Etter mange års drift, og med fjorårets isproblemer friskt i minne blir det nå tatt nye grep for å sikre en isfri marina på Hemnesberget.
Hemnes Båt og Sportsfiskeforening er i gang med å få på plass et helt nytt bobleanlegg i marinaen på Hemnesberget. Denne gangen forsøker man med en annen modell for bobleanlegg, og mer likt det som finnes lenger inn i Ranafjorden ved Mo i Rana.
I styremøte 17.06.2018 presenterte Vidar Lenningvik prinsippløsninger for å bedre isforholdene i marinaen. Et enstemmig styre besluttet da å gå videre med boblegardin løsning.
– Vi var heldige og fikk Sverre Stålem til å hjelpe oss å lede prosjektet og i styremøtet 30. september fremla han en skisse med kostnadsoverslag. Søknad om å montere boblegardin var allerede sendt Hemnes kommune, og et enstemmig styre besluttet på dette møtet å realisere prosjektet, forteller Roger Stensen som er leder i Båtforeningen.
Så snart foreningen fikk tillatelsen fra kommunen ble nødvendige bestillinger av materiell iverksatt.
– Hvordan vil dette anlegget klare å holde marinaen isfri?
– Prinsippet med det anlegget vi skal legge ut er å løfte saltholdig vann ute på større dyp opp til overflaten slik at strømmen skal lede dette vannet inn i marinaen når det blir flo.
Vannprøver i traseen der rørene vil skal ligge viser at saltinnholdet er godt nok til å få anlegget funksjonelt.
– Dette vil bli store investeringer for oss, men det viktig at vi kan holde både marinaen og veien ut av marinaen isfri og åpen. Vi har nå flere og flere som ønsker å drive fiske også på vinteren, og da må de komme seg ut. Vi har jo også beredskapsmessige hensyn å ta, da både «brannbåten» til Hemnes kommune, og dykkerbåten har plass i marinaen, sier Stensen
– Hva med kostnadene for et slikt anlegg?
– Som sagt så vil anlegget koste oss en del. Vi har i dag en kostnadsramme på rundt kr. 200.000,-. Da har vi ikke tatt med kostnader til blant annet dykker som må være med når rørene legges ut. Vi har valgt å ta med kostnader til en ny luftkompressor i dette prosjektet. Den eksiterende begynner å slites, så når vi skifter ut denne vil det bli med en kompressor med større kapasitet, kompressoren alene tar omtrent halvparten av kostnadene.
– Plastrørene som skal legges ut har vi fått produsert inne hos Helgeland Plast, og sist lørdag fikk vi slept det lengste røret ut til Hemnesberget, forteller Roger Stensen.
Det lengste røret som er ca. 120 meter langt er nå plassert langs veien på moloen. Der skal det borres hull for hver halv meter, hvor det deretter skal settes inn dyser som skal blåse det salte vannet opp til overflaten.
Når dette senkes ned vil det ligge omtrent parallelt med industrikaia. Et rør av mindre dimensjon vil bli lagt ned fra kompressorhuset, langs bunnen og ut fra molokjeften, for så bli koblet til hovedrøret.