Nettavisen «Hemnesværingen» er historie. Hemnesberget Vels talerør legges ned etter 17 års drift.
Uttalelsen i overskrifta kom fra Frode Fagerheim som siden 2010 har vært aktiv medarbeider i Hemnesværingen på Hemnesberget. Nettavisen ble etablert allerede i 2001, den gangen var det Antoine Chaboud, Tom Horseng, Trygve Svenning og Lasse Jakobsen som var med.
– Initiativet kom fra Antoine, og Lasse var den første redaktøren, forteller Tore Magnor Furuhatt som også var med fra starten av.
– Kan dere fortelle litt om hvordan dere har opplevd årene med nettavisen «Hemnesværingen»?
– For min del har dette vært en lang reise i å følge med på det som har skjedd på Hemnesberget. Arbeidet har jo helt fra starten av vært dugnadsbasert, og mange var med de første årene. Også Gisle Urvik var en de aktive, og tilgangen på stoff var god både fra han og de andre, sier Tore.
– Etter hvert avtok mengden av stoff, og flere ganger har det vært gjort forsøk på å få flere og nye medarbeidere med. Også skolen var en stund inne i bildet ved at en 10. klasse prøvde å være bidragsytere. Men kanskje ble det litt nifst å «forplikte seg» til å levere.
– De siste årene har jeg vært alene om å levere bilder og stoff, men godt hjulpet av Frode Fagerheim når det har vært for mye for meg, forteller Tore.
– At vi har hatt et stort publikum/lesere gjennom disse årene vet vi. Avisen har hatt over tre millioner unike treff fra unike IP-adresser, og nå har vi hatt ca. 500 unike treff pr. dag. Under festivaler og slikt bruker treffene å ligge opp mot 2.000 treff pr. dag.
Tore forteller at arbeidet med avisen til tider har vært en heldagsjobb, en jobb som har vært mulig gjennom god støtte fra familien. Frode kom med rundt 2010, da han fikk ansvaret for venstresiden.
– Venstresiden er der hvor annonsene var. Jeg husker at det var gratis å annonsere i avisen, men veldig få benyttet seg av det. Men når vi begynte å ta betaling for å ha annonse i avisen dukket flere opp. De ville nok da være med på å støtte Hemnesberget Vel og avisen, forteller Frode.
– Den dataplattformen vi har brukt hele tiden opphører nå, og skulle man fortsette måtte man gått over til, og lært seg bruk av annen plattform. I dag har vi også fått facebook og andre sosiale medier som nok har overtatt noe av nyhetsformidlingen. Kanskje kunne «Hemnesværingen» vært videreført i facebook, men ikke av meg, sier Frode.
Nok er nok sier begge to, og røper at de har andre gjøremål som opptar hverdagene. Begge fotograferer aktivt. Frode i sitt eget hjemmestudio, og Tore reparerer gamle bilder i tillegg til å fotografere. Tore har mange baller i lufta når det gjelder Hemnes Historielag. Her er det både Rotfestet og Årboka som skal ha stoff og bilder.
De bekrefter at de har mottatt mange henvendelser fra folk rundt om i landet som er skuffet, og syns det er trist av avisen nå blir borte.