Medlemmene strømmer til Hemnes Arbeiderparti etter at mange tidligere i år vendte partiet ryggen.
Det var uenighet med Aps nasjonale kurs som blant annet førte til at to av partiets kommunestyrerepresentanter forlot partiet, sammen med en rekke andre «gamle travere». Selv om noen navn er strøket ut i medlemslista har de blitt nødt til å lete fram ekstra papir for å få plass til alle nye.
– Vi er nå 210 medlemmer i Hemnes Arbeiderparti, vi var 106 ved årsskiftet, forteller leder Tone Øvermo Bruun.
Arbeiderpartiets lokallag engasjerer mange, og egentlig uten at en eneste lokal kampsak har blitt løftet fram. Det er nemlig ikke politikk men personvalg som preger kommentarer og innlegg på sosiale medier, på stand eller rundt kafébordene.
Femdelt parti
Hemnes Ap består er organisert i fem arbeiderlag, ett for hvert tettsted. Nominasjonskampen foran valget til neste høst startet rekordtidlig da Korgen arbeiderlag allerede tidlig i mai lanserte Mette Varem som sin ordførerkandidat. Siden har medlemstallene økt jevnt og trutt i noe som mange hevder brygger opp til en klassisk kamp mellom Korgen og Hemnesberget, og der det tidvis har vært hete meningsutvekslinger om så vel prosedyre for lansering av kandidater som selve nominasjonen.
Partilederen er imidlertid ikke så sikker på at det er hvem som skal være partiets ordførerkandidat som engasjerer og trekker nye medlemmer:
– På Finni kom det nye medlemmer i forbindelse med at skolen var truet, men jeg spør ikke hvorfor de melder seg inn, jeg er glad for alle som melder seg inn.
SMS-krøll
– Det ble påstått at nye medlemmer fra Korgen ble kalt kuppmakere når de møtte opp på medlemsmøte?
Hun forteller at endringer sentralt hos Ap medførte noen uheldige episoder som ble misforstått.
– Påstanden om at de ble kalt kuppmakere får stå for den som skrev det innleggets regning, men de ble ikke mottatt slik vi pleier å motta nye medlemmer. Før fikk jeg en sms fra Ap sentralt når nye meldte seg inn. Dette systemet brøt sammen, dermed hadde vi ikke informasjon om disse nye medlemmene som møtte opp på medlemsmøte.
Nominasjonskomiteen har allerede blitt enige om første utkast for lista til kommunevalget. Komiteen hadde etter hva Avisa Hemnes erfarer to forslag til ordførerkandidat. De endte opp med å plassere Mette Varem på førsteplassen mens tidligere ordfører og stortingsrepresentant Kjell-Idar Juvik ble henvist til andreplassen, det var imidlertid uenighet i komiteen om hvem som skulle bekle førsteplassen.
Medlemmene bestemmer
Forslaget er nå sendt ut til arbeiderlagene for kommentarer og endringsforslag, noe som også har skapt høy temperatur.
– Arbeiderlagene har frist til 2. november med å komme med uttalelse, deretter skal nominasjonskomiteen bestemme sitt endelige forslag 4. november. Det er uansett medlemsmøtet 3. desember som har den avgjørende myndighet, de kan snu opp-ned på lista ved avstemmingen og det kan komme benkeforslag som vinner fram, forklarer Øvermo Bruun.
Før lista skal bankes gjennom skal partiprogrammet foran den kommende perioden vedtas.
– De som stiller som kandidater skal vite hva de går på valg på, forteller hun. Programkomiteen jobber nå med programmet, og får innspill fra de ulike arbeiderlagene.
Med mange nye medlemmer og uenighet om hvem som skal stå øverst og kanskje også veivalg i programmet kan det bli kamp på desembermøtet. Ap har i motsetning til enkelte andre partier klare regler for hvem som får være med og bestemme.
– Du må ha vært medlem i minst en måned, og ha betalt kontingenten, for å få stemmerett, sier partilederen.
Dette betyr at alle som har tegnet medlemskap før 3. november har mulighet til å være med på beslutningene.
På spørsmål om hun ser på en mulig ny liste fra utbryterne i Uavhengige sosialdemokrater som en trussel mot egen oppslutning har hun lite lyst til å kommentere.
– Vi har egentlig ikke diskutert en slik problemstilling, vi vet jo ikke om de ønsker å støtte oss i kommunestyret heller.
Sjekker nye partnere
Hun er også tilbakeholden på om de har fulgt rådet partisekretær Kjersti Stenseng ga dem da hun deltok på medlemsmøte, om ta en tidlig frierferd for å danne nye allianser.
– Det er naturlig å se seg om etter hvem vi kan samarbeide med, og det er kanskje lurt å starte tidlig. Dette vil være en sak som det er naturlig å ta opp på medlems- eller årsmøte, sier hun etter en liten tenkepause.
Arbeiderpartiet har et internt krav om jevn fordeling mellom kjønnene, og når geografisk fordeling også skal tas hensyn til er det nok av utfordringer i puslespillet. Velgerne har ved de siste valgene omrokert nokså kraftig på listeforslaget, og kvinneandelen som har blitt valgt inn har bare vært 25 prosent.
– Kvinnene som har blitt innvalgt for Ap har stort sett forsvunnet etter en periode, har dere belastet dem for tøft?
– Det er kan fort bli mye arbeid med å være politisk aktiv. Det er mange møter og mye å sette seg inn i, det er fort gjort å bli så engasjert at tiden flyr. Spesielt for de med små barn kan det nok bli tøft, og når utvalgene skal fylles med minst 40 prosent kvinner har det kanskje blitt for tøft med flere oppdrag.
– I tillegg er jo det å være opposisjonspolitiker ikke det mest takknemlige, men det er veldig interessant å jobbe med politikk og for kommunen beste. Og så er det artig å få gjennomslag for saker – det er jo derfor vi holder på, avslutter leder for Hemnes Arbeiderparti, Tone Øvermo Bruun.
Kommunevalget finner sted 9. september 2019. Arbeiderpartiet har nå vært i opposisjon i to perioder på rad. Historien viser at partiet aldri har vært uten ordfører tre perioder på rad.