Tradisjonen tro arrangerer Norsk Folkehjelp Korgen sin husflidsmesse nå i desember, også kalt julemessa. Den går av stabelen for 23. gang.
Lapskaus, tresleiv og julestemning
Ingress:
Tradisjonen tro arrangerer Norsk Folkehjelp Korgen sin husflidsmesse nå i desember, også kalt julemessa. Den går av stabelen for 23. gang .
Tekst:
Lørdag 1. desember arrangeres den tradisjonelle julemessa, der Norsk Folkehjelp Korgen, bedre kjent som Folkehjelpa, står som ansvarlig arrangør. Tidligere har messa vært avholdt over to dager, men denne gangen blir det bare en dag . På lørdag åpnes dørene på samfunnshuset, og vil være åpne til utpå ettermiddagen.
Avisa Hemnes har vært i kontakt med arrangøren, og de har følgende oppfordring til folket:
– Sett av dagen, ta med deg familie og venner og møt opp på Samfunnshuset, der det vil bugner av utstillere, varer og produkter for alle og enhver, kaffe og matsalg. Folkehjelpa garanterer også at du vil oppnå julestemning. De har planene klare.
Venteliste
Styreleder i Folkehjelpa, Lars Tore Hatten, håper at folk tar seg tid til et besøk i ei ellers travel adventstid.
– Det vil bli fullt på samfunnshuset. I år er det mange som har ønsket å stille ut produktene sine, 40 i tallet. Og det er bare de vi får plass til. Vi har venteliste med folk som ønsker å være med, men vi kan nok ikke ta imot alle denne gangen, dessverre. Men det er artig at så mange ønsker å være med, det setter vi stor pris på, og vi håper og tror at det gjør folket også, sier en engasjert Lars Tore.
Videre oppsummerer styrelederen hva som vil være av salgsvarer på messa. – Det blir salg av alt fra bakverk, treprodukter, strikkevarer, «røykjekjøt», lokale matprodukter og andre husflidsprodukter. Utstillerne er fra Hemnes, Rana og Vefsn.
– I tillegg så ønsker vi å øke matsalget fra kjøkkenet, da det de siste årene har vært litt labert. Vi har blant annet fått tilbakemeldinger om at lapskausen må tilbake, og det lover vi å gjøre noe med.
Tilbake til tradisjonen
– Lapskaus skal det bli, og den blir selvfølgelig hjemmelaget. Kjøttet har vi saltet og lagt til modning. Vi skulle kunne sagt at grønnsakene er fra egen hage, med det kan vi ikke skryte på oss. Men vi skreller dem selv og står får kokingen av selve lapskausen. Mer hjemmelaget får du det ikke, sier Lars Tore som er en av flere lapskauskokere i folkehjelpa.
– Kafeen vil inneholde mer enn bare lapskaus. De to siste årene har det kanskje vært litt lite fokus på hjemmelaget mat. Det har blitt forsøkt med ferdigprodusert rømmegrøt og andre mer lettvinte produkter. Men kunden har alltid rett, så etter klager og bemerkninger om maten, så må grep tas, og vi kjører nå på for fullt med skikkelig hjemmelaget mat. Back to basic, eller tilbake til tradisjonen. Vi skal gjenskape messa slik den er kjent for. God hjemmelaget mat, mange utstillere, flotte produkter og skikkelig julestemning, poengterer Lars Tore.
Han oppsummerer kontrollert hva du ellers kan finne i kafeen: påsmortmat, vafler, pølse med brød, diverse kaker, kaffe og brus. Man skulle kanskje tro (av ren forutintatthet) at det bare er de av den eldre generasjon som står for matlagingen på kjøkkenet og serveringen, men tro om igjen.
Kontroll på deigen
– Jonas, har du kontroll på rundstykkjan?
– Nei. Eg ha jo ikkje sætt deigen einno. Mæn rægn me den bi færdi tæll julmæssæ.
Disse merkverdige opplysningene avsløres etter et kjapt innblikk i en heftig og lang Messengersamtale (noe internettgreier), der styret i folkehjelpa planlegger alt ned i minste detalj. Der kommer det blant annet fram at Jonas Oksfjellelv, mangeåring medlem av folkehjelpa, har ansvar for baking av rundstykker. De bakeferdighetene som her blir avslørt, er en soleklar oppfordring til folket om å ta turen til samfunnshuset lørdagen 1. desember.
– Det er mange som bidrar til dette arrangementet, men jeg må få poengtere at det er stas at så mange av den yngre generasjon er med på å videreføre denne tradisjonen det er å arrangere julemessa. Vi har kanskje gått igjennom et lite generasjonsskifte i folkehjelpa. Men vi er så heldige å fortsatt ha ringrevene i foreningen med oss i kulissene. Gode råd er dyre, derfor blir det ofte noen telefoner rundt til eldre medlemmer for tips og råd. Og kjenner jeg dem rett, så dukker de nok på den 1 desember, kommer det ydmykt fra den stolt styreleder.
Har du en Hjerpbakk så får du ting gjort
Som vanlig når det er snakk om dugnadsarbeid i Korgen så er familien Jon Halvar Hjerpbakk stort sett fulltallig representert. Messa er ingen unntak. Her har de mange verv.
– Mor Britt Eli har kanskje påtatt seg den største utfordringen. For henne blir det nesten som å hoppe etter Wirkola. Hun har påtatt seg oppgaven å steke melkkaker, en jobb min bestemor Gislaug Hatten har hatt i mange år. Hun var uheldig å knekke armen nå i høst, så hun får midlertidig innvilget permisjon fra sitt verv. Men Britt Eli er en stødig reserve. Hun må jo være «jæv» på kjøkkenet. Hun har jo opp gjennom årene brødfødt dugnadsgjengen, kommer det tørt fra Lars Tore.
Garantert julestemning
Det ryktes at Ole Martin har ansvar for pynting av lokalene. Ryktene skal ha det til at han kan garantere at det blir julestemning. Det ryktes også at han stammer fra dugnadsgjengen fra Hjerpbakken. Du trenger derfor ikke være usikker på om ting blir gjort: det er garantert.
Journalisten oppsummerer avslutningsvis, nå ekstremt sulten (etter lang tid med snakk om hjemmelaget mat) at Lars Tore, på vegne av Folkehjelpa, overbevisende har klart å lokke journalisten, og forhåpentligvis folket til å ta turen på husflidsmessa, den 1 desember. Smaken av lapskaus og melkkaka har brent seg fast på tunga. Men: Rundstykkene til Jonas, vil de heve? Blir lapskausen salt nok? Blir det julestemning? Klarer Ole Martin, mann 23 år virkelig å pynte til jul? Det er spørsmål du ikke trenger å stille deg selv. De har jo nettopp garantert alt dette!