Mental Helse Hemnes har i samarbeid med Hasvo hatt stor suksess med sitt kurs i glassfusing. I januar satser de på samme suksess med nytt kurs i tekstil og redesign.
I 2017 startet kurset for glassfusing opp, hvor de da hadde seks påmeldte. Odd Johan Horseng har ledet kurset, og delt sin kunnskap med Sesselja Lind Vilhjálmsdóttir, som trår inn i lederrollen når Odd Johan er borte. I vinter er begge klare for å kjøre hvert sitt kurs, Odd Johan fortsetter med glassfusing, og Sesselja starter opp med tekstilverksted med gjenbruk og redesign i fokus.
– Glassfusing er rett og slett blanding av glass. Man smelter sammen en blanding av glass i forskjellige farger og mønster, som legges i en form og til slutt blir til for eksempel et fat. Man kan også brenne det flatt og bruke det som en vindusdekorasjon, men det blir stort sett laget mye glassfat og diverse dekorasjoner. På kurset får deltakerne den opplæringen de trenger, og så betaler de for materialene de bruker, forteller Odd Johan.
Den spesielle ovnen som blir brukt i prosessen, var det Odd Johan selv som eide før. Med fire års utdannelse i keramikk, dukket interessen for glassfusing etter hvert opp hos den selvlærte instruktøren.
– I motsetning til glassblåsing som krever enda høyere temperaturer, så bruker vi bare 750 grader for å smelte i hop glass, og forme dem.
På kurset kan det også lages glassperler, hvor det er da er snakk om betydelig høyere temperaturer.
– Da lager vi perler over åpen flamme, i forskjellige farger og former. Det har vi også utstyret til, sier Odd Johan.
Kursene som finner sted på Havos lokaler, hadde et noe labert oppmøte før de i 2018 begynte å kjøre åpent kurs uten påmelding. Da var det betydelig flere som dukket opp.
– Da vi startet på i januar i fjor, kom det 25 stykker som skulle ha opplæring. Da ble jeg litt stresset først, men det gikk veldig fint. Det som er med glass, er at det skal godt gjøres å lage noe stygt. Glass blir fint uansett.
I løpet av året som gikk dukket det stadig opp nye fjes, i følge Odd Johan.
– I høst kom det nye folk nesten hver gang, som krever litt opplæring. Jeg er bare glad for at det ikke er 25 nye hver gang, spøker han.
Leder for Mental Helse Hemnes, Birgit Fjelldal, forteller at kursene blir finansiert ved hjelp av penger fra Extrastiftelsen.
– Det handler om å ha tilbud for de som ikke er interessert i musikk eller idrett. Hvis man lurer på hvem disse kursene er for, så er det for alle. Det er så fantastisk når hele familier kommer, alt fra barn nede i fireårsalderen, til bestemor på åtti.
Birgit sier at det er få begrensninger på et slikt tilbud, og at det ikke nødvendigvis handler om å produsere.
– Hvis man ikke egentlig har lyst til å lage noe, så kan man fint sette seg ned med en kaffekopp og bare prate med folk. Hovedsaken er at ingen skal behøve å sitte alene hjemme og føle seg ensom. Hvis man er nylig tilflyttet er dette en fin måte å bli kjent med folk på.
Sesselja forteller at hun selv har nytt godt av dette kurset, da hun var ny i kommunen for bare litt over et år siden.
– Da jeg flyttet hit kjente jeg jo ingen, men nå sier jeg faktisk hei til folk på butikken fordi jeg har møtt de tidligere på glasskurs.
Sesselja, som har en bachelor i folkekunst, skal lede det nye kurset som starter i januar, tekstilverksted med gjenbruk og redesign i fokus.
– Vi skal begynne med å lage notisbok, og så får vi jobbe ut fra hva folk har lyst til.
Birgit tilføyer at man kan ta med seg ting man har lyst til å reparere eller lage om til noe nytt, og at de gjerne kontakter andre i kommunen hvis de står overfor en utfordring.
– Det kan være så enkelt som å lappe hull i klær, eller så avansert som å trekke om en stol. Vi tar uansett kontakt med erfarne folk hvis det blir behov for ekstra kunnskap.
Kursene kjøres ukentlig fram til påske, hvor det da blir et opphold før det starter opp til høsten igjen. Birgit forteller hvorfor de velger å kjøre en lang sommerferie.
– Det er på vinteren, spesielt i mørketida det er behov for slike opplegg. Vi forsøker å lokke folk litt ut, og sysselsette dem. Hvis man har noe å gjøre er den psykiske helsen i balanse, avslutter Birgit Fjelldal.