Fredag åpner store deler av løypenettet for skuter opp for sesongen, 11 mil av totalt 15,5 er klare for skuterinnrykk.
Det er visse begrensninger, fortsatt er det ikke trygg is på alle steder.
– Kjøring på Røssvatnet, Bleikvatnet og Tustervatnet blir ikke tillatt før isen er trygg, forteller Karl-Johan Lenningsvik i Hemnes kommune.
Dermed blir noen løyper enten amputerte eller blir stengt i sin helhet, enn så lenge. Det kalde været ser ut til å fortsette også neste uke, sjansene for full islegging bør være gode. Det er allikevel ca. 130 kilometer med løyper å boltre seg i ifølge oversikten på Hemnes Scooterforenings nettsider.
Rasfare
I fjor ble løypa mellom Kjennsvatnet og Leirbotnet stengt grunnet rasfare. Denne løypa gjenoppstår som del av løypenettet i år.
– Den ble stengt grunnet rasfare, og vi måtte få en skredrapport. Denne foreligger, og det viser seg at den tryggeste traseen var den vi brukte, men noen små justeringer. Vi har nå laget en prosedyre for å sikre løypa, den kan bli stengt på kort varsel. Vi benytter både værvarsel og personer med god lokalkunnskap for å avdekke faresignaler, forklarer Lenningsvik.
For to år siden var det løyper også i Korgfjellet. Dette førte til at veien ble tatt opp til parkeringsplassen på Giskhaugen, et godt stykke opp i fjellet. Kostnadene ble delt mellom løypeprosjektet og friluftsmidler fra Hemnes kommune, og gjorde det enklere for de som benytter ski til å komme seg opp i det populære utfartsområdet. Denne løypa ble imidlertid stengt etter protester, og selv om det jobbes for en ny løsning er denne ikke på plass denne sesongen. Dermed er det usikkert om det finnes midler for å brøyte opp Korgfjellveien i vinter.
Populært
Dette blir tredje året med løypenett, og ordningen har vist seg å være svært populær.
– I fjor solgte vi ca. 700 kort, fordelt på 500 sesongkort og resten ukekort. I år gjeninnfører vi både dagskort og helgekort.
Et sesongkort koster 900 kroner, mens en fører som skal bruke nettet i bare en dag må ut med 150 kroner. Kortene er personlige, dermed må en familie som har flere brukere på samme skuter kjøpe flere kort. Inntektene fra salget skal finansiere opparbeidelsen av selve løypene og brøyting av parkeringsplasser og eventuelle tilførselsveier.
– Dette skal være et selvkostprosjekt, brukerne skal betale hva det koster. Vi har imidlertid ikke fått opprettet et fond enda slik at overskuddet nå har forsvunnet, og vi må starte på null ved hver sesong, forteller Lenningsvik.
Dagens løypenett er knyttet til løypenettet i Hattfjelldal, mens det foreløpig ikke har blitt kontakt med andre nabokommuner.
– Vi vurderer å be om en tilknytning til Vefsn når løype i Korgfjellet blir klar, men dette vil trolig ikke skje før neste sesong, avslutter Lenningsvik.
Løypemannskap
Den fysiske jobben med å legge løypene er det Hemnes Scooterforening som utfører, i år som i fjor.
– Vi har en avtale med Hemnes kommune som går fra år til år, forteller leder i foreningen, Hans Paulsen.
Avtalen gjør at foreningen får kompensert for de kostnader de har for å legge løypene.
– I fjor endte regningen på ca. 230.000 kroner, i tillegg kommer brøyting av parkeringsplasser, dette er noe kommunen tar seg av selv eller ved å leie andre. Det er en omfattende jobb, vi har hatt folk uten de siste 14 dagene for å stake opp løypene og tråkke. Noen steder har det vært lite snø, men ved hjelp av blant annet to tråkkemaskiner har snømasser blitt samlet for å få flotte løyper.
Paulsen forteller at de har fem lag ute, og 20-25 personer involvert i jobben.
– Hovedtyngden av jobben tas nå for å etablere dem, men vi vedlikeholder og etterser løypene gjennom hele sesongen, og har folk ute jevnt og trutt.
Det totale løypenettet er i år på ca. 155 kilometer.
Usikker is
– Det er ikke alt som åpnes nå til helga, Røssvatnet og Bleikvatnet er ikke farbart enda. Dermed blir det ca. 11 mil med skuterløyper som er klare. På Røssvatnet var det fortsatt ikke is overalt, og Bleikvatnet var det bare 5 cm med is og snø over. I løpet av en uke eller to antar jeg alt skal være klart, og på fjellvannene er isen god, på Målvatnet rapporteres det om 40 cm.
Dette gjør at løypenettet enn så lenge ikke er sammenhengende, det er ikke mulig å kjøre fra Brygfjelldalen og fram til Bleikvasslia.
Paulsen forteller at de opplever svært godt samarbeid, både med brukere, myndigheter og samarbeidspartnere.
– Det er mange uten skuter i løypene, både med og uten ski. Det virker som det går veldig greit å være i lag. Jeg har også fått forespørsel fra brukere med hundespann og de kan bruke løypene, svaret er at selvfølgelig kan de det, men alle må ta hensyn til hverandre. Dette gjelder også skuterførere, det er viktig at vi tar vare på muligheten nå når vi har fått løypenett, at vi er vårt ansvar bevisst.
– Vi har også en veldig god dialog med administrasjonen i kommunen, de har vært suverene i å legge til rette. Vi har et godt samarbeid med Bleikvassli IL, og selv om vi ikke har direkte samarbeid med andre idrettslag opplever vi at det er svært lite konflikter. Vi har møter sammen med blant andre Hemnes Turistforening, og føler at vi har funnet en måte å være i lag på. Vi er en liten kommune, vi må greie å finne gode løsninger for alle og lytte til hverandre, sier Paulsen, og har følgende oppfordring til slutt:
– Vis hensyn og være forsiktig!