I kommunestyrets spørsmålsrunder dominerer spørsmål om status på ulike saker som ligger under teknisk etat. Svarene viser at problemet ofte er ressursmangel, skapt av de samme politikere.
Teknisk sjef Sølve Tuven er forholdsvis fersk i jobben, men har allerede blitt lokket over i det private næringslivet. Han skal jobbe noen måneder til som sjef for en etat som sitter på ansvaret for svært mye av det som skjer rundt oss i Hemnes.
I forrige uke ble en kontrakt med grunneiere underskrevet for kommunalt kjøp av tomtegrunn. Dermed blir det endelig klart for de første nye kommunale tomter i Korgen siden 1990. Det er et nytt område på Aspmoen som nå skal ut på tilbudssiden så snart den byråkratiske og politiske siden er unnagjort. Tuven forklarer at de ser for seg at dette området skal gi åtte tomter som skal legges ut.
– Det har ikke vært så veldig mange henvendelser som er registrert om tomter, men vi merker en økning nå. Da Sentrumsgården i Olderneset ble satt opp tok den unna mye av etterspørselen, forklarer Tuven.
Avisa Hemnes har tidligere skrevet om både boligtomter og næringstomter. Det viste seg også da at det ikke var registrert interesse, angivelig fordi ingen hadde søkt om tomt. Samtidig gikk det ikke å søke om tomter som ikke var klargjort, en situasjon flere har kalt catch 22.
– På tidligere tomteprosjekt i Korgen har kommunen tatt kostnadene med å klargjøre tomtene mens grunneierne har fått inntektene. Nå er det vedtatt et prinsipp om at kommunen skal kjøpe ut grunneierne før tomtene legges ut.
Når kommunen ikke er grunneier er det også vanskelig å gjøre området attraktivt, for eksempel med å rydde bort skog i nærområdet.
Tuven er opptatt av hva slags tilbud våre yngste boligsøkere har.
– Jeg ser at vi mister folk fordi vi ikke har billige leiligheter. Uansett hvor mange tomter vi legger ut for eneboliger vil vi ikke få løst dette problemet. Skal vi beholde de unge i kommunen er det viktig å få etablert små leiligheter med en overkommelig pris, sier han.
Kommunen har nå undersøkt mulighetene for å skaffe god finansiering på slike prosjekt.
– Vi har vært i møte med husbanken og utbyggere. Det er ingen tvil om at andre kommuner har vært bedre enn oss på finne og ikke minst bruke ulike støtteordninger.
Han skisserer flere ulike modeller som benyttes rundt i landet, og en modell som frister er der man gjennomfører prosjekt sammen med en privat utbygger der kommunen kan få rett til noen av leilighetene, men ikke plikt til å bruke dem. Dermed låser man seg ikke til noe som kan bli en kommunal kostnad.
Kommunestyret vedtok i høst å gjøre det mer attraktivt for kommende boligbyggere. Tidligere har de under 30 år fått et tilskudd som har utgjort 50 prosent av tilknytningsavgiften til vann, vei og kloakk. Nå er denne aldersgrensen fjernet, dermed blir inngangsbilletten til boligbygging i Hemnes lavere for alle.
Næringstomter
Det er ikke bare boligbyggere som har støtt på problemer med å finne seg ei tomt, problemet har vært like stort for næringslivet, i alle fall om man har hatt et ønske om å etablere seg i Korgen. Siden Olderneset ble gjort tilgjengelig for et par tiår siden har det ikke blitt klarlagt nye områder.
De siste årene har et prosjekt i Tømmerbakkmoen blitt orientert om på svært mange politiske møter, men tomtene har latt vente på seg.
– Da saken ble behandlet i Teknisk- og miljøutvalget (TMU) valgte politikerne å lage en romslig reguleringsplan som omfattet både bolig og næring. Det likte ikke fylkesmannen, det er mulig det ville gått bedre om vi hadde hatt en plan for bolig og en for næring.
Fylkesmannen hadde blant annet innsigelser mot støyproblemer. Dermed måtte det tas en runde med støymålinger.
– Vi har nå fått støyrapporten som viser at både tomtene og forretningsområdet er realiserbart med tanke på støy i hvert fall. Planen må endres med planbestemmelser og støykart og så legges ut på nytt offentlig ettersyn, noe vi håper at et ekstraordinært møte i TMU før jul kan gjøre, sier en håpefull teknisk sjef.
Ting tar tid
Ordtaket om at ting tar tid stemmer svært godt, i alle fall i denne prosessen.
– En feil fører fort til at et nytt halvår forsvinner. Det er derfor viktig å ha områder klare, når det kommer en forespørsel tar det for lang tid å få dette klart. Det kan nok være at kommunen er for lite flink til å gi et godt nok tidsperspektiv, dette er nemlig et møysommelig arbeid.
I siste kommunestyremøte trakk teknisk sjef fram de utfordringene etaten står overfor. Tre årsverk som blant annet jobbet med arealplanlegging er borte, og da etaten ønsket å styrke bemanningen på dette feltet vendte et flertall av politikerne tommelen ned. Saken kommer trolig opp også i årets budsjettbehandling.