Etter en omkamp om omløp har nå Olje og energidepartementet fastslått at Statkraft må øke kapasiteten til 30 kubikkmeter i sekundet.
Det er en jublende glad ordfører som tirsdag kveld deler denne nyheten.
– Dette er en sak som har versert helt siden 2014, og det har vært flere runder der Statkraft har forsøkt å unngå vedtaket om 30 kubikk, i hver runde har Hemnes kommunen fulgt på med en klage. Statkraft har kjørt et voldsomt løp for å unndra seg dette pålegget, og har påklaget kravet om vannføring to ganger. Nå kan det se ut som om at saken er endelig avsluttet gjennom olje og energidepartementets vedtak av 18.12.2018.
Det var under renoveringen av Nedre Røssåga kraftverk at Statkraft fikk pålegg om en omløpsventil. Tidligere har det ikke vært noen slik løsning, det har betydd at når det har blitt stopp i produksjonen har man risikert nærmest tørrlagt elv i perioder. Eneste løsning da har vært å slippe vann over dammen på Fallforsen ved Stormyrbassenget. Vannet trenger forholdsvis langt tid ned til Korgen, og den lakseførende delen av elva.
En omløpsventil gjør det mulig for Statkraft å sende vannet rundt turbinene og rett ut i utløpskanalene de har, enten under Sjøforsen eller i den gamle utløpskanalen ved Svartebukta. Statkraft ønsket først å begrense denne ventilen til en kapasitet på 15 kubikk, mens Hemnes kommune har insistert på 30 kubikk, det samme som er den avtalte minstevannføringen i Røssågas lakseførende del.
– Dette er en merkedag, sier ordfører Christine Trones. Vi har fått medhold i en svært viktig sak for oss. Røssågavassdraget er viktig for hele Hemnes kommune, og det har vært lagt ned betydelige ressurser både fra offentlige myndigheter og fra oppsitterne i elva for å berge Røssågalaksen. Alle vet at fisk kan ikke leve uten vann, og dette er en seier for laksen, for naturverdiene og for Hemnes kommune.