Ved forrige kommunestyremøte ble det rettet kritikk mot maten på omsorgssentrene i kommunen. Bakgrunnen var et bilde av lunsjen til en av beboerne. Et stekt egg på ei brødskive, som visstnok var til å miste matlysten av.
På Hemnesberget omsorgssenter møtes sektorleder Ragnhild Fineide, sektorleder Vigdis Reinholdtsen og sjefskokk Synnøve Solhaug for å diskutere situasjonen. Fineide er både fornøyd og stolt over maten beboerne i kommunen får.
– Mange kommuner har de siste 15 år gått fra nærkjøkkendrift til industrikjøkken. Dette har også vært vurdert i Hemnes, men vi er glad for at vi har fått beholdt nærkjøkkendriften. Med nærkjøkken skapes en god fleksibilitet, slik at pasientene får tilpasset kost etter behov til enhver tid.
Nei takk til wraps
Vi har to omsorgssenter i kommunen, begge med eget hovedkjøkken. I tillegg har hver av bogruppene egne kjøkken med tørrmat. Synnøve Solhaug er kokk 1 på Hemnesberget, og forteller at hun trives godt på arbeidsplassen.
– Det er jeg som avgjør hva som skal lages, og sammen med andre kokker og assistenter er det vi som lager maten. Vi hører gjerne på hva beboerne har lyst på, og av og til prøver vi nye ting. En gang lagde vi wraps, og da var tilbakemeldingen at dette ville de ikke ha flere ganger, ler Solhaug.
Sjefskokken forteller at det lages menyer hver uke, så beboerne kan se hvilke retter som serveres hver dag.
– Da kan de si ifra hvis de ikke liker det som står, så lager vi noe annet til de det gjelder.
Solhaug sier at det gjøres ekstra stas til høytidene.
– Vi baker gjerne syv sorter, og det er vi allerede i gang med. Det lages god mat til høytidene, og arrangeres julebord for beboerne.
Løsningsorientert
Det oppsto visstnok en liten utfordring da det begynte å bli en del utenlandsk arbeidskraft på omsorgssenteret, men Solhaug visste råd.
– De visste jo ikke hva alt var, og hvilket tilbehør som gikk til de forskjellige rettene. Det løste jeg ved å ta bilde av hver rett, slik at man kunne se hvilket tilbehør som skulle være med og hvordan det skulle danderes.
Vigdis Reinholdtsen nevner at det også gjøres tiltak når det gjelder matsvinn.
– De som jobber her er veldig flink til å utnytte restemat. De hiver det i ovnen eller steker på panna, og beboerne er veldig fornøyde når det ikke kastes så mye mat. Vi er veldig heldige som har eget kjøkken, og har lavt sykefravær der. De er en skikkelig gladgjeng.
Kjøkkenene på omsorgssentrene har også ansvar for matombringingen, der de som ennå bor hjemme kan få levert mat.
– Det er rundt 20 i kommunen som har vedtak på matombringing, og da kan blant annet hjemmesykepleien hjelpe de med varming og tilberedning. På denne måten kan de bo hjemme lenger, forteller Fineide.
Fineide sier at hun tror de aller fleste på omsorgssentrene er fornøyde med maten.
– Det er varmlunsj tre dager i uka, ellers er det brødmat. I tillegg fikk vi flyttet middagen til halv fire, der den tidligere var klokken ett, slik at kveldsmaten også ble litt forskjøvet. Da ble det kortere tidsrom fra kveldsmat til frokost neste morgen, og vi har fått tilbakemeldinger på at søvnen ble bedre for mange. Jeg vil påstå at 98% av beboerne er fornøyde med maten.
Sannheten kommer frem
For å utfordre påstanden måtte selvfølgelig hovedpersonene i saken få si sin mening. Inne på den ene avdelingen på Hemnes omsorgssenter sitter fire pratsomme damer og inntar frokosten klokken ni. Aud Johansen er tidligere kokk på sykehjemmet, og sammen med henne sitter Halfrid Haugli, Gerd Nyrud og Alfhild Fjeldavli. Damene skryter sånn av maten at det er vanskelig å få med seg alt som kommer frem.
– Maten er helt topp. Går ikke an å få bedre mat. Det er som jul hver dag. Som restaurantmat, er noe av det som blir sagt.
Aud Johansen sier at de er heldige som kan bestille den maten de selv vil ha.
– Det er som et førsteklasses høyfjellshotell.
Det blir også utdelt en hel masse skryt til Synnøve Solhaug, samtidig som ønsket om bacalao legges frem.
– Det blir bacalao, kan Solhaug bekrefte.
På Korgen omsorgssenter er Ingebjørg Holmslet, Vigdis Johansen og Ellen Kristine Herstad i full sving med dagens retter. Holmslet synes at slike saker ofte blir framstilt uheldig.
– Det er synd når slike saker kommer opp, og det kun er ett måltid som skal representere saken, og ikke de hundrevis av andre måltidene som blir laget. Med enkelte retter er det begrenset hvor fint det kan bli, og vi pynter ikke opp retten med diverse grønnsaker, hvis brukeren ikke ønsker grønnsaker til maten sin.
Alle på kjøkkenet og noen fra avdelingene skal på inspirasjonsdag «Det gylne måltid» i Mosjøen i desember.