Et møysommelig etterretningsarbeid med å kartlegge veteraner i Hemnes ga både heder og ære, for noen opptil 60 år på etterskudd.
Det var veteraner fra forsvarets internasjonale operasjoner som ble verdsatt når det ble invitert til medaljeutdeling på Korgen Vertshus, men jobben med å finne fram til alle hadde ikke vært uten problemer.
– Arbeidet med å finne veteraner har ikke vært enkelt, forklarte Per-Jacob Solhaug som selv har lang erfaring fra innsats for internasjonale operasjoner for forsvaret og politiet.
– På grunn av personvernet gir ikke Forsvaret ut opplysninger om hvilke veteraner som har bidratt fra Hemnes. Dermed gikk Harald Brygfjell og jeg i gang med å lete, og med Haralds historiekunnskaper ble mye gjort. Han hadde samtidig et stort prosjekt med båthistorie, dermed ble det til at jeg tok over prosjektet.
Lange tradisjoner
– Harald har funnet ut at den første soldat fra Hemnes som har vært i internasjonale operasjoner var i den dansk-tyske krig i 1864. Jeg har brukt jungeltelegrafen, kontingentbøker og spurt folk som har vært på veterantreff. Nå tror jeg vi har funnet alle veteraner fra Hemnes kommune og at vi har en fullstendig liste, sa Solhaug.
Totalt skal 39 veteraner fortsatt være i livet, opprinnelig har drøyt 60 personer fra Hemnes deltatt i fredsbevarende operasjoner.
Ordfører Christine Trones trakk fram det offeret som mange ga, både gjennom tid og senskader:
– Mange av soldatene bærer med seg bilder og minner som de gjerne skulle vært foruten, som har preget resten av livet. Samtidig kom de hjem med nye erfaringer og større toleranse for andre kulturer. De får nå en medalje som en synlig annerkjennelse for deres innsats.
Forsvarets medaljer skal deles ut av militært personell. Stabssjef og nestkommanderende ved HV14, major Ole Ivar Øverleir, er det de fleste vil kalle ekte korgværing, og han satte stor pris på å ha fått oppdraget:
– Det er en stor ære å bli invitert hit, jeg er stolt over å komme fra denne kommunen som har veldig usedvanlig mange veteraner, og trakk fram kameratskapet som følger med veteranene, – en gang veteran, alltid veteran.
En gang veteran, alltid veteran
Øverleir snakket om viktigheten av å kunne prate om det man har opplevd, og som veteran selv pratet han av erfaring.
– For meg som jobber i forsvaret er jeg omgitt av veteraner på jobb. Bær medaljen med stolthet, det har ikke alltid vært like enkelt å være veteran, sa han og oppfordret til å ta på medaljen i enhver høytidelig anledning, enten det var jubileum eller 17. mai.
Gjennom medaljeutdelingene tok han de frammøtte med på en historiefortelling om de ulike internasjonale operasjonene, Tysklandsbrigaden, Suez og Gaza, Libanon og Balkan. Etter hvert hadde 11 veteraner fått sine rettmessige medaljer, i tillegg var to forhindret fra å delta.
Per-Jacob Solhaug assisterte gjennom utdelingen, men da han forsøkte å sette seg ned ved bordet etter seremonien ble han kommandert tilbake av major Øverleir.
– Vi i forsvaret er ikke så gode på gaver, men straks bedre på heder og ære. Vi har en utmerkelse som heter Sjefens heder. Det er en coin med spesielle statutter og tildeles bare når noen har gjort en innsats langt ut over det som kan forventes. Jeg tror ikke den er tildelt mange utenfor forsvaret, jeg har aldri hørt om det, men sjefen var aldri i tvil om at du skal ha denne, sa Øverleir under overrekkelsen som helt tydelig kom svært overraskende på Solhaug.
I dag er det bare frivillige som deltar i internasjonale operasjoner, men slik har det ikke alltid vært. Mens Halldor Vassdal reiste til Midtøsten i FNs aller første fredsbevarende operasjon. Samtidig reiste Ole Tverå hjem etter å ha unnagjort sin kontingent.
Ikke bare frivillige
– Jeg var med i den første kontingenten som var vervet, før det kunne soldater bli sendt dit mot sin vilje. Det var en nordisk bataljon på 800 soldater, men der vi norske var sammen. Dette var infanteri, jeg var sjåfør i sambandstroppen i stabskompaniet, forklarer han.
Flere historier ble delt rundt bordet, noen sterke, andre med komiske tilsnitt og noen til ettertanke. Harald Brygfjell har rukket og bli 91 år, og jobbet for forsvaret gjennom mesteparten av sitt yrkesaktive liv, og har selv hjulpet en rekke personer med å få sine rettmessige medaljer for deltakelse under 2. verdenskrig.
– Mange av de som deltok i felttoget i IR14 turte trolig ikke spørre etter medalje. IR14 fikk et stempel for ha gjort en dårlig jobb under felttoget, og det ble aldri noen utdeling der. Det var en rekke soldater som skulle holde Hattfjelldal, og så slutte seg til styrkene lenger nord. Det ble umulig, tyskerne rykket så kjapt frem at det ikke lot seg gjøre. De var trolig redd for å bli sett på som desertører etter krigen, og våget ikke å spørre etter sin medalje, fortalte Brygfjell.
Etter nyttår blir det igjen faste veterantreff hver måned med pizza på Korgen Vertshus.