Nominasjonsmøtet i Hemnes Arbeiderparti ble en thriller av de helt store. 312 medlemmer med stemmerett hadde møtt opp for å avgi sin stemme. Da opptellingen var unnagjort stod Kjell-Idar Juvik og Mette Varem begge med 155 stemmer. To stemmesedler var blank.
Det ble noen spennende og til dels dramatiske minutter mens valgkomiteen diskuterte situasjonen som hadde oppstått. For styret og sekretariatet var nok resultatet vanskelig å behandle siden de kontaktet Youngstorget for å få råd, og etter en skriftlig kontrolltelling var det duket for en ny avstemming. Etter en del fram og tilbake samt mange ytringer fra salen ble det gjort klart for en ny avstemning. Dersom det nå skulle bli stemmelikhet ville resultatet bli avgjort med loddtrekning. «Dette ligner mer på en polsk riksdag», var en kommentar som ble overhørt når temperaturen og spenningen var på det høyeste.
Da resultatet ved andre stemmeomgang ble offentliggjort kom det spontan applaus fra venstre fløy i salen. Mette Varem hadde fått 152 stemmer, Kjell-Idar Juvik fikk 145. Det ble avgitt to blanke og en forkastet stemme.
Program for neste periode
Tidligere på møtet la programkomiteen fram sitt forslag til program for perioden 2019-2023. Den ene programlinjen etter den andre ble vedtatt uten store uenigheter. Det var først når man kom til skolestrukturen at man fikk kjenne på spenningen i salen.
Tord Johansen var tidlig ute og sa at han kunne ikke være med videre dersom denne salen vedtok å ta bort eksempelvis tre skoler. Mette Varem tok Tords utfordring og svarte at hun ikke ønsket en nedlegging av skoler inn i programmet. Men hun viste til at arbeiderpartirepresentanter i kommunestyret hadde gått inn for en utredning til kr 250.000 for å vurdere skolestrukturen. Ergo må man være åpen for å kunne gjøre en endring.
Det opprinnelige programforslaget var, «sørge for gode oppvekstsvilkår for alle barn i Hemnes kommune med uendret skoletilbud på alle tettstedene». Varems forslag: «Vi vil sikre et godt faglig og pedagogisk grunnskoletilbud til alle barn i Hemnes kommune». Mette Varems forslag fikk 161 stemmer og ble følgelig vedtatt.
Et annet forslag som ble debattert var ønsket om å utvide arealet til ungdomsklubben i Korgen. Det ble litt dissens her. Flertallet i programkomiteen vil ha følgende programlinje «styrke ungdomstilbudet i samarbeid med ungdommen». Otto Johnny Derås snakket varmt for å gjøre noe med de små lokalene som ungdomsklubben i Korgen hadde. Og at det måtte kunne stå eksplisitt i programmet. Programkomiteens forslag om å ikke nevne Korgen Ungdomsklubb spesielt, falt med 131 stemmer.
Etter hvert som programmet ble redigert ble linjenumrene endret. Dette i tillegg til en liten skjerm gjorde at de som satt bakerst i salen hadde vanskelig for å forstå og følge med de endringene som ble gjort. Til tider var det vanskelig å skjønne hva som ble stemt for.
Valglisten
Programkomiteen hadde ønsket kumuleringer på de fire øverste plassene. Dette ble stemt ned. Bare to plasser ble vedtatt kumulert.
Etter at Mette Varem hadde dratt seieren i land gikk Kjell-Idar Juvik på talerstolen og sa at han trakk sitt kandidatur. Tord Johansen takket også for seg siden han ikke kunne stå inne for endringsvedtaket i skolestrukturen. Når justeringene i toppskiktet var avgjort ble det foreslått og votert over de resterende plassene på lista.
Stinn brakke og maratonmøte
Diskusjonen rundt skolestruktur og valg av ordførerkandidat har utvilsomt engasjert folk i kommunen. Partiet hadde før nominasjonsmøtet vokst til hele 489 medlemmer. Det var satt opp buss både fra Korgen og Hemnesberget. 200 stoler som var satt opp til møtet, viste seg tidlig å være for lite. Gymsalens benker ble hentet inn, likeså korbenkene. Det ble rett og slett stinn brakke der folk stod langs veggene og man kunne ganske tidlig se konturene av mobilisering fra de to største lokallagene.
Det tok sin tid å komme gjennom programmet med voteringer. Folk hadde samlet seg i lokalet allerede fra kl 17.00. Maratonmøtet varte helt til kl 23.30.
Møtekritikk
I etterkant av møtet har Øystein Meyer Johannessen kommet med uttalelser om at det må avholdes et nytt valgmøte på grunn av kritikkverdige hendelser under møtet.
Da Avisa Hemnes forelegger saken for lederen i Hemnes Arbeiderparti, Tone Øvermo Bruun forteller hun at de hadde sekretariatet fra Nordland Arbeiderparti på møtet for å sikre oss at avstemningen gikk greit. Selv om det det var to intense runder under avstemningen og at folk hadde sterke ønsker om favør, og at det underveis var høy temperatur, så har vi fått et resultat som er godkjent og som vi må forholde oss til. Dette må alle forholde seg til, også Øystein Meyer Johannessen, repliserer Tone Øvermo Bruun
Forventninger og synspunkter
Avisa Hemnes har i ettertid snakket med noen av deltakerne.
Ingebjørn Nygård: – Det kom til å bli et møte der avgjørelsen om ordførerkandidaten kunne gå begge veier. Ryktene hadde jo gått om at det skulle komme utrolig mye folk. Det stemte jo. Av det positive vil jeg trekke fram at det var bred enighet om de fleste elementene i programmet. Det var enkeltsaker som det ble debatt om. Blant annet at man åpnet for å kunne se på strukturendringer som et virkemiddel for å få en bedring i økonomien. Mange var nok skuffet i går. Kanskje vil noen melde seg ut av partiet fordi Kjell-Idar ikke ble ordførerkandidat. Andre vil kanskje melde seg ut fordi det nå kan gis åpning for at utredninger om strukturendringer skal bestilles uten at man tar hensyn til resultatet.
– I det hele var det et fantastisk interessant møte. Det var en dyrisk spennende avstemning, som absolutt kunne gått begge veier. Møtet engasjerte i høyeste grad, avslutter Ingebjørn Nygård.
Trond Rydsaa: – Jeg var spent på hva programmet sa om kommunens helsepolitikk. For en som har virket på Hemnesberget i 36 år at punktet om at vi fortsatt skal ha en legetjeneste, en helsestasjon og en fysioterapitjeneste på Hemnesberget. For meg er det trist å se at man velger at 6 åringer ikke lenger skal kunne ha nærhet til sin skole.
– Da vi flyttet til Hemnesberget, en gang for 40 år siden så var det fordi skolen var i vårt nærmiljø. Det var et verdivalg vi gjorde. Jeg synes møtet i kveld hadde alt annet enn med demokrati å gjøre. Dette var maktkamp og taktikk, en uverdig sak for Hemnes Arbeiderparti. Det har ingen ting med hvem som toppet lista. Uansett resultat så ville det blitt en bitterhet hos den tapende part. Mitt inntrykk er at vinneren her er den borgerlige siden, for nå er det et splittet arbeiderparti, noe som vil vise seg i valgurnene til høsten, avslutter Trond Rydsaa.
Bente Andersen: – Jeg er skuffet over at det ble rokket ved den skolestrukturen som vi har i dag. Finneidfjord er ei flott bygd å bo i og nærhet til skolen er betydningsfull for oss og for de som ønsker å flytte hit. Det var en kaotisk situasjon under valget og jeg er ikke fornøyd med måten valget ble gjennomført på. Nå får vi bare la det hele synke inn. Det er ennå lenge til valg. Vi skal ikke se helsvart på situasjonen. Finneidfjord er ei flott bygd å bo i og vi skal nok fortsatt jobbe for å bevare det vi har.
Hermann Larsen: – Jeg gikk på møte med forventninger om et godt og samlet partiprogram som møter de utfordringer som Hemnes kommune står overfor. Med håp om å velge engasjerte, erfarne og modige folkevalgte som tørr å ta nødvendige grep.
Arvid Martinsen: – Vi er nødt til å kunne åpne opp for å se på skolestrukturen. Vi som bor i Brygfjelldalen er vant til avstander. Det skulle ikke være problematisk for andre å flytte på seg. Kampen mellom Hemnes og Korgen har lange tradisjoner, men den er latterlig. Vi må tørre å tenke helhetlig. Vil den ene parten ha en bru så må den andre parten unne dem det. Ellers synes jeg at kulturskolen har små kår for tiden. Vi trenger rom for kultur og ungdomsaktivitet.
Helen Thonhaugen: – Jeg gikk på møtet med forventninger om forandring. Jeg hadde håpet at Mette Varem skulle bli valgt til ordførerkandidat. Ellers var jeg glad for at det ble satt fokus på allaktivitetshus på Bjerka. Det er noe vi sårt trenger. Møtet var for øvrig rotete og kaotisk. Det skyltes nok at det var så mange fremmøtte. Etter et slikt møte så gjør jeg meg tanker om veien videre. Når er valget gjort og jeg får håpe de greier å samle partiet. Det var noen som lurte på hvor mange arbeiderparti man skulle ha i kommunen. Vi får tro de greier å samle seg etter en slik strid. Det er jo voksne folk, ler Helen til slutt.
MøtelederTor-Arne Strøm: – Det har vært en voldsom mobilisering i forkant av dette nominasjonsmøtet. Når et kommuneparti har et program og nominasjonsmøte som får 312 til å møte så er det vel bare landsmøte i Arbeiderpartiet og landsmøtet i Fellesforbundet som er større enn dette møtet. Jeg kan ikke huske å ha vært med i på noe i Nordland som har overgått dette møte i antall.
– Nå er det tatt en avgjørelse som man må leve med. Jeg synes vi kom bra gjennom møtet. Det er klart at det er mange meninger og forventninger under en slik prosess. En må bare håpe på at møtet ikke fører til splittelse i partiet og at frontene kan forenes i det videre løp.
– Jeg har ledet noen møter gjennom årene. Jeg føler meg ydmyk når jeg får oppgaven å lede et slikt møte, spesielt når det er så mange til stede. Det er veldig krevende. Morsom var det uansett å være tilbake. Jeg er jo født i Mo i Rana og bodde i Korgen til jeg var 16 år.