Selv i disse digitale tider er det viktig å få skrevet ned historien. Det er en oppgave Hemnes Historielag tar på alvor, og annethvert år gir de ut Årbok i Hemnes. Årets utgave er i salg nå.
Fakta
Navn: Esther Villmones Ødegård.
Fra: Født og oppvokst i Korgen, og etter noen år på andre bosteder flyttet heim igjen.
Alder: 77 år
Familie: Bor sammen med Kåre som jeg har vært gift med i 55 år. Vi har hatt tre døtre, men har mistet ei. De andre to døtrene har vi i rimelig nærhet, Elisabeth bare femti meter unna, og Synnøve i Leirskardalen.
Aktuell som leder i Hemnes Historielag, som har gitt ut ?Årbok for Hemnes 2018?
– Hva er Hemnes Historielag?
– Hemnes Historielag ble stiftet i 2001, stiftelsesmøtet var på Finneidfjord. Lagets formål er å ta vare på lokalhistorien, å få skrevet ned beretninger om hendelser og personer som har satt avtrykk. Vi oppfordrer stadig folk til å komme med innspill til saker som bør tas vare på, skrives ned mens de ennå huskes. Vi er aktivt lag med 211 medlemmer per dags dato, men vi har plass til flere!
– Har du vært med i historielaget lenge?
– Jeg har vært med i Hemnes Historielag siden 2005. Jeg har fått interesse for historien med alderen. Jeg hadde ikke noe spesiell interesse for det da jeg var yngre, men det er jo da man burde snakket med den eldre generasjonen for å ta vare på historien.
– Er det mye jobb?
– Akkurat nå når vi har jobbet med årboka er det en del jobb, men det er ikke spesielt mye til vanlig.
– Nå har dere gitt ut ?Årbok for Hemnes 2018?. Det har blitt noen utgaver av årboka?
– Vi har tatt mål av oss til å gi ut Årbok for Hemnes hvert annet år. Årets utgave er den sjette i rekken. Den første kom ut 2007, og da skal det ikke så mye regning til før det ser ut som vi er kommet ut av tellingen. Men det er slik at i 2013 ble det ingen årbokutgivelse, da kom jubileumsboka for Korgen Kirke ut, og vi syntes det var en dårlig ide å gi ut to lokalhistoriske bøker samtidig.
– Hva er dine favoritter i årets bok?
– Det er mye spennende å lese i årets bok, men skal jeg trekke frem noen historier blir det tømmerfløting fra Tustervatn til Hemnesberget, krigshistorie, hornmusikk og sangarhuset på Hemnesberget.
– Nå har boka vært ute i handelen en ukes tid. Er den blitt godt mottatt?
– Boka er nettopp utkommet og har fått god mottakelse. Nå er det lite trolig at den som ikke er fornøyd, kommer til meg med kritikken, det pleier ikke å foregå slik. Men mitt inntrykk er at folk synes den er bra.
Esther om Hemnes:
– Hva er aller best med Hemnes?
Det aller beste med Hemnes, ja hva er nå det? Jeg tror jeg må si at det har vært en god kommune å bo i. Nært til fjell og fjord, det er tilrettelagt mange fine turstier. Og siden jeg bor i Korgen, må jeg trekke fram den fine stien langs elva, fra Gammelbrua til Elggravmoen.
– Hvilken Hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Hvilken hemnesværing ville jeg ha gitt en stor blomsterbukett? Det tror jeg må bli Kåre, som alltid gir en hjelpende hånd, enten det gjelder å lempe øl til Klemetspelet eller å kjøre ut årbøker til salgsstedene. Han stiller opp ved de fleste av mine påfunn.
– Du får endre en ting i Hemnes, hva?
– Det jeg vil endre i Hemnes? Det er nedbyggingen av kulturtilbudet i Hemnes. Bolyst er et honnørord politikerne elsker, men hvem vil flytte til en kommune med minimalt kulturtilbud, og der det ikke gis plass verken for næringsetablering eller unge familier som vil bygge og bo? Kulturskole og barnehage, det er to kriterier for at folk vil slå seg ned.
– Smul sjø eller evig snø? Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Ja takk, begge deler. Om våren lengter jeg etter å kjenne lukt av hav. Men vinteren er nok best i innlandet. Favorittplassen min er her jeg bor, på Nerleirvollen, som selvsagt er vakrest på jord.