Det var folksomt i foajeen ved Coop Korgen da Hemnes historielag presenterte «Årbok for Hemnes 2018». Årets årbok er den sjette i rekken og er blitt et viktig tilskudd for å ta vare på lokalhistorien i kommunen med omegn.
Hemnes historielag gir ut årboka annethvert år. I tillegg gir foreningen ut medlemsbladet, «Rotfeste», to ganger i året.
Årets årbok inneholder 25 artikler med tilhørende bilder og illustrasjoner, skrevet av 19 forfattere. Boka er på 239 sider. Den har fått en delikat layout med oversiktlige framstillinger, og artiklene dekker hele kommunen med interessant stoff.
Esther Ødegård, leder i historielaget, ønsket velkommen til bokslippet og orienterte kort om bokprosjektet.
Blodveien
I fjor var det en verdig markering av 75-årsdagen for de jugoslaviske krigsfangenes ankomst til fangeleirene i Osen og Korgen. I årboka følges dette opp med informative artikler av Jan Gaute Buvik og Per Kristian Steinmo. De er kunnskapsrike og utvider vår kjennskap til veiens historie. I tillegg forteller fem tidsvitner om hvordan de opplevde dagene fangene var her. Det er Jonella Knutli, Olav Svartvatn, Gunvor Pedersen, Anders Flostrand og Harald Brygfjell. Jan Gaute Buvik har også fortalt om markeringsdagen 23.juni 2017 og laget en oversikt i tall over grusomhetene som skjedde på begge sidene av Korgfjellet. Svært interessant er det også å lese Sigurd Evensmo sitt møte med Milencko Milovic som rømte til Sverige og som kom tilbake etter krigen for å takke hjelperne sine. Artikkelen stod i Nordlands Avis 1950.
Musikk
I Hemnes har sang og musikk alltid hatt en stor plass i folks hjerter. Esther Ødergård har skrevet en artikkel om Korgen Hornmusikk fra 1942 til 2001 og en om Korgen Hornmusikks Damegruppe fra 1962 til 1992. Tore Furuhatt har skrevet om Sangarhuset på Hemnesberget fra 1951 til 2002. Alle artiklene viser den utrettelige kampen foreningene har ført for å bidra til innbyggernes trivsel og for å komme over økonomiske motbakker. Innbyggerne skylder både Korgen Hornmusikk og Hemnes Mannskor en stor takk.
Skogen
Skogen har alltid betydd mye for næringsutviklingen i kommunen. Det kunne dreie seg om husflidsproduksjon, ved, båtbord eller bygningmaterialer. I årets årbok har skogen fått god plass. Først er det en artikkel fra 1931 som skogforvalter Otto Bugge skrev. Han kaller Røssåga «en helvedes elv». Så har Sverre Storbæk skrevet om tømmerdrift i Svartdalen i 1923. Hverdagen til hoggerne var ingen dans på roser. Idar Brygfjeld startet som tømmerfløter 19 år gammel. Han forteller om minnene han har fra tømmerfløtertiden og om utfordringene de fikk ned Røssåga. Interessant er det også å se Anders Sjøfors (1837-1894) sin tegning av Korgauren med tømmerlenser og fløteaktivitet. Torbjørn Skjæran følger tømmeret i en egen artikkel fra Korgauren til Hemnesberget. Han debuterte på fløting sammen med far sin allerede som 12 åring og har mye å fortelle.
Enkeltpersoner
Ole Roar Sneli har ei interessant framstilling av da forfatteren Kristofer Janson besøkte Karen Olsdatter i Utigarden i Bleikvassli. Her lærer vi også mye om hverdagslivet på en gard. Karen ble første poståpner i Bleikvassli 1898.
Harald Brygfjell forteller om en brødreflokk fra Nerleirmoen i Korgen som utvandret til Amerika. Der tok de navnet Nellermo. Han skriver også en artikkel om to gravminner ved Hemnes kirke og finner ei forklaring på hvorfor noen kunne gravlegges under golvet i kirka.
Ingvar Tverå har laget ei framstilling av Klemet Pedersen sitt liv og stilt han i et kritisk lys med nye vinklinger. Vel så interessant er hans artikkel om Finnstua ved Kjensvatnet. Her kommer det fram hvor hard og ubarmhjertig hverdagen kunne være for de som drev med reindrift.
Sverre Juvik skrev ned mye av det han opplevde. I årets årbok er det tatt med et minne fra krigen under tittelen , « Balder», hesten han brukte.
Elisabeth Marie Bech har notert ned minner fra sitt liv fra hun ble født 17.mai 1907, og vi får følge henne og familien gjennom et aktivt liv. Hun døde 1996.
Båtbygging
Hemnes er en båtbyggerkommune. I årets årbok følges det opp med en artikkel av Frans Jakob Dahlberg som har studert sin bestefars dagboknotater om «Båtskøtet i Osvågen». Her får vi en ny bekreftelse på den enorme båtproduksjonen som fant sted rundt om. Frans Jakob har regnet seg til at det ble levert 315 båter fra Dahlbergene i Osvågen.
Diverse
Det er mange flere temaer i årboka. Da kan nevnes orkanen i 1869, Kong Oscar II`s besøk på Hemnesberget i 1873, skogplanting under Hemnesfjellet, somrene på Kjuklingmoen. Det må heller ikke glemmes at H.M. Kongens pokal i gull og sølv havnet på Hemnesberget etter «Den 2den nordlandske Regatta» i Tromsø 1894.
Årets årbok favner over mange temaer og beriker vår lokalhistorie. Den er en ypperlig ide til julegave, og den bør finnes i de flestes bokhyller. For medlemmer koster den 300,- kr, for ikke medlemmer 350,-kr. For de som ikke bor i kommunen, kan den bestilles og fås tilsendt. Ta kontakt med Esther Ødegård og lag avtale. Boka er lagt ut for salg på Hemnes bok-og papirhandel, Hemnesberget og Servicekontoret ved Hemnes Rådhus i Korgen.
Årbok for Hemnes 2018 er i viktig bok.
Per Jomar Hoel