Inderdalen Gård har i flere år hatt julesalg av bakst og kjøtt og førjulskafé. Nytt av året var utvidelse av landhandelen med salg av mange flere nisjeprodukter til julegaver.
Mange velger å forenkle julestria litt ved å kjøpe hjemmebakst, lokale kjøttvarer, strikkede saker når det nærmer seg jul. Da gjelder det å sikre seg utvalgte varer ved å møte opp tidlig, noe de også fikk oppleve i Inderdalen sist helg.
Strøm av folk
– Det har gått i ett i flere timer i dag, forteller Ann-Synnøve Albertsen, en av fire styremedlemmer i foreningen Inderdalen Gård.
Når der er større arrangement er de imidlertid ca. 20 familiemedlemmer som trår til og drar lasset i lag. Inderdalen ligger øverst i Bryggfjelldalen, og hundrevis av mennesker valfartet gården innerst i dalen i løpet av noen søndagstimer. Forberedelsene hadde vært store i forkant.
– Vi har forberedt denne dagen i halvannen måned. Vi har bakt mye, fått opp hyller, snekret og malt, og bestilt mengder med nisjeprodukter fra rundt omkring i Norge. Vi har rigget til mye både inne og ute, mange bakere har holdt på for å få dette til, i tillegg til at de stiller opp under selve arrangementet, forteller Ann-Synnøve, mens hun slår inn i kassen, og viser fram en del av det store vareutvalget.
– Her har vi et variert utvalg av bakervarer, og her er siruper av ulike bær, salt fra Saltstraumen, krydder fra Lom, flasker med gløgg, drops, syltetøy og pureer. På en av veggene er det assorterte kaffebønner som kunder kan velge selv, og så får de malt det her på kaffekverna vi har fått fra den gamle butikken i Gruva i Bleikvasslia. Flere har vært her og syns det var stas å få male kaffen. Det lukter jo så godt.
Fra Romania
Storfamilien på gården får stadig nye tilskudd. Sønnen Kjetil er gift med Monica som opprinnelig er fra Romania. De har bodd i Grimstad i mange år, hvor de fikk to barn som nå er 4,5 og 3 år. For ett år siden flyttet de til Mosjøen. Monica prater godt norsk, og syns det er stas å ha blitt tatt opp i storfamilien som driver Inderdalen Gård:
– Vi er i Korgen hver uke. Jeg har sydd min egen drakt, akkurat maken som de andre her har sydd sin egen. Jeg kunne sy fra før. Her er flere bakverk jeg har bakt, som er typisk rumensk, og som jeg forbinder med julen hjemme, forteller svigerdatter Monica, og deler ut smaksprøver på melishorn med kirsebærsyltetøy inni. – Mange har kjøpt av dette, så det virker som om folk liker utradisjonell mat også til jul.
I salgsdisken deres ligger også kaffebrød i flere sorter, kamkaker, smurte lefser, og mye mer. Det er så forseggjort og pent innpakket, og det er tydelig at damene i Inderdalen vet å lokke kunder til seg.
Ribbe i bakarovn
Inne i gårdshuset sitter en gjeng ved et av bordene. Kaffegjestene har selskap av en av eierne, Oskar Inderdal, som gjerne forteller om forberedelsene til dagens ribbemiddag.
– Nå har vi jo arrangert dette flere ganger før jul, så nå vet jeg mer hvordan jeg skal få til å steike mengder med ribbe i bakarovnen. Men første gangen var det utrolig spennende, og det ble litt prøving og feiling for å forstå ovnen og varmen. Vi steiker først julebrødene i den store bakarovnen. De steikes i en varm ovn i 35-40 minutter, og når de er ferdige, så setter vi ribba i ovnen, og utnytter ettervarmen.
– Vi trenger ikke å fyre underveis, for etter baksten så er ovnen varm i timesvis etterpå. I år stekte jeg 32 kilo ribbe i ovnen! Og det tok 7 timer, så var ribba stekt. Jeg har delvis våket over den i natt, så den skulle være perfekt til middagsgjestene kom i dag, forteller Oskar som er sjefssteiker på gården, og kan godt med ovnen.
Han bekrefter at svoren ble for det meste sprø på de mange kiloene med ribbe. Og de første middagsgjestene kom i dag allerede før kjøkkentjenesten hadde fått middagen glovarm.
Sammenspleiset familie
– Folk kom en time før vi skulle åpne, og det har vært store mengder med folk her i dag. Det har gått med en del middager, men kanskje mest kaffe med noe attåt, forteller Bjørghild Reinåmo, som nyter roen sammen med de andre i kjøkkentjenesten etter at den verste strømmen av folk har gitt seg. Jorun Reinåmo fortsetter:
– Vi har det veldig trivelig i lag og vi er jo som storfamilie blitt veldig sammensveiset. Vi har det veldig artig i lag, sies det og det nikkes unisont rundt bordet.
Drar ilag
Det blir helt tydelig at når folk drar lasset sammen så får de til mye, slik 20 kvinner og menn, gammel og ung står sammen om i Inderdalen Gård. Hundrevis av kunder gikk i skytteltrafikk opp og ned Bryggfjelldalen i flere timer, og vi kan bare ane at flere trakk et lettelsens sukk, og tenkte «Nå er jula berget!».