Omvendt julekalender flytter fokuset fra å få til å gi i tiden før jul. 3. klasse ved Korgen sentralskole er en av mange klasser i Norge som har valgt å gi.
Omvendt julekalender gir skoleelever og barnefamilier mulighet til å dele en stund hver dag hvor de snakker om hvordan de kan bidra til at de barna som ikke har et trygt hjem, skal få nettopp det.
I år har SOS-barnebyers omvendte julekalender tiårsjubileum. Kalenderen har vært en suksess fra dag én. Til nå har nesten tusen skoler over hele landet samlet inn over 17 millioner kroner. Nytt i år er at barnefamilier også kan delta.
Korgens bidrag
Unni Jerpsett har vært med på omvendt julekalender flere ganger, og ønsker også i år å delta med sine tredjeklassinger.
– Jeg har vært med flere ganger, dette er kanskje femte eller sjette gangen. Noen ganger har hele eller deler av småtrinnet deltatt, men i år er det bare min klasse som er med.
Jerpset forteller om tilbakemeldinger fra både elever og foreldre.
– De fleste elevene liker å være med, og de foreldrene som har sagt noe har vært positive. Vi har samlet inn rundt 1.500-2.000 kroner de årene jeg har deltatt.
I tillegg til den omvendte julekalenderen har klassen også andre julekalendere.
– Vi har pepperkakekalender i klasserommet, der vi trekker et pepperkakehjerte hver dag. I år er vi også med på matematikk.org sin kalender, men lager det som et arbeidshefte.
Lager en liste
Omvendt julekalender praktiseres gjerne ved at elevene oppfordres til å hjelpe til mer hjemme for å tjene penger som sendes til SOS-barnebyer, og Jerpset forteller om hvordan hun har valgt å kjøre opplegget.
– Jeg snakker med elevene om omvendt julekalender og hva det går ut på. Så starter vi med å skrive en liste over ting vi kan hjelpe til med hjemme. Vi lager også konvolutten til å samle penger i som elevene tar med seg hjem.
Hver dag åpner klassen en luke i kalenderen som befinner seg på nett, og som inneholder en film fra SOS-barnebyer.
– Der får vi vite litt om en by og familien som bor der. Etter filmen kommer det spørsmål som vi skal svare på. Den siste uka før jul tar ungene med konvolutten, uten navn, på skolen. Vi tømmer ut alle pengene og teller de, og sender de til SOS-barnebyer.
Suksess fra første stund
Bente Lier er generalsekretær i SOS-barnebyer, og forteller at det allerede er 15.000 elever påmeldt.
– Våre resultater viser at barn og unge kan utgjøre en stor forskjell når de engasjeres og slipper til. I SOS-barnebyer tror vi på at det å gi kan være god læring for barn. En verdi de kan ha med seg resten av livet.
Kalenderen hevdes å være en god inngangsbillett til nære samtaler som bygger innsikt, forståelse, refleksjonsevne og kunnskap.
– Forskning viser at det å bidra overfor andre skaper lykkefølelse i kroppen, og at man henter mer glede av å gi til andre enn seg selv. Opplegget er godt tilrettelagt for de foreldrene som ønsker at barna skal se utover seg selv i julen ved å ikke bare motta gaver, men også gi til barn som trenger det, sier Lier.
Omvendt julekalender har vært godt tatt i mot fra de begynte i 2008. Da deltok 2.600 elever, mens i rekordåret 2016 var det hele 67.000 deltakere i Norge. I fjor ble det samlet inn 2.342.000 kroner, og på alle disse årene har omvendt julekalender samlet inn over 17 millioner kroner til SOS-barnebyers arbeid.