om tilskudd fra Extrastiftelsen, men det var på det tidspunktet bare et par uker til søknadsfristen. Vi trodde dermed ikke vi kom til å rekke det, og styret ble enige om å utsette det til neste år.
Det var da Rønnaug tok saken i egne hender, og bestemte seg for å gi søknaden en sjans likevel. Hun fikk klarsignal fra lederen i Mental Helse Hemnes, Birgit Fjelldal, og satte i gang med en omfattende søknadsprosess.
– Vi jobbet omtrent natt og dag, hverdag som helger for å komme i mål. Jeg skreiv prosjektbeskrivelse og Anders Martin hentet inn diverse priser til et omfattende budsjett, forteller Rønnaug.
I mål kom de, og i midten av desember kom gladnyheten om at de hadde fått innvilget ikke mindre enn 1.050.000 kroner som skal fordeles på tre år.
– Dette forutsetter selvfølgelig at Mental Helse Hemnes oppfyller kriteriene som er satt, og rapporterer tilbake om det vi holder på med, ikke minst den økonomiske biten i dette, sier Rønnaug.
Alle kan bidra
I disse dager handles det inn alt av utstyr som trengs, og Frivilligsentralen tar i mot påmeldinger fra de som er interessert, enten de trenger motorsagkurs eller ønsker å delta ved å bære greiner og kvist og mate flishuggeren som også blir kjøpt inn.
– For å ha alt på det rene i tilfelle det skulle skje noe, må vi sørge for at alle som skal bruke motorsag får kursing i det. Det første kurset blir 9. og 10. februar, og det neste i mars. Det er snart fulltallig kurs i febuar, men 9 plasser ledig i mars. Ellers er det plass til mange om å bidra til å rydde etter de som skoger. Det er bare å melde seg på. Ingen forplikter seg til at de MÅ delta hver gang, men vi trenger navnene på de som vil være med for å sikre at alle får fortløpende informasjon, sier Rønnaug.
Så snart vinteren er på hell, er gjengen klar for å sette i gang med arbeidet. Rønnaug forteller at alle kan bidra med noe, om så å bare passe bålkaffen.
– Du trenger ikke kurs for å dra kvist, og det er heller ikke om å gjøre å få mest mulig gjort på kortest mulig tid. Det sosiale er minst like viktig, og vi prøver å være veldig inkluderende. Barn kan også bidra, så sant de ønsker det selv. Hvis noen ønsker å bidra, men ikke har helse til fysisk arbeid, kan det være fint å bare komme med litt mat eller kake, sørge for hyggelig samtale rundt bålet eller ta ansvar for kaffen.
– Fokuset er at vi skal ha det trivelig. Det skal være åpent for alle, og bålkaffe skal det være hver gang, legger Anders Martin til.
Flishugger
Den 22. januar skal det holdes et infomøte hvor folk vil få muligheten til å prøve verneutstyr. Anders Martin, som har sitt virke i skogen, er kjent med lovverk og metoder, og brenner for dette prosjektet. Han forteller at han gleder seg til å lede gruppa hver uke, og skal være fast i skogen hver tirsdags ettermiddag. Han har foreløpig ikke lagt en plan for hvilke områder som skal ryddes først.
– Vi tar det litt etter hvert, og hvor folk er fra betyr naturligvis litt. Hvis alle oppmøtte er fra Hemnesberget, så er det klart at det blir der vi skoger først. Det kan også være at vi kan begynne tidligere på Hemnesberget, ettersom snøen blir borte fortere der. Er det flest fra Bjerka, ja så starter vi der, men vi er enige om at vi prioriterer sentrumsnære områder for å glede flest mulig. Rundt sykehjemmet i Korgen er det lite utsikt igjen til de eldre, og det ønsker vi å åpne opp igjen. Ellers må vi samarbeide om prioriteringen. Vi håper grunneiere tar kontakt hvis de ønsker noe ryddet, for vi trenger selvfølgelig klarsignal fra grunneier før vi setter i gang. Allerede har vi godkjenninger fra flere, men vi har flere vi vil ta kontakt med.
Et større mål
Det er Mental Helse Hemnes som eier prosjektet, men etter hvert som ordet spredte seg kom flere aktører inn i bildet.
– Vi kommer til å samarbeide med både Hasvo og Helsetjenesten i Hemnes kommune, hvor også NAV er en naturlig aktør. Okstindan natur- og kulturpark holder på med skilting og turstier, og er åpne for samarbeid også der. Frivilligsentralen vil fungere som en koordinator i starten, og vil føre opp liste over de vi rekrutterer, sier Rønnaug.
Det var Rønnaug selv som fant på navnet «Utsikt til bedring», og håper prosjektet kan bidra til et større mål blant innbyggerne i kommunen.
– Det uttrykket kan nemlig handle om flere ting. Ved at folk kommer seg ut i fysisk aktivitet vil det gi et løft til den fysiske helsa, ved at flere samles jevnlig om et felles arbeidsprosjekt vil nye vennskap oppstå, det gir samhold, folk føler seg nyttig, de opplever mestring, de får økt selvtillit, og det vil også gi utsikt til bedring i forhold til ensomhet som jo er et stort folkehelseproblem. Og det er jo vi i Mental Helse opptatt av. Til sist tenker vi at dette naturlig nok gir økt utsikt på igjengrodde steder, dermed blir det ikke bare utsikt til bedring for deltakerne i prosjektet, men for samtlige som oppholder seg i Hemnes, enten de bare kjører gjennom, er besøkende i kommunen vår eller er fastboende. Dette bidrar til å spre glede for alle som vil. Alle snakker om olderen, men ingen gjør noe med det, men nå skal vi i Mental Helse Hemnes ta tak, avslutter Rønnaug Storbæk.