Da ungdomsrådet inviterte hele kommunen til ungdomspolitisk dag, var det rom for både lek og diskusjon. Målet var å jobbe mot at Hemnes kommune skal bli den beste oppvekstkommunen i Norge.
Leder av Hemnes ungdomsråd, Tora Falkenhaug, innleder kvelden på samfunnshuset i Korgen, og ønsker velkommen til både foreldre, ungdom, politikere og fagfolk. Temaene for kvelden er psykisk helse, fritidsaktiviteter og rus. Bakgrunnen for denne fokusdagen var resultatene fra fjorårets ungdataundersøkelse. Sofie Elise Ånes overtar mikrofonen og forklarer hvordan «MED ungdom i fokus» holder fokusdager, og jobber for å få barn og unges stemmer hørt.
Vi bryter isen
Alle i salen blir delt inn i grupper som er en jevn blanding av ungdom, foreldre, fagfolk og politikere, der hver av gruppene ble geleidet til et privat rom i bygget. Det var to medlemmer fra ungdomsrådet som tok kontrollen i hver gruppe, og startet med en lek for å bryte isen. «Shang hai» kalte de det, hvor vi skulle gjøre diverse karatebevegelser for å slå hånden til en av de andre i rommet.
På denne gruppen er temaet psykisk helse, og den første utfordringen vi får er å lage et felles tankekart over drømmekommunen, hvor enn urealistiske ønsker vi måtte ha. Praten er i gang, og forsiktig våger flere seg ut i samtalen. Til slutt har vi flere punkter på listen, hvor temaet om helsesøster kanskje veier tyngst.
Den neste aktiviteten er ballkast, hvor vi får spørsmål som «Hva er bra med kommunen vår, og hva kan bli bedre?». Ballen kastes rundt, og mottakeren må svare. De fleste har et svar og komme med, og en ny person bygger videre på det.
Påstander
Etter hvert må vi opp og stå, og fysisk svare på påstandene vi blir konfrontert med. Vi stiller oss ved lapper hvor det står enig, litt enig, litt uenig eller uenig, og må forsvare vårt valg. «Ungdom i Hemnes kommune har god psykisk helse» er en av påstandene, og gruppen er fordelt under ulike svar.
Til slutt skal vi skrive ned hva Hemnes trenger for å bli Norges beste oppvekstkommune, og deretter stemme fram de viktigste punktene. Underveis i aktivitetene er de unge lederne flink til å utfordre oss på påstandene våre, og stille oppfølgingsspørsmål. De minner oss om å holde fokus på spørsmålet, og er strenge på tiden.
Et felles bidrag
Alle samles i storsalen, hvor de utvalgte punktene fra siste aktivitet blir hengt opp på veggen, hvor vi deretter skal stemme på det vi mener er viktigst. Etter en kaffepause tas hver gruppe tilbake til det private rommet, hvor punktet med mest stemmer har blitt «En felles møteplass for alle». Vi skal nå finne fram til hva både politikere, fagfolk, foreldre og ungdom kan bidra med for å oppnå nettopp dette.
Som en avslutning på kvelden tar Tora Falkenhaug i mot ris og ros fra de oppmøtte, hvor tilbakemeldingene er utelukkende positive. De voksne er imponerte over ungdommen, som har ledet kvelden på en sånn imponerende måte. I tillegg trekkes det ut en vinner av en iPad, hvor den heldige vinneren blir en av ungdommene i salen.
trygt miljø
Gjennom kvelden blir det flere ganger nevnt at et slikt møte mellom ungdommer og voksne burde skje oftere, og kanskje bli et årlig arrangement. Det var tydelig at dette var en hjertesak for ungdommen, også ikke-medlemmer av ungdomsrådet. De voksne var tydelige på at man må bli flinkere til å lytte til de unges stemmer, og ungdomsrådet hadde med glans prestert å skape et miljø hvor hele kommunen kunne følge seg trygge til å dele sine tanker.