En over gjennomsnittet stor interesse for friluft og foto, ble etter hvert til mer enn en hobby, da Erlend Grønning (26) startet opp egen bedrift.
Grønning Foto & Video heter enkeltmannsforetaket som Erlend har hatt stor suksess med siden han startet opp i September i år. Han forteller at det var en stigende droneinteresse som var grunnen til at han valgte en mer profesjonell retning.
– Det er ikke lov å gi bort eller selge bilder tatt fra lufta, derfor ble løsningen å starte opp enkeltmannsforetak. Det er mange som er interessert i å få tatt bilder av hytter og tomter med drone, og etter å ha lagt ut en del slike videoer på nett har jeg fått mange meldinger og forespørsler der.
Hemmeligheter
Erlend filmer og tar bilder av blant annet natur og bygninger, og holder kortene tett inntil brystet da det blir snakk om hans nåværende prosjekt.
– For tiden holder jeg på med et prosjekt for kommunen, forteller han uten å røpe noe mer enn at det er snakk om en video.
– Og så var jeg på ACR og laget video da det var motorsykkelløp der.
26-åringen er selvlært, og beskriver gleden ved denne type arbeid.
– Jeg er jo litt overalt, gjerne plasser der en del andre ikke har mulighet å komme seg. Derfor er det så artig å ha muligheten til å ta de bildene og videoene, og kanskje prøve å være litt mer spektakulær enn de andre. Jeg vil gjerne komme meg på plasser der ingen har laget video før, og dele det med folk. Jeg ser jo at responsen jeg har fått har ofte vært fra folk som ikke er spesielt mye ute. Det gir litt ekstra motivasjon.
Bijobb
I sommer tok Erlend turen fra Røsvatnet til Leirskardalen for å lage video.
– Det er ikke alle som er så dumme at de drar med seg over ti kilo med kamerautstyr på en tur som tar to dager, men det gjorde jeg. Videoen som ble laget der er noe Turistforeninga har lyst til å bruke som promotering av Okstindan fjellmaraton.
Erlend legger ikke skjul på at det er stas når videoene hans når ut til folket.
– Jeg var den første som lagde video av Rabothytta, og den fikk vel 50.000 visninger på Facebook. I forkant lette jeg lenge etter en ordentlig video av hytta, men da jeg ikke fant noe bestemte jeg meg fort for å pakke sekken og dra oppover og lage en selv. Det gjelder å planlegge litt, så klarer man alltids å nå ut til mange folk.
For tiden jobber Erlend som prosessoperatør for Celsa Armeringsstål, og har ingen foreløpige planer om å gjøre Grønning Foto & Video til en heltidsjobb.
– Det er ikke noe jeg har tenkt å leve av, men det er en fin bijobb, og kjekt å kunne tjene penger på hobbyen sin.
Stor gevinst
I 2016 vant Erlend en million kroner i Norsk tippings lotteri «nabolaget». Temaet måtte selvsagt opp, selv om han stiller spørsmålstegn ved relevansen til spørsmålet. Erlend greier på egenhånd å finne en rød tråd.
– Det var faktisk etter det jeg kjøpte min første drone.
I følge Erlend gikk pengene hovedsakelig til å betale ned gjeld, samme dagen som pengene kom inn på konto.
– Gjeld og litt skiutstyr ble det. Da har jeg forhåpentligvis litt igjen for det senere, ettersom jeg ikke sløset det bort. Jeg har enda litt igjen av pengene.
Friluftskaren holder seg for det meste i nærområdet, men tok i sommer turen til Stetinden i Tysfjord. En tur som mange beskriver som sitt livs utfordring, men som Erlend kaller «fint» og «spennende».
– Man får virkelig testet ut om man har høydeskrekk der. Det har jeg altså ikke.
Med arbeidet på Celsa har Erlend rundt tolv dager med jobb før han får en uke fri. Han beskriver det som utfordrende å få tid til nye turer.
– Jeg har vært omtrent overalt her i kommunen, så det blir mye av det samme. Men det er jo gøy likevel. Spesielt Røsvatnet er jo et paradis, spesielt på vinteren. Da kan du kjøre bil eller skuter og begynne å gå rett opp på fjellet nesten uansett hvor du er. Og så har jeg vært mye på Okstindan, men nå har jeg vært på alle toppene som er der, så jeg vet ikke hva jeg skal gjøre i vinter.
Angrer aldri
I 2017 var målet å gå på 100 fjelltopper, og året endte med 103 turer.
– Det var en utfordring jeg fikk 1. januar, sier Erlend, og viser en liste over fjellene som ble besteget.
Han forteller at dørstokkmila er et tema, også i hans verden.
– En typisk situasjon er at jeg går nattskift, kommer hjem og legger meg klokken 7, og tror jeg skal sove godt. Så våkner jeg klokken 12 og tenker «hva gjør jeg nå?» Skal jeg legge meg på sofaen eller skal jeg bare pakke skiene i bilen og dra? Da velger jeg helst sistnevnte. Det kan være tungt å komme seg ut, men jeg tenker alltid at hvis jeg klarer det, så kommer jeg ikke til å angre uansett.
Erlend er ofte alene på tur, men forteller at han trives like godt sammen med andre.
– Det blir fort sånn når man arbeider skift på den måten jeg gjør. Når jeg har fri fra mandag til fredag og ingen andre har det, så orker ikke jeg å vente til det blir mørkt før jeg drar på tur, bare for å ha selskap. Men når jeg har mulighet til å dra sammen med noen, så gjør jeg det.
Sosiale fjellvandrere
Selv om Erlend starter turen på egenhånd, forteller han om den sosiale biten som gjerne oppstår når han møter på andre.
– Det som er artig med å være ute er at alle du møter på kan du prate med. Hvis du går forbi noen i byen, så passerer man hverandre uten så mye som et blikk. Møter du noen på fjellet står du gjerne i 20 minutter og prater før du kommer deg der ifra. Og før du vet ordet av det sitter dere i samme bil og er på tur i lag.
Erlend Grønning kaster ikke bort mer tid. Han skal hente en pakke i posten. Kamerautstyr visst nok. I mens kan vi andre spekulere over og glede oss til å se fremtidige fotoprosjekt som måtte dukke opp hos Grønning Foto & Video.