Hos NCP på Hemnesberget jobbes det intenst med den nye miljøstolen som er produsert av resirkulert plast fra oppdrettsnæringen på Helgeland. S-1500 er snart klar for lansering på Stockholmsmessa. Med på turen følger årets Nyskaperpris som NCP vant under Galleria på Mo i Rana siste helg.
Samarbeidet og kontakten mellom kyst og innland har i generasjoner dannet grunnlag for industri og arbeid. Miljøstolen S-1500 viser at dette samarbeidet fortsatt fungerer.
Det som ga NCP Nyskaperprisen er nettopp det arbeidet som er lagt ned i tett samarbeid med Sintef Manufacturing, og det verdenskjente design- og arkitekturfirmaet Snøhetta. NCP er godt inne i et grønt skifte med basis i sirkulær økonomi og fokus på å produsere med lavest mulig CO2 avtrykk. Målsetningen er at innen 2020 skal all råvare til sprøytestøping i plast være basert på resirkulerte materialer.
Miljøstolen som snart skal lanseres er designet av Snøhetta. Her skal plastavfall fra havbruksaktørene Nova Sea og Kvarøy Fiskeoppdrett på Helgeland danne basis for produksjonen. Bruk og resirkulering av plastavfall fra havbruk er et helt nytt konsept, og glir direkte inn i den globale fokus man i dag har i forhold til forurensingene av verdenshavene.
– Det som nå skjer hos oss er starten på en reise. Vi har forberedt oss og jobbet i to år med å utvikle kunnskap for å kunne produsere produktet S-1500. Hvordan denne reisen vil føre oss vet vi ikke i dag, men vi og de rundt oss har stor tro på stolen. Møbelmessa i Stockholm nå først i februar vil gi oss de første svarene, forteller administrerende direktør i NCP, Svein Erik Hjerpbakk.
Samarbeid for miljøet
– Hvordan startet dette samarbeidet med Snøhetta?
– Det hele startet med at jeg i 2017 leste om Snøhetta og deres fokus på miljø og forurensinger i nye produksjoner, og at de ønsket å se nærmere på mulighetene i resirkulert plast. Dette lå tett opp mot det vi selv fokuserer på, og derfor tok jeg kontakt med Snøhetta. Dermed var samarbeidet i gang, og har så langt resultert i at miljøstolen S-1500 nå kan vises frem. Både Snøhetta og vi arbeider nå for at alle ledd i produksjonen skal være sporbare. Det vil blant annet si at vi skal kunne dokumentere at plasten vi benytter for eksempel kommer fra en taukveil fra Kvarøya.
– NCP ønsker å være med på å redusere vårt CO2 avtrykk og krympe verdikjeden. Da vil lokale råvare leveranser være med på det. Tenk at en skoleelev som sitter på miljøstolen kan få vite nøyaktig hvor stolen har sitt opphav. Han vil da også vite at miljøstolen S-1500 står for Snøhetta og 1500 gram plastavfall. Han vil også få vite at stålrørene som danner beina til stolen produsere på Stranda i Møre og Romsdal, sier Hjerpbakk.
Video
I forrige uke var to representanter for Snøhetta på Hemnesberget for å forberede og lage en film om produksjonen og linjene tilbake til havbruk og oppdrettsnæringen på Helgelandskysten. En profesjonell videofotograf og en fotograf gjorde sine opptak både hos NCP, ute på Kvarøya, og på Hemnesberget på vegne av arkitektfirmaet Snøhetta.
De som følger med på det NCP arbeider med kjenner kanskje igjen slagordet « Snøhetta + NCP = Sant». Fotograf Bjørnar Øvrebø og videofotograf Kjetil Skårdal Andersen, som også produserte den forrige videoen om stolen, skulle denne gangen produsere en film som beskriver veien fra fiskeredskaper til en miljøstol.
– Vi har nå vært ute på Kvarøya hvor vi fikk møte mange hyggelige folk som bidro med å vise oss både øya og hvordan havbruksnæringen bruker plast i sine produksjonslinjer. Vi fikk et innblikk i, og dokumentert det som blir til plastavfall, og som nå skal bli til nye miljøstoler, forteller Bjørnar Øvrebø.
– Vi har også gjort våre opptak hos NCP for å dokumentere produksjonen hos dem. Hvordan det granulerte plastavfallet gjøres om og støpes til flotte seter/rygger som blir til miljøstolen.
I rette omgivelser
– Nå til slutt har vi fått adgang til lokalene som Lapphellas Venner har i Roghellskøtet på Hemnesberget. Her har vi fått med oss et ferdig produkt fra NCP som vi ønsker å sette inn i et autentisk miljø relatert til det gamle havbruket og trebåtene. På denne måten trekkes det noen linjer som forteller en historie, og som tar med seg det unike konseptet som de involverte aktørene nå arbeider med.
– En historie om tidligere samarbeid og kunnskap mellom kystbefolkningen med sine fiskerier, og innlandet med sine produksjoner av små og store båter. Nå gjelder det avfallsprodukter fra havbruksnæringen på kysten som blir til nye miljøstoler inne på Hemnesberget, avslutter Bjørnar Øvrebø.