Verdensdagukene både startet og endte med et foredrag om raushet. Nils Arne Aakvik loset publikum igjennom sitt tankespinn og Akkord sang.
Foredraget ble holdt på Korgen Vertshus – oppe på loftet. Rommet ble tidlig fylt med folk, og ekstra bord og stoler måtte letes fram slik at alle besøkende skulle få sitte. Rundt 60 stykker hadde møtt opp på det lille loftet, for å få med seg Nils Arne Aakvik.
Aakvik fortalte at han fikk forespørselen om å holde foredraget fra Frigg Valla.
– Jeg måtte tenke meg om. Hadde jeg noe å melde om det å være raus, sa han undrende.
Den tidligere kommunelegen i Hemnes og nåværende lege i Bedriftshelsetjenesten i Rana, fortalte at han måtte tenke seg om og fundere litt over ordet raushet og hva det egentlig mente.
Raus, rausere, rausest
Aakvik tok publikum med inn i sine tanker rundt ordets betydning og hva det ville si å være raus.
– Vi kan dele det inn i tre ulike nivåer, fortalte han.
– Det første nivået er «vi-et». Vi kan være Hemnesværinger, vi har en tilhørighet eller en stolthet til stedet vi er fra, og innenfor vi-et kan vi vise raushet med den deltakelsen vi har. Enten om det er i idrettslaget, politikken, nabolaget eller frivilligheten.
Det andre nivået er i følge Aakvik, oss mennesker i mellom.
– Det handler om å se de andre. Og kanskje se en ekstra gang. Ikke vær forutinntatt. Vær raus i en personlig relasjon og respekter at vi er forskjellige og har ulike måter å leve livet vårt på.
Det tredje nivået av raushet, ifølge Aakvik, handler om hvordan vi mennesker har det med oss selv.
– Skal vi være raus med andre, må vi være raus med oss selv først. Det er viktig å kunne sette grenser, og passe på at man har det bra med seg selv.
Møt mennesker
Aakvik som selv er innflytter til kommunen, oppfordret publikum til å ta godt i mot de som kommer til vår kommune, og få dem til å føle seg velkommen.
– Kanskje det for eksempel hadde vært mulig med en slags «bli-kjent-dag» for nye som kommer inn. Det er viktig å omfavne de som kommer slik at de ønsker å bli.
Personlige betraktninger
Gjennom foredraget kommer Aakvik med personlige betraktinger rundt tema, og det er da han er aller best. Publikum ler når Aakvik gjør litt narr av seg selv og forteller om sine utfordringer rundt det å være raus.
– Jeg kan komme hjem en dag og være i dårlig humør. Da har jeg en tendens til å projisere mine følelser over på kona.
– Hvorfor er du så sur, spør han kona.
– Jeg er ikke sur. Men nå du spør hvorfor jeg er sur, blir jeg sur, svarer hun.
Aakvik mener dette er en klassisk eksempel på projeksjon, der man tillegger andre følelser eller egenskaper en selv har.
Aakvik har mange gode tanker, og mener at delingen mellom fysisk og psykisk helse er unødvendig.
– Alt henger sammen med alt. Jeg ville bare kalt det helse. Ikke delt det inn i ulike kategorier. Dette henger igjen fra gammelt av. Slik burde vi ikke tenke lenger.
Hovedbudskapet med foredraget var nok det å tenker over hvordan man møter andre mennesker.
– Folk har ulike forutsetninger, vær raus nok til å tanke at sånn er det. Snakk om oss og vi istedenfor meg og mitt, avsluttet Aakvik.
Sang fra Akkord
Nils Arne Aakvik synger selv i koret Akkord, og i den anledning hadde koret blitt invitert til å stå for underholdningen.
– Noen i koret et eldgamle mens andre er unge. Da er det naturlig at ulike meninger oppstår. Det må vi tåle, ler han.
Sammen sang de «Trickle, Trickle» og «Varm kakao, fjernkontroll’n og Fantomet».