Kommunestyret i Hemnes vedtok som forventet å reversere budsjettvedtaket fra desember. Dermed avlyses masseoppsigelsene, mens igangsatte prosesser for omstrukturering videreføres.
Selv om budsjettet i den endelige avstemmingen bare fikk en og to stemmer mot seg ble det ikke et møte uten dramatikk. Mest dramatisk ble det allikevel først etter at avstemmingen var over, en av arkitektene bak forslaget fra desember, Vidar Lenningsvik fra Hemnes sosialdemokrater (HSD), ba om ordet:
– Jeg håper vi gjorde riktig nå, tusen takk for meg! sa han, før han la fra seg sin kommunale Ipad foran ordføreren og forlot lokalet før møtet var hevet.
Flere oppfattet handlingen som en «oppsigelse» fra tillitsvervet som folkevalgt, i så fall svært overraskende i lys av det som ellers skjedde i møtet. I etterkant av møtet har også partiets andre ?grunnlegger?, Per Øyvind Eriksen, meddelt at han ikke kommer til å fortsette i lokalpolitikken etter valget.
Kvelden startet med formannskapsmøte, et møte som ble lagt til et annet møterom slik at kommunestyresalen kunne være klar for nettopp kommunestyret to timer senere. Det viste seg raskt vanskelig å gjennomføre, det var for mange interesserte tilhørere og dermed måtte møtet utsettes noen minutter for å ommøblere kommunestyresalen.
Ba om omkamp
Ordfører Christine Trones åpnet møtet med å fortelle at hun først ble kontaktet av Vidar Lenningsvik som ba om at det ble avholdt møte for å foreta en budsjettregulering, senere fikk hun samme ønske fra Arbeiderpartiet og SV. Ettersom disse partiene til sammen sto for 10 av de 12 stemmene som utgjorde flertallet i budsjettvedtaket valgte hun å kalle inn til ekstraordinære møter for både formannskap og kommunestyre.
På tross av en god del debatt endte det med at et enstemmig formannskap rådet kommunestyret til å vedta en kraftig budsjettregulering, noe kommunestyret sluttet seg til mot en stemme.
Kutt ble omgjort
Vedtaket er identisk med rådmannens forslag til driftsbudsjett for 2019 med to unntak der kommunestyret ønsker å bruke mer penger. Politikerne fant nemlig midler til både en arealplanlegger samt midler for å løse utfordringene med sju barn som mangler barnehageplass.
På investeringsbudsjettet ble det derimot ikke gjort store endringer fra vedtaket i desember. Her ble det funnet penger til å gjennomføre digitaliseringsprosessen som er satt i gang, en prosess som skal medføre besparelser over tid. Det ble også funnet kr 400.000 til IKT-investeringer i skolen som blant annet skal gi elevene datamaskiner.
I vedtaket presiserer også kommunestyret at det er behov for å omstille Hemnes kommune slik at man har økonomisk ryggrad til å levere gode tjenester og bestå som egen kommune. For å oppnå dette er det behov for å et varig reduksjon i kostnadene på ca. 25 millioner årlig.
Dermed er unntakstilstanden i Hemnes foreløpig over, om dette betyr bedre samarbeidsforhold mellom posisjon og opposisjon er derimot langt mer usikkert.
Rådmann Amund Eriksen fortalte om en tid som har vært utfordrende for mange ansatte gjennom både usikkerhet rundt framtiden og påstander fremmet mot dem i sosiale medier. Han fortalte også at flere nøkkelpersoner nå søker seg bort, personer med viktig kompetanse nettopp nå når omstillingsprosessene setter inn. Han viste til at teknisk sjef slutter 1. mars og at etaten ikke har erstattet nøkkelpersoner som har gått av med pensjon.
– Dette er forhold kommunestyret må ha i bakhodet når beslutninger om tempo på den nødvendige omstillingen skal fattes. Det er ikke nok med et vedtak, vi må ha på plass kompetanse til å gjennomføre dette og ha de ansatte med i prosessen. Hvis ikke settes vi flere år tilbake når det gjelder å lykkes med en vellykket omstilling, mente Eriksen.
Verbalforslag
På tross av de voldsomme konsekvensene det vedtatte budsjettet ville skape i 2019 var det trolig åpenbart for de fleste at intensjonen var å skape en hverdag i Hemnes kommune der tæring settes etter næring. Dette var trolig bakgrunnen for ordfører Christine Trones forslag om å sette noen ord til budsjettet, i tillegg til tallene. I dette såkalte verbalforslaget, som altså ikke inneholder handlinger, men legger framtidige intensjoner:
Kommunestyret presiseres at det er et behov for å omstille Hemnes kommune slik at vi har økonomisk ryggrad til å levere gode tjenester og bestå som egen kommune. For å nå varige nedtak på ca. 25 millioner vil kommunestyret presisere følgende:
Det skal holdes et høyt trykk på igangsatte og planlagte omstillingsprosesser i alle enheter (igangsatt i stab og teknisk sektor). Kommunestyret imøteser en gjennomgang av tekiske tjenester med hensyn til framtidige oppgaver, organisering, mulig konkurranseutsetting og finansiering. Vi bør etterstrebe å holde gebyrnivået på dagens nivå.
Bestilte utredninger innen omsorg og skole skal følges opp med konkrete sakers om legges fram for politisk behandling.
Forslaget omfattet også i omsorg, og framhevet økt søkelys på heltidsstillinger. Framdriften i disse prosessene skal rapporteres på alle møter i formannskapet og kommunestyret.
I formannskapet var det bred enighet om at pengene til datamaskiner for skoleelevene måtte tilbake i investeringsbudsjettet.
Kritisk
På tross av en tilsynelatende enighet om vedtak gikk ikke møtet i formannskapet uten temperatur. Opposisjonsleder Tord Johansen (Ap) rettet kritikk i flere retninger:
– Språkbruken som er benyttet i flere avisinnlegg gjør ikke meg noe, men når noen er sur for å ha tapt så kan vi også vise til årsaken for at det ble slik. En valgt ordfører skal ha størst mulig respekt for hva et flertall vedtar, sa blant annet Johansen, og mente at dette vedtaket hadde medvirket til å sette fokus på å ta ned driftskostnadene.
– Det er nok å ta noen telefoner til folk som er kritiske. De sier «takk og pris, når skal denne reisen ta slutt, endelig skal vi vedta noe nytt», fortalte han, og la til at det heller ikke hadde vært snakk om sykefravær som et element for å kutte kostnader.
Ordfører Christine Trones kjente seg ikke hjemme i kritikken.
– Jeg kunne nok like gjerne benyttet ordet firkløver som firerbande, men jeg har vist respekt for vedtaket, og ga umiddelbart rådmannen beskjed om å iverksette.
Heller ikke rådmannen kjente seg spesielt truffet av kritikken fra Johansen.
– Jeg har vært opptatt av å ivareta de ansatte og følge opp hovedavtalen, og kan ikke se at dette kan ha vært støtende for noen, sa han, og føyde til at det er ikke mulig å vedta et sykefravær.
Sykefraværet rapporteres som en del av regnskapsrapporten som blir gjennomgått av både kommunestyre og formannskap jevnlig gjennom året. Målsetningen har i lang tid vært å komme ned på et fravær på under 7 prosent.
Rir ikke prinsipper
Vidar Lenningsvik mante til å få debatten tilbake på skinnene.
– Vi må få i gang en prosess, jeg ser ingen grunn til å ri prinsipper. Vi kan leve med dette i en periode, men vi vet at det kommer nye investeringer, da må vi gjennomføre de riktige tiltakene. Jeg er ikke glad for prosessen så langt, vi er ikke tjent med å ryke i tottene på hverandre, sa han.
Paul Asphaug (Sp) var på tross av Lenningsviks oppfordring ikke helt ferdig med å omtale det vedtatte budsjettet.
– Om intensjonen var å vekke folk lykkes det nok, men som omdømmebygging tror jeg ikke det var like lurt. Å vedta et budsjett uten å ane konsekvensene skremte meg, fortalte han, og føyde til at det var vel så viktig å jobbe aktivt for å øke befolkningen og dermed øke inntektene.
Asphaug mente også at deler av opposisjonen var mer opptatt av å kritisere posisjonen enn å være kreativ.
Ommøblert
Etter at lokalet ble ommøblert var det klart for behandling i kommunestyret. Innledningen var nokså lik formannskapet, og det ble raskt klart at Sverre Storbæk (Frp) ikke var blant de som hadde endret mening siden desember.
– Det var en fin tale fra rådmannen, bare det ikke koker bort i kålen. Han har flere ganger tidligere pekt på at det må tas grep for å unngå kommunesammenslåing, og at det er behov for strukturendringer eller bemanningsreduksjoner, sa Storbæk, og pekte på at det ikke var vilje til strukturendringer i kommunestyret.
– Senterpartiet og Høyre går inn for å legge ned legekontoret i Korgen som eneste strukturendring, da gjenstår det bare bemanningsreduksjoner, men nå avvises også dette, sa han med adresse til forslaget til budsjettregulering som i realiteten reverserte alle kutt vedtatt i desember.
Storbæk var svært kritisk til den manglende handlekraften.
– Det må betydelige grep til, det holder ikke å legge ned for eksempel en skole, mente Storbæk, og hevdet at han aldri hadde opplevd en mer rotete budsjettframstilling, og at dette ga en manglende forståelse blant politikerne, sa han, og etterlyste også en oversikt over hvor mange stillinger den pågående digitaliseringen skal gjøre overflødig.
Storbæks påstand om nedleggelse av Korgen legekontor utløste svært mange taletrengte replikker, der alle tilbakeviste at dette har vært foreslått. Herbjørn Knutsen (Sp) mente at budsjettvedtaket fra desember var mer egnet som grunnlag for å legge ned legekontoret enn det opprinnelige forslaget.
Rådmann Amund Eriksen var enig med Storbæk i at selve prosessen med budsjettet har forbedringspotensialer, mens stabsleder Sissel Andersen forklarte at digitaliseringen, for eksempel gjennom å innføre elektroniske reiseregninger, ikke direkte frigjør hele stillinger, men frigjør tid hos mange ulike ansatte som så kan omdisponeres. Hun fortalte at de nå fjerner tre stillinger, men at løpet blir til mens man går.
Rune Trettbakk (Sp) var verken enig med Storbæk eller rådmannen i kritikken av selve budsjettprosessen.
– Budsjettet blir utformet etter den bestillingen vi politikere gjør i juni, og blir lagt fram i god tid før det skal vedtas, i et eget møte der vi kan stille de spørsmål vi ønsker. Det som skjedde 13. desember var at dere erstattet et budsjett dere ikke forsto med et annet dere heller ikke forsto, dette burde dere beklage, mente Trettbakk.
Forklarte bakgrunnen
– Vi har brukt tid, men effekten har blitt liten til nå, dette er bakgrunnen for at vi ønsket å ta ned nivået i budsjettet, forklarte Vidar Lenningsvik om årsaken til hans forslag til budsjett som ble vedtatt i desember.
– Jeg gjorde det klart at dette var et radikalt forslag, og på spørsmål om dette var et forhandlingskort svare jeg bekreftende. Ingen tok kontakt, og jeg forventet at forslaget bare skulle få tre stemmer. Det var lagt fram for å provosere, det er ikke slik at jeg mener det er mulig å drive kommunen uten sentraladministrasjon, sa han, og gikk så til angrep på påstandene om at rammene for budsjettet legges når kommunestyret bestiller budsjett i juni:
– Nei, det var forventet fra økonomisamlingen i januar at det skulle komme prosesser og saker, og henviste så til at det var greit med uspesifiserte rammekutt i 2018 mens dette var umulig å håndtere i 2019. Vi ville satse på skole, det var ingen som tok kontakt med oss og fortalte om konsekvensene av vårt forslag. Realitetene ble klare når organisasjonene tok kontakt og sa at dette greide de ikke å håndtere, da kan jeg ikke lenger gå god for forslaget.
Beklaget
Lenningsvik mente informasjonsflyten har vært for dårlig, og at målsetningene har vært for lave.
– Alle vil at omstillingene skal være så lite ubehagelige som mulig. Jeg vil beklage på det sterkeste om noen følte ubehag etter vedtaket før jul, det er jeg ikke redd for å si. Vi må få ned driftsnivået, og jeg er tross alt fornøyd med at vi nå vedtar endringer som gir oss et budsjett som er bedre enn det som opprinnelig var foreslått fra formannskapet, mente Lenningsvik, og føyde til at han håpte at møtet ble sivilisert.
Han fikk umiddelbart respons fra Chris Erik Haugli (H), som mente det var feil at ingen reagerte på forslaget.
– Jeg sa at det var et tøft forslag, men at det var umulig å gjennomføre. Du sier du tullet med budsjettet, da blir jeg mer overgitt over de som valgte å støtte dette, uten å sette seg inn i konsekvensene.
Også Marte Præsteng (H), reagerte på Lenningsviks innlegg.
– Det er relativt oppsiktsvekkende at den som var arkitekt for vedtaket var den første som ba om å få det regulert. Det er beklagelig at ikke mange nok avslørte spøken, og så gir du skylden til de som ikke tok kontakt, sa hun.
Paul Asphaug (Sp) var fornøyd med at kommunestyret nå ser ut til å falle ned på det budsjettet som ble bestilt i juni.
– Jeg kunne godt vært foruten denne opplevelsen, men Vidar Lenningsvik, du er en mann med hår på brystet. Du tok ansvar da du forsto hva dette innebar, det står det respekt av!
Opposisjonsleder Tord Johansen (Ap) var ikke like villig til å ta selvkritikk.
– Det å være lokalpolitiker er en 24/7-jobb. De harde takene kommer kanskje allerede i juni. Noen har levert inn eget budsjett, andre har ikke gjort det. I Bleikvasslia ble vi spurt om vi ville bestå som egen kommune, dette ender vel med at vi havner der vi hører hjemme, i Rana.
Her ble Johansen avbrutt av ordføreren som spurte om Johansen sa at han ønsket at Hemnes skulle slås sammen med Rana, noe Johansen avkreftet. Han mente imidlertid at Hemnes må søke mot Rana om det går mot en sammenslåing.
Etter et gruppemøte var endelig forsamlingen klar for avstemming. Der valgte Frp å fristille sine representanter, dermed stemte Sverre Storbæk mot driftsbudsjettet, mens varaordfører Bjørn-Terje Nilssen stemte for.
Dette betyr at de prosesser som ble startet opp i 2018 for å avdekke permanente tiltak fortsetter, og vil komme opp som egne saker i kommunestyret når sakene er ferdig utredet. Det betyr også at investeringsbudsjettet gir rom for svært lite, noe som kommer til å bli merkbart for innbyggerne.