I 20 år har Norsk Folkehjelp Korgen arrangert julemesse i Korgen første helga i advent. Tradisjonen tro ble den avviklet også i år med mange flotte salgsutstillinger.
Inne på samfunnshuset i Korgen myldrer det av folk. Det tittes på håndverk av stoff og garn, kurver, skjærfjøler, daller, fuglekasser, duker, sokker, pannebånd, vaskekluter, gensere, bukser. Det er ikke måte på hvor mange ting folk kommer på som går an å lage. I tillegg har mange kokt og bakt også. Det er lefser i mange varianter, kamkaker, pikekyss, karameller og drops. Og noen selger kjøtt og pølser, røykjekjøt og medister. Her er altså noe for enhver smak!
Kreative utstillere
Margareth Nilsen og Gaute Andersen er et kreativt ektepar. Begge gjør ulike former for håndarbeid. Margareth forteller at hun har sydd klær hele livet, men hun er med i «Quilterne Sting og Sy(t)» som har holdt på med quilting helt siden de ble stiftet i 1999.
–Noen har kommet og gådd, men vi er ca 20 stykker med. Og kanskje er det 15 faste som er mest aktive, forteller Margareth som lager mye fint som hun selger på messa. Hun viser også fram mye av det Gaute har laget. –Gaute har «mark i rævæ» og er veldig kreativ, så han finner alltid på nye ting å lage, og viser fram hans minibar i ei jerrykanne, og også en minibar i et tomt brannslokningsapparat. De lager begge to mange ting, og har stor variasjon i det de stiller ut.
Rundmoen
Ved bordet til Rundmoen Gård er det smaksprøver. Reidulf Langvatn og Marius Oksfjellelv smaker på røykepølsa og den står visst absolutt til Bestått. Arnulf Skreslett og Trine Lise Skreslett tar seg av salget og forteller:
–Vi har hatt bra med salg. Det meste av salget av røykjekjøtt foregår hjemmefra, og her på messa hvert år. Folk tar også opp bestillinger og vi har en del faste kunder, forteller Arnulf.
–Vi selger mest røykjekjøtt, røykjepølse, pinnekjøtt og fersk rygg av lam, som vi jo også kaller koteletter, forteller Trine Lise.
Strikkere
Nina Roghell Fagerås bor på Hemnesberget og Kirsten Johannesen fra Bjerka er to strikkere som har salgsutstilling sammen. De har masse strikkede ting på bordet.
–Vi er her fast i lag. Jeg har vært her tre ganger, forteller Nina.
–Jeg har vært her utallige ganger, forteller Kirsten, som anser seg selv som fast inventar på denne messa. Vi strikker hele året og vi selger det ut på messa. Vi merker at det er mindre salg enn tidligere. Hva det skyldes vet vi ikke, forteller de trivelige strikkerne.
Bakeri
Hilde Karlsen og Arve Nesset står ved et stort salgsbord. De driver Hildes Hjemmebakeri, og har mange bakervarer til salgs.
–Jeg er alltid med på messa i Korgen. Når den kolliderer med andre messer, så må vi få noen til å stå her for oss og selge. I dag har vi solgt bra! Det har gått i lefser og kamkake, vannkringle, ringakake, og vi merker at flatbrødet som jeg steker på vedovnen er veldig populært i år. Så jeg skal hjem og lage mer flatbrød når jeg kommer hjem, avslutter Hilde, som i tillegg til all baksten også selger masse strikkevarer. Den dama har mange jern i ilden!
Yngre garde
Ved et bord inni salen sitter to søte ungdomsjenter og selger sin bakst. Ingvild Bruhaug fra Korgen og søskenbarnet Ine-Sofie Bruhaug fra Mo har en salgsbod ilag.
–Vi har bakt noe i Korgen, og noe på Mo, og så har vi samlet alt sammen og selger det i lag i dag. Vi har solgt masse kamkaker, fine og grove. De bakte vi i Hjerpbakken nylig. Og så har vi solgt svenskkringler, farmors karameller, pikekyss og strikkede kjøkkenkluter som mamma har laget, forteller Ingvild, som er fornøyd med salget. –Det har vært artig å være selgere her i dag. Vi skal spare pengene vi tjener til uforutsette utgifter senere, sier de begge to. De siste fine kamkakene blir solgt til Ulla Monsen.
–Nå er jula berget, sier Ulla.
Familiær snekring
Ved et dobbeltbord sitter selgerne Oddbjørn Solhaug, Eskil Lange, Benoni og Selmer Solhaug. –Også mamma Kristin er med her, for hun har plukket molte og laget syltetøy som vi selger her. Og jeg har laget marsipankonfekt sammen med mamma som vi også selger her, forteller Selmer. Oddbjørn selger «Kortreiste stekepanneredskaper» i ulike varianter. Ikke en er lik, ifølge Oddbjørn. Pappeska er full, og han forteller bakgrunnen til trevirket:
–Disse har jeg laget av det digre treet som før stod i hagen til naboen Horgen, midt imellom veien og huset. Det var et 90 år gammelt tre. Jeg hogget det ned i fjor sommer og det har ligget lenge til tørk. Det ble gnaillerhardt, og ypperlig til stekeredskaper. Så nå har naboen fått litt av treet tilbake, og så kan vi selge ut noen her på messa, forteller Oddbjørn, som sammen med Benoni har laget mange forskjellige ting i tre.
»Kortdama»
Fra Mo kommer Aud Janne Lind. Hun selger julekort og andre papirprodukter i mange varianter. –Jeg er kjent på Mo som «Kort-dama», for jeg selger vanligvis MYE julekort og konfirmasjonskort. Det er de to toppene i året. Men det er første gang jeg er her i Korgen på salgsmesse, og jeg er overrasket over at det har vært så lite salg her. Jeg har vært på messer på Mo og der har det vært godt salg. Så litt skuffet er jeg, forteller hun. Mens vi snakker får hun en kunde, Fred Jørgen Holte, også han fra Mo i Rana.
–Jeg har vært mange ganger før på julemessa i Korgen. Det er min tradisjon. Jeg bruker å kjøpe julegaver her. Jeg syns det er stas å komme i avisen og svogeren min er David Eriksen, som er med å trykke Avisa Hemnes. Jeg skal kjøpe avisa på Mo hvis jeg får tak i den, sier Fred Jørgen, som koser seg lenge med å få med seg de mange utstillerne.
Storstrikker
Anne Marie Håpnes har solgt noen av sine mange strikkede produkter. –Jeg har solgt noe, men nye mindre enn årene før. Jeg tror jeg har vært med alle årene som messa har blitt arrangert, forteller hun. Jeg sitter alltid med håndarbeid i fingrene. Det går mest på duker i kunststrikk, og så strikker jeg puter og pledd, julekuler i strikk, pannebånd og votter. Jeg lurer på om det er blitt så mange messer nå både i Hemnes, men også i Vefsn og Rana, slik at folk er mettet på håndarbeidsvarer, undrer Anne Marie Håpnes.
Brygfjell Gård
Gården drives av Vidar Tverå, som har fått datter Thea Tverå og kjæresten Rasmus Brendmo til å være selgere på messa.
–Vi er med på salg av produktene våre, og så er vi med på å pakke alle kjøttproduktene. Det er mye arbeid med hjemmelagde kjøttprodukter, forteller Thea.
–Vi lager pølsene selv. Røyker de, og de må passes nøye med riktig temperatur i røykeriet. Så lager vi medisterkaker, steker dem på takke og pakker de. Når vi lager medisterpølser og røykjepølser så bruker vi en pølsemaskin. Da drar vi til Mosjøen til en kar som har pølsemaskin. Han står for mye av arbeidet, men vi er med og hjelper til, så det går mye raskere, forteller den unge jenta som tydeligvis er velbefaren i kjøttproduksjonen, som på spørsmål forteller hva de gjør på gården:
–Jeg bruker å være i fjøset, gi dyrene for, og ellers hjelper vi til når det er behov ifht salg. Rasmus forteller at han også bidrar på gården der det er behov.
–Ja, jeg står på lønningslista, jeg også, forteller han.
–Her har vi solgt ganske bra i dag, så vi er fornøyd. Men det er mindre folk og mindre salg enn årene før, avslutter Thea.
Oppsummerer
Når messa er over pakker folk sammen og på kjøkkenet er det full aktivitet. Det er mye å ta rede på. Heldigvis har Folkehjelpa en stor gjeng med dugnadsfolk som stiller opp for å få avviklet julemessa, med leder Lars Tore Hatten i spissen.
–Dette er andre året at jeg er leder for dette arrangementet, men bare første året siden jeg ble leder av Folkehjelpa, forteller Lars Tore. Det ryddes rundtomkring. Bord og stoler stables sammen.
–Det har gått veldig bra. Det har vært en jevn strøm av folk, og vi har nye åpningstider i år. Før var det fra halv tolv til klokka fem på ettermiddagen. Da fikk vi et rush først og få på slutten. I år valgte vi å ha åpne klokka ti på formiddagen og avslutte klokka fire. Det gav oss en mer jevn strøm av folk, og det ble også lettere for oss på kjøkkenet. Jeg tror at utstillerne på messa trekker mye folk som vil kikke, men at kafeen absolutt gjør at folk setter seg ned og velger å bli her ei stund. Vi har hatt rekordsalg i kafeen, hvor vi har solgt hjemmelaget lapskaus. Vi har kuttet grønnsaker og ellers gjort mye forarbeid, så den frivillige innsatsen her har vært stor, ja både i forkant og under og etter messa. 15-20 har vært i aktivitet her bare i dag. Vi ble «nesten-fri» for mange ting i kafeen, og da mener vi at vi har truffet veldig godt med mengde mat, avslutter den nye lederen av Norsk Folkehjelp Korgen, Lars Tore Hatten.