HASVO, Helse-og Velferdsetaten og Mental Helse Hemnes samarbeidet nylig om en felles fagdag.
I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse den 10. oktober og den kommunale Folkehelseuka har Mental Helse Hemnes, den kommunale Helse- og velferdsetaten og HASVO samarbeidet om flere arrangement. Et av disse arrangementene var en felles fagdag på HASVO. Tilstede denne dagen var Hasvos ledelse, attføringskonsulent og miljøarbeider, barnevern, skolehelsetjeneste, lege, NAV-ansatte, sosialarbeidere, flyktningekonsulent, rus- og psykiatritjeneste og styret i Mental Helse Hemnes.
Interessant program
Flere foredrag ble holdt denne dagen for de ca. 50 frammøtte. Mental Helse Hemnes sitt bidrag til fagdagen var innleie av foredragsholder Frank Rivojen Persheim Langseth fra Hemnesberget. Han holdt foredrag om sin egen barndom og oppvekst som var preget av seksuelle overgrep fra han var seks år gammel til han var ungdom. Overgrep begått av en eldre mann ødela det som kunne ha vært en trygg oppvekst på Hemnesberget. Han gav oss et innblikk i hans liv som liten, som ungdom, i rettsaker, og om det å bli trodd. Om hvordan voksenlivet har blitt påvirket av hans grusomme erfaringer. Med terapi er han kommet videre og er nå opptatt av å bruke sine erfaringer til å hjelpe utsatte barn. Flere satt med tårevåte øyne under hans sterke foredrag.
Tør å se
– Dere må tørre å se barna som sliter med noe, snakk med dem, legg deg borti kjipe ting du er vitne til, tørr å spørre et barn som kanskje utmerker seg ved å være rampete eller ekstra innesluttet, maner Langseth. Trusler gjorde at han selv holdt dette hemmelig for alle, noe som de fleste som har opplevd overgrep kan fortelle er vanlig.
Frank Langseth har i flere år arbeidet med barn og ungdom som allmennlærer i grunnskolen. Familien er også statlig beredskapshjem.
– Jeg drives av ønsket om å være betydningsfull for andre. Om mine erfaringer kan hjelpe andre, ja så er jo det bra. Jeg fikk et postkort fra en tidligere elev en gang. Der stod det: «Tusen takk for tre gode år. Takk fordi du alltid så meg». Det var en utrolig god tilbakemelding å få, fortalte Langseth. Det viser viktigheten med å se andre, og hvor viktig det er å bli sett.
KoRus Nord
Kompetansesenter Rus, Nord-Norge, er et regionalt kompetansesenter innen rusfeltet for fylkene Nordland, Troms og Finnmark. Deres utsendte sosiolog og seniorrådgiver Trude Aalmen fra Narvik gikk gjennom UngData-tallene for Hemnes kommune, og hun sammenliknet de med Nordland, andre kommuner og Norge som helhet. Hemnes kommune har kommet dårligere ut med tanke på ungdoms rusbruk enn sammenlignbare kommuner.
Langseth tok dette også opp i sitt foredrag at i Hemnes er det kultur for å drikke på hyttene i helgene, og der rår det gjerne flatfylla med barn og ungdom tilstede. Når ungene er store nok så vil de ofte ikke være med lenger på hytta, og får lov til å bli alene hjemme i helgene når foreldrene drar på hytta. Da viderefører de foreldrenes alkoholvaner og ofte medfører det hjemme-alene-fester med fyll.
Trude Aalmen gikk også gjennom hva KoRus Nord kan bistå kommunene med, av ulike program og forskning, og hun gikk gjennom de ulike rusforebyggende programmene de kan tilby.
BTI
Programmet som Aalmen gikk mest grundig igjennom var Bedre Tverrfaglig Innsats (BTI). Dette er en samhandlingsmodell til bruk i kommuner for å bedre tverrfaglig innsats i og mellom tjenester rettet mot barn, unge og familier som bekymrer. Hensikten med BTI-modellen er å kvalitetssikre helhetlig og koordinert innsats uten oppfølgingsbrudd i samarbeid med barn/ungdom og deres foresatte. Målgruppe for BTI er ansatte i kommunene som jobber med gravide, barn, unge og familier. BTI bidrar til tidlig innsats, samordning og medvirkning.
Modellen gir en oversikt over handlingsforløp, og kan bidra til å rette opp svikt i samhandling mellom tjenester både på lokalt, regionalt og statlig nivå. BTI-modellen egner seg både som et hjelpemiddel for å ta strategiske beslutninger, og systematiserer og beskriver det praktiske arbeidet med barn, unge og foreldre det er knyttet undring eller bekymring til. Det er imidlertid ikke avgjort at Hemnes kommune skal ta denne modellen i bruk. Det finnes flere ulike program som sikrer tverrfaglig innsats på det forebyggende plan.
Helsesektoren
Andrew Amundsen, leder for Helse- og velferdsetaten, gav grundig informasjon om tilstanden i Hemnes kommune, blant annet tall fra barnevernet, bruk av ressurser, både av personell og budsjett. Amundsen viste en graf på hvor mye man får igjen av penger brukt på forebyggende tiltak, før en person er fylt 16 år. Den viser at man får mye mer igjen for pengene investert i menneskelige ressurser brukt mens barn er barn og ungdom.
– Om man venter med «brannslokking» til folk er voksne så er det rene utgifter og gir lite effekt av pengene man bruker på tiltak, sier Amundsen og viste til undersøkelser gjort av voksne som er på arbeidsrettede tiltak.
Mangel på små boenheter
Jan Arnold Holmstrand avsluttet fagdagen med en gjennomgang av tilbudene ved HASVO.
– De siste årene har det kommet en god del unge brukere til HASVO som trenger hjelp til å flytte hjemmefra, ha botrening, lære seg opp i privatøkonomi, matlaging, hygiene, i det hele tatt alt det det innebærer å bo for seg selv og mestre å leve et selvstendig liv. Til en viss grad har HASVO gitt dem tilbud om dette, men vi har ikke gitt oppfølging i egen bolig, noe som må være et ansvar som tilligger Miljøtjenesten i kommunen. Et samarbeid med Tildelingskontoret er også aktuelt.
Han forteller at det er flere såkalt ressurssvake unge som har problemer med å komme seg hjemmefra og ut i et selvstendig voksenliv.
– Det trengs et helt apparat rundt disse, med ulike tjenester, og vi på HASVO vil fortsette å gi de unge et meningsfullt dagtidstilbud. Vi samarbeider godt med NAV. Og vi ser også at det å kunne tilby de unge motivasjonslønn er et viktig tiltak for at disse unge i det hele tatt skal få i seg mat og kunne kjøpe hygieneprodukter og sånn. Men vi har nå gitt slipp på våre opprinnelige planer om å kunne hjelpe dem til selvstendighet gjennom et heldøgns botilbud i egen bolig, avslutter Jan Arnold Holmstrand, som rundet av fagdagen i Glasshuset på HASVO.