Det har i generasjoner vært flinke sydamer på Hemnesberget. Akkurat nå har det dukket opp to kreative sydamer som er i ferd med å avslutte en stor leveranse.
Selv om bestillingen, eller ønske om dongeriklær, allerede kom for omtrent tre år siden, har det skjedd veldig mye de siste tre månedene.
«Bestillingen» kom i sin tid fra en scene under en konsert der en av sydamene var til stede. Men så er det jo slik at mange ting skal huskes på, og ikke minst skal man tro på at ønsket var seriøst. En slik muntlig og stor bestilling bør kanskje være skriftlig. Men slik ble den aldri.
Men etter tre år dukket ønsket opp igjen. Også denne gangen fra en scene. Sydamen var til stede også her, som for tre år siden, men nå ble det mer alvor i sakene. Først måtte det tas en del avgjørelser. Hvilket stoff som skulle benyttes, og så alle målene det var behov for.
Deretter ble det bestilling av stoff og tråd.
Så snart leveransene var i boks, eller på rull, ble det klipping og vasking før selve arbeidet med produktene startet. Et naustloft i Geitvika ble omgjort til systue. At det ble akkurat der var for å finne inspirasjon slik at kreativiteten kunne blomstre. Og så var jo lokalene ledige.
Sydamen som tente på ideen ble fort klar over at hun nok hadde behov for hjelp dersom hun skulle klare å få «bestillingen» effektuert. Å finne noen med en symaskin viste seg å være enkelt. Men å finne noen som kunne bruke den, og være villig til å ofre mange timer på jobben, var nok ikke like enkelt. Kunne man kanskje tenke seg!
Men for en som er vant til å omgås mennesker helt fra fødselen av var dette ikke noe problem. En telefon til Svenskbyen på Hemnesberget, og dermed var en finniværing med på laget.
Produktene som skulle leveres var bestilt i dongeristoff, og plaggene, ja for det skulle være bekledninger, skulle ikke ligne på hverandre. Selvfølgelig, tenker man, så var det dameklær det var snakk om.
Forskjellige utgaver av buksedresser, seleskjørt, selebukser og russedress skulle sys etter mål til 7 damer. Dermed var alt i gang i slutten på august. Måltaking, klipping, sying, prøving om hverandre var innholdet i arbeidsdagene. Mere prøving, nye mål og mer sying ble det også.
– I slutten på oktober begynte vi å se at plaggene begynte å bli ferdige, og mottakerne ga uttrykk for at de var fornøyde. Men så var det slik at de snart skulle på en annen scene, med antrekkene på, og dermed ble det plutselig alvor for oss, forteller Bjørg Strandheim Nilsen. Prosjektet fikk for anledningen navnet «DONGERIOI»
Joda jordmødre syr jo de også!
– Jeg har lenge hatt stor sans for disse jentene som har godt humør og skaper trivsel hvor enn de er. Alle er flinke, uhøytidelige og kreative, og jeg ville gjerne gi dem klærne og oppfylle deres ønske, sier Bjørg forsiktig.
– Jeg merket jo at Bjørg begynte å bli en anelse stresset etter hvert som tiden nærmet seg, og dermed ble jo jeg også det, forteller den andre sydamen, Kari Edvardsen. – Man skal jo være solidariske!
– Men vi har hatt det utrolig morsomt. Besøkene av kundene besto stort sett i prating og latter, blandet med litt alvor. Vi skulle jo tross alt lage og levere noe til dem, sier Kari.
– Det har vært utrolig morsomt og spennende å kunne få sy til disse damene. Sammen med dem har jo vår egen kreativitet blomstret vilt og uhemmet, forteller jordmora.
– At klærne, eller kreasjonene, nå er ferdige og har vært på en scene er jo helt fantastisk. At denne scenen ble i selve Bartebyen drømte ikke vi om. Men etter det vi har forstått i ettertid så besto både damene og klærne Catwalken godt.
– Riktignok begynner vi å få inn noen reklamasjoner nå, men det er jo litt som planlagt. Vi måtte jo finne på noe for fortsatt å kunne holden kontakten med denne fantastiske kundegruppen som kaller seg Bitchy Big Boobies Bang Band, avslutter Bjørg og Kari med.
– Tenk at nå har vi fått oppfylt vårt største ønske. Vi har fått dongeriklær akkurat som våre største musikalske forbilder hadde, nemlig de Syngende Husmødre fra 60-tallet. På et platecover er det et vakkert bilde av dem i dongeriklær.
– Og så er vi så umåtelig takknemlige for at Bjørg og Kari har gjort dette for oss, sier Trine Lise Bang på vegne av alle fem B-ene.