I sommer var 28 ungdommer fra 16 til 18 år plassert rundt på omsorgssentrene i Hemnes kommune. Ragnhild Fineide, Evy Lund og Helene Lillebjerka har lyst til å gjøre stas på de unge.
Også i år har kommunen hatt ungjobbordning, hvor ungdommen får mulighet til å prøve seg på arbeidslivet, og tjene en slant før de setter seg på skolebenken igjen. I tillegg hadde fylkeskommunen et prosjekt som de kalte «ung + gammel = glad sommer», hvor kommunene i Nordland kunne søke om tilskudd for å engasjere ungdom mellom 16 og 18 år til sommerjobb.
Sprudlende ungdom
Sektorleder Ragnhild Fineide hadde mye skryt å tildele de unge, og forteller ivrig om hvordan sommeren har vært.
– Vi hadde 28 ungdommer i omsorgstjenesten i kommunen, som fikk jobbe i to uker hver. De var spredt rundt på avdelingene, så flest mulig hadde glede av dem. Tanken var at de skulle bidra til trivsel blant de eldre, være med på turer, prate, være i lag med de under måltid og nærmest fungere som en slags kjøkkenvert. I tillegg hadde de praktiske oppgaver som klesvask og kjøkkentjeneste. De eldre var utrolig glade for det, og vi har lyst til å gjøre stas på ungdommen som har vært så gjeve og sprudlende, sier Fineide.
Avdelingsleder på Hemnes, Evy Lund, tilføyer at det ikke bare var ungdommen som var sprudlende.
– De eldre ble jaggu også ganske sprudlende mens de unge var her.
Kommunen ble tildelt 82.500,- som lønnstilskudd fra Fylkeskommunen, og Fineide mener at dette er et viktig prosjekt for rekrutteringen for framtiden.
– Det er ingen tvil om at vi kommer til å trenge mye mer folk i etter hvert, og dette er en fin måte å reklamere for yrket. I tillegg var responsen fra de eldre veldig positiv.
Innblikk
Avdelingsleder i Korgen, Helene Lillebjerka, håper opplevelsen kan bidra til at ungdommene får åpnet opp valgmulighetene sine.
– Etter tiende klasse har gjerne elevene allerede tatt et valg om hva de skal gjøre, men et valg behøver ikke nødvendigvis å være for alltid. Kanskje sommerjobben bidrar til å styrke interessen deres, eller kanskje de gjør seg opp en ny mening om hva de vil gjøre i framtiden. Det er uansett bra for ungdommen å ha noe å gjøre. De får arbeidstrening, og kanskje et første møte med arbeidslivet gjennom ungjobb, sier Lillebjerka.
– Det er også bra for dem å få et innblikk i systemene og forventningene i arbeidslivet. De får se hvordan det er å måtte forholde seg til reglene som man følger når man er i arbeid, for eksempel at man skal møte opp til et visst tidspunkt, tilføyer Lund.
Omsorgsarbeider er et typisk kvinnedominert yrke, men nesten halvparten av ungjobberne i kommunen i år var gutter.
– Det var 13 gutter tilsammen. Det er jo helt fantastisk, og vi får håpe at mange kommer tilbake senere. Det er jo disse ungdommene vi skal satse på i framtiden, avslutter Ragnhild Fineide.
Landbruksskoleeleven
En av guttene som hadde ungjobb i omsorgstjenesten var Isak Skreslett (16) fra Korgen. Han har peilet seg ut en helt annen karriereretning, men trivdes likevel godt på omsorgssenteret.
– Det var et veldig koselig arbeid, med mange hyggelige folk. Vi hadde mange forskjellige arbeidsoppgaver, som å lage mat, hente mat, levere ut post og egentlig alt utenom stell.
Isak går for tiden på landbruksskolen i Hattfjelldalen, og ønsker å bli landbruksmekaniker. Han forteller at det var litt tilfeldig at sommerjobben hans ble i omsorgstjenesten.
– Jeg sendte en masse søknader overalt, og så var det kommunen som utplasserte meg der. Jeg er ikke kresen, så jeg tar det jeg får av arbeid, om jeg så må stå å måke skit, ler Isak.