Ansatte på avdeling og kjøkken på omsorgssentrene i kommunen har vært på kurs i matglede for eldre. Etter påfyll av inspirasjon ble det laget til bakedag for de eldre.
I forbindelse med kvalitetsreformen «Leve hele livet», hadde regjeringen lagt opp til en gratis inspirasjonsdag seks steder i landet. Mosjøen var ett av disse utvalgte stedene, noe som passet veldig godt for ansatte ved omsorgssentrene i Hemnes!
Ble inspirert
Kokk på kjøkkenet ved Korgen omsorgssenter, Ingebjørg Holmslet, forteller fra fagdagen:
–Landbruks og matminister Bård Hoksrud inviterte til denne dagen. Den nasjonale kvalitetsreformen «Leve hele livet» skal handle om de grunnleggende tingene som oftest svikter i tilbudet til de eldre: mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenesten. Vi var fem stk fra kjøkkenene i Korgen og på Hemnesberget, og fire stk fra avdelinger i Korgen. Ordførerne var også invitert, og Christine Trones deltok også fra Hemnes, forteller Ingebjørg. Hun har arbeidet en «mannsalder» ved kjøkkenet i Korgen, og syns det var veldig inspirerende å få delta. Hun forteller om et tettpakket program med fokus på helse, ernæring, aktivitet, og glede knyttet til mat for eldre. Flere fortalte om positive erfaringer de hadde gjort andre steder i Norge, for å øke gleden knyttet til matopplevelser. Ansatte fra Korgen ble sittende ilag, og etterhvert som vi ble inspirert av de gode foredragene begynte vi å snakke om å lage en bakedag som de eldre kunne være med på.
Klarsignal for baking
–Tilbake på jobben snakket jeg med avdelingslederne om det var mulig å få det til nå før jul. De var positive og fant en dag som kunne passe. De snakket så med sine avdelinger og fastsatte tidspunkt, og det ble også tatt kontakt med frivillige som kunne hjelpe til. Vi på kjøkkenet laget på forhånd kaffebrøddeiger til serinakaker og brune pinner. Avdelingsleder Helene Lillebjerka deltok under selve bakinga, og hun laget også en deig til peppernøtter. Da det ganske raskt ble fritt for deiger, og de eldre ønsket å trille ut mer, hentet hun ingredienser av oss på kjøkkenet til også en kringledeig. Det sier oss at vi nok lager mer på forhånd til neste år, forteller Ingebjørg, tydelig engasjert og forteller videre:
– Vi på kjøkkenet stekte kringlene, og ellers ble kaffebrødene stekt på avdelingene oppe. Det ble mange brett tilsammen. Vi hadde sykdom på kjøkkenet selve bakedagen, så vi på kjøkkenet fikk ikke anledning til selv å delta. Jeg var oppe bare en snartur for å se, avslutter den initiativrike kjøkkenbestyreren Ingebjørg Holmslet. Inspirasjonsdagen gav såvisst inspirasjon!