Gjennom budsjettavtalen mellom Krf og regjeringen er det nå kommet på plass 5 millioner kr på statsbudsjettet til Norske Parker for 2019. Okstindan natur- og kulturpark har nå gode muligheter for å få ta del i denne potten.
– Dette er et stort gjennomslag for de 9 norske regionalparkene, sier styreleder Eivind Brenna i Norske Parker. – Fra Varanger i nord til Telmarkskanalen i sør, fra Finnskogen i øst til Solund i vest. Mellom her ligger Nærøyfjorden, Valdres, Haldenkanalen, Vefsna og Okstindan. Alle disse områdene har valgt føringer som ligger til grunn hos Norske Parker som samarbeidsplattform for privat og offentlig samarbeid om i ivaretaking og utvikling på grunnlag av lokale ressurser.
– I 15 år har vi jobbet for at natur- og kulturparker/regionalparker skal bli anerkjent av statlige myndigheter og nå kommer det endelig, sier Brenna.
– Selv om det ikke er avklart hvordan de nasjonale midlene skal brukes, er intensjonen at en del av tildelingen skal gå til de ni parkene som er etablert. Okstindan natur- og kulturpark er i dag ikke et ordinært medlem av Norske Parker men med som parkkandidat. Styret skal imidletid drøfte søknad om medlemsskap på førstkommende styremøte 10. desember, sier prosjektleder Inger Lise Pettersen. Partnere av ONK vil i begynnelsen av januar bli invitert til et møte om saken.
– Dette er ikke en nasjonal permanent driftsfinansiering, men betyr mye for videre arbeid med Okstindan natur- og kulturpark, sier Pettersen, som legger til at det ikke er klart hvilke forutsetninger som vil ligge for å motta midler fra potten. – Å ha et økonomisk grunnlag i bunn for å arbeide videre med mål og strategier, nedfelt i nåværende parkplan, er viktig. Med en basisfinansiering i bunn kan ONK arbeide videre med å søke andre midler til viktige utviklingstiltak som partnerne ønsker å prioritere i Hemnes.
Hun forklarer at som medlem i Norske Parker vil ONK være med i et landsdekkende og internasjonalt nettverk av utviklingsaktører. Økte midler fra staten, vil være et viktig bidrag for det overbyggende arbeidet med å profilere parkene mot en ønska målgruppe. Det jobbes blant annet nå med et prosjekt som heter Parks Norway, hvor parkene kan bli synlige med lokale tilbud.
Hva denne parken egentlig er eller skal bli er et spørsmål som stadig stilles, både av politikere og «vanlige» folk. Vi har derfor bedt Pettersen beskrive litt hva de holder på med og hvilke prosjekt de har involvert seg i. Svaret ble omfattende og vi gjengir det derfor i sin helhet:
Hva har skjedd denne høsten?
Bedriftsnettverk opplevelsesnæring
Parken har i løpet av høsten fått midler til en forstudie for etablering er bedriftsnettverk for opplevelsesbasert reiseliv med utgangspunkt i Hemnesberget. En langsiktig mål er å bidra til at opplevelsesnæringen blir et viktig verktøy for verdiskaping og vekst. I første omgang er formålet å jobbe sammen for å oppnå ny næring på Hemnesberget for videre å gi ringvirkninger og omfatte flere aktører fra hele kommunen og i regionen. Alle interesserte blir invitert til et møte den 9. januar der også konsulentselskapet Mimir skal delta. Planen er så å søke midler til et forprosjekt og hovedprosjekt hos Innovasjon Norge.
Turstier og turmål
ONK jobber med en helhetlig og kvalitetsmessig god skilting og tilrettelegging av turmål og turstier i kommunen der TMU har bevilget kr 12.500 i støtte til innkjøp av skilt, oppslagstavler og div utstyr/ forbruksmateriell til merking av turstier. Dette gjør vi i lag med Hemnes turistforening, Frivilligsentralen, Polarsirkelen friluftsråd og flere lag og foreninger i kommunen. Det er nå også søkt om ca 100.000 kroner fra fylkeskommunen til samme formål og til oppgradering av sju turstier/turmål i kommunen – basert på nasjonale krav i merkehandboka.
Villmarksveien
Det har vært gjennomført et seminar i samarbeid med Vefsna regionalpark og Statskog om Villmarksveien fra Majavatn til Korgfjellet. Målet med dette var utvikling av og samarbeid om en bærekraftig opplevelsesnæring langs veien når det gjaldt overnatting, servering, produkter, mat og opplevelser. I tillegg var opprusting av veien med skilting, parkering, rydding og vedlikehold et viktig tema.
55 personer var tilstede – der Margarete Uddu, fra Oldefars Gjestehus orienterte om erfaringer med etablering av Den Gyldne Omvei på Inderøya. Flere lokale aktører hadde innspill og tanker om hva som burde skje -der også Statens Vegvesen, Statskog, fylkesmannen og Helgeland Reiseliv orienterte om hvilken rolle de kan spille.
Planlegging av ei egen Villmarksvei-uke er allerede begynt der ONK og Vefsna regionalpark kan arbeide for finansiering av for eksempel en felles markedsføring.
Vi har mye å samarbeide med Vefsna regionalpark om. Utvikling på indre Helgeland når det gjelder vinterturisme, er ett eksempel.
Andre ting
Sammen med Helgeland Landbrukstjeneste, landbrukskontoret i Hemnes, og Hemnes Bondelag har det vært invitert til landbrukslunsj om utvikling lokal gårdsmat, Christer Skreslett fra Nortura og Ingvild Bang fra fylkesmannen hadde interessante innlegg om muligheter og støtteordninger.