Mens folk handler julemat og gaver, og andre vasker og skurer, arbeider noen både over og under vann på Hemnesberget.
Vi har før skrevet om et nytt bobleanlegg i marinaen på Hemnesberget. Siden den gangen er mye arbeid gjort for å få bobleanlegget på plass. En sentral og viktig brikke i den forbindelsen har vært Rana Dykkerservice AS, men før de kunne starte sine arbeider måtte hovedrøret klargjøres med montering av over 200 dyser for å kunne presse lufta ut i havet. Også tilførselsrøret måtte gjøres klart for å kunne senkes ned på bunnet, og bli liggende der.
Stor dugnadsinnsats ble gjort i forbindelse med arbeidene for å få dette til. Dette måtte bores mange hull i hovedrøret, som deretter fikk påmontert små dyser for å øke lufttrykket ut. Tilførselsrøret som skulle senkes fikk påmontert armerings-stenger som ekstra vekt. Rørene måtte også skjøtes for å oppnå riktige lengde ut mot hovedrøret.
— Hvordan har arbeidene gått?
– Dette har jo vært en lang og spennende prosess, hvor resultatet ikke vises før hele anlegget går. Først da vil vi få se om teorien bak anlegget virker i praksis. Da vil man kunne få svar på om saltvannet nede på 20-30 meter, som har en saltgehalt på 2,7 til 3,0 prosent, vil påvirke overflaten hvor saltgehalten er 0. Deretter får man se om tidevannet blir ført inn i marinaen slik at saltgehalten økes der. Hvis alt dette klaffer vil vi ha oppnådd forventet resultat som er en isfri marina, og spesielt innløpet, forteller Sverre Stålem som er prosjektleder for anlegget.
– Akkurat nå er anlegget driftbart, men det er litt ute av posisjon for deler av hovedrøret. Her må vi ha dykkerne i arbeid slik at det boltes i fjell og rettes opp. Dette arbeidet blir ikke utført før etter nyttår, forteller Sverre Stålem.
I den siste fasen av etableringen av bobleanlegget har man sett dykkervogna til Rana Dykkerservice AS på Industrikaiet på Hemnesberget.
— Hvordan har arbeidene vært for dere?
– For oss har dette vært et greit prosjekt, sier Tor Ivar Tverå, som er en av dykkerne som har vært i aksjon.
– Det vi har gjort er å få hovedrør og tilførselsrør i posisjon på bunnen. Vi har også foretatt tilkoblingene av rørene. Vi fikk noe ekstraarbeid med dysene da dimensjonene på disse måtte økes noe i forbindelse med «tunigen» av anlegget. Dette arbeidet måtte da gjøres nede på bunnen, forteller Tor Ivar Tverå.
– Det viste seg også at hovedrøret kom ut av posisjon pga. avgående fjell. Vi setter da ned noen bolter, slik at røret da forankres i riktig posisjon. Vi forventer å ha dette helt ferdig like over nyttår, sier Tor Ivar Tverå.
Roger Stensen som er leder i Hemnes Båt og Sportsfiskeforening sier at det er med spenning man snart setter bobleanlegget i drift.
– Vidar Lenningsvik som har prosjektert dette har stor tro på løsningen, og da har vi også det. Vi i Båtforeningen håper at før neste kuldeperiode kommer skal kunne begynne å se resultater av det nye anlegget, sier Roger Stensen.