Debatten om hvordan skal torget på Hemnesberget se ut i framtiden har flere ganger ført til utsettelser og omkamper. Denne gangen kom politikerne seg gjennom saken med et vedtak, men det satt svært langt inne.
Saken ble lang og vond da kommunestyret behandlet saken sist torsdag. Saksbehandler Karl-Johan Lenningsvik startet saken med å gjennomgå tidslinjen for saken. Han var egentlig opptatt med langt viktigere gjøremål, og politikerne fikk pent innfinne seg med at pappapermoppgaven kom først.
Grundig prosess
Han fikk med all mulig tydelighet fram at saken har blitt behandlet særdeles grundig. Det har vært avholdt flere folkemøter og nye innspill har medført endringer som har sendt saken tilbake til start flere ganger. Svært mange har ment svært mye, og nå har flere tatt til ordet for at saken bør tilbake til start eller utsettes enda en gang. Årsaken er det nye prosjektet «waterfront», der en «workshop» skal avholdes for å se på nye muligheter. For uinnvidde betyr dette et møte i ei gruppe som skal vurdere mulighetene langs vannlinjen.
Saksbehandleren advarte mot å utsette saken enda en gang. ? Denne planen legger ingen begrensninger for workshopen, det er fullt mulig å endre ting senere.
Høyres Marte Præsteng ba om å få sin habilitet vurdert ettersom hun har interesser i området. Etter at hun ble stemt «ut» sa Wivian Mediå Horseng (SV) at hun gjerne skulle meldt seg inhabil hun også, før hun gikk løs på selve saken: – Dette er en stor og vanskelig sak. Jeg ønsker ikke at torget bare skal bli en parkeringsplass, og skulle ønske at vi kunne få se dette i sammenheng med waterfront.
Ba om utsettelse
Da saken ble behandlet i Teknisk- og miljøutvalget (TMU) ble det gjort en rekke justeringer i planen, endringer som i all hovedsak ble applaudert av de som tok ordet i saken. Også Horseng var enig i endringene som hadde blitt gjort, men henne tvil i saken var såpass stor at hun endte opp med å foreslå at saken nok en gang ble utsatt.
Når en sak foreslås utsatt opphører all diskusjon om selve saken, det er bare momenter rundt selve utsettelsesforslaget som skal debatteres.
Først ute var Tord Johansen (Ap) som mente det i et utsettelsesvedtak også burde komme fram hvilke andre ting som ønskes inn i saken, og også når de ønsker saken tilbake.
Leder i TMU, Rune Trettbakk (Sp) var ikke spesielt diplomatisk i ordvalg og karakteristikker med tanke på utsettelse:
– Utsette har vi gjort før. Det er tvilsomt vi har hatt en slik sak før eller siden som det er brukt så mye ressurser på. Vi har tatt hensyn til innspill, og nå sitter matbutikken og venter. Det har sett ut som en anleggsplass i 10 år, de er en stor næringsaktør og trenger parkeringsplasser. Det er de samme som trenerer denne gangen som sist, nå må dere slutte! var Trettbakks bønn til forsamlingen.
Også ordfører Christine Trones mante forsamlingen om å ta en beslutning i saken:
– Denne saken ble startet opp i 2014 og var klar til beslutning i 2015. Deretter ble den sendt tilbake og har siden vandret fram og tilbake. Denne planen sier noe om hva vi skal benytte området til, men vi må uansett søke om eksterne midler for å få det realisert, uten en plan blir det ingen eksterne midler.
Ordet «detaljregulering» var muligens en av de største bremseklossene, flere representanter var skeptiske så lenge dette var med:
– Dette med detaljregulering forvirrer, jeg håper det ikke er så rigid at det ikke kan foretas endringer senere allikevel, sa Sissel Marie Grøttebø (Ap).
Enhetsleder for tekniske tjenester, Sølve Tuven, forklarte hvordan planen fungerer:
– Så lenge bestandsdelene er på plass er det ingen problemer å flytte disse innenfor planens grenser senere. Om noe derimot skal inn eller ut av planen må hele planen tilbake til start med en ny runde.
Vidar Lenningsvik (Uavhengige sosialdemokrater) mente heller ikke at en ny utsettelse var riktig løsning:
– Jeg har forståelse for det høye engasjementet, og de endringer som foreslås er ikke monumentale. Det eneste problemet er rundkjøringen, den kan vi ikke fjerne senere, sa han og viste til at den tok mye av plassen på torget.
Gruppemøte
Deretter ble det gruppemøte. Posisjon og opposisjon skulle finne ut hver for seg hva de skulle mene om forslaget om ny utsettelse. Gruppemøtene er lukket, dermed får verken media eller andre tilhørere innsyn i hva som blir sagt. Muligens ble mye sagt, opposisjonen brukte lang tid før de igjen fant plassene sine i kommunestyresalen.
Vel på plass kunngjorde Wivian Mediå Horseng at hun trakk utsettelsesforslaget, og føyde til «inntil videre». Dermed var debatten igjen tilbake til innholdet i reguleringsplanen.
Dermed ble saksbehandler Karl-Johan Lenningsvik igjen kalt opp på talerstolen, og igjen samlet han støtte hos sin datter som selv ikke hadde noe usagt i saken. Lenningsvik forklarte nok en gang at selv om dette heter en detaljregulering kommer detaljene senere, og redegjorde for forskjellene mellom ulike planer. Både han og enhetsleder Tuven gjorde det klart at rundkjøringen som var inntegnet ikke behøvde å være oppbygd. ? Det kan like godt være brostein i annen farge enn veien, uten at det bygger opp i det hele tatt.
Ønsket kommunal overtagelse
Dette hindret ikke Per Øyvind Eriksen (Uavhengige sosialdemokrater) fra å angripe samme rundkjøring: – Vi har en kommunal snuplass ved Rana Tre, vi kan skilte til den. Jeg forslår at knappen tas ut, sa han og henviste til det runde feltet på kartet som markerte rundkjøringen.
Eriksen ønsket enda flere endringer: – Bussparkeringen kan vi legge utenfor planområdet, da har vi løst det problemet. Og så foreslår jeg at Hemnes kommune overtar fergeikaia, det er et fint utviklingsområde.
– Vi har sett uhorvelig mange torvløsninger, men ingen har vært gode, mente han, og mente at kommunen også bør kjøpe ut «Husmorsneppen» fra Opplysningvesenets fond.
Hans mange forslag skapte høy temperatur, både hos byråkrater og politikere. Først ut var teknisk sjef Tuven:
– Om vi tar bort «snudråpen» (rundkjøringen, journ.anm.) må det ut på ny høring. På enden av en fylkesvei så skal det være en snuplass, sa han, og føyde til at selv om oppgaver ivaretas ved å flytte dem utenfor planområdet må det en ny høringsrunde.
Dette fikk ordfører Trones til å entre talerstolen for å sitere fra folkemøtet som ble arrangert av Hemnes Arbeiderparti uka før: – Kåre Nilsen sa at nå har vi fått en plan som kan benyttes til torg under festivalene og til parkering resten av året. Folk ønsker sentral parkering og mulighet for å stenge av ved festivaler.
TMU-leder Trettbakk er nå om mulig enda mer utålmodig enn forrige gang han var oppe på talerstolen:
– Om dere ikke ønsker utvikling på Hemnesberget så for guds skyld si det! Nå skal vi kvitte oss med kommunalt areal og så kommer det her forslag om erverv, hva har dette i denne saken å gjøre? sa han med klar adresse til Eriksens ønsker om overtagelse av så vel fergekai som husmorsnepp.
Satte strek
Det var nok flere som ønsket å si sin mening enda en gang, men ordføreren hadde satt strek, dermed bar det til avstemming. Her ble forslaget til Per Øyvind Eriksen, et forslag Sølve Tuven gjentok ville bety en ny utsettelse, satt opp mot forslaget fra TMU. Eriksen fikk bare støtte fra partiløsfelle Vidar Lenningsvik samt gruppeleder i Ap, Tord Johansen og leder i Hemnes Arbeiderparti, Tone Øvermo Bruun.
Det vedtatte forslaget er dermed identisk med rådmannens forslag med følgende endringer:
– Nattparkering av bussen flyttes til Odden eller annet egnet sted, men ikke ved siden av Ranheimbrygga.
– Parkeringsplassene langs muren mot sjøen SPA9 og SPA10 og SVG7 blir gjort om til langsgående parkering slik at promenaden blir flyttet opp på muren.
– Støttemur nord for SPA7 slik at «Husmorsneppen» blir flatere og dermed litt større
– Promenaden i Sjøgata forlenges fra innkjøring til Industrikaia og fram til Ranheimbrygga/gamle fergekai».
– Når Skjæranvegen er tilstrekkelig opparbeidet for tungtransport, skal det ikke tillates gjennomgående tungtransport i planområdet.
Helt til slutt stemte forsamlingen over et forslag fra Wivian Mediå Horseng. Hun ønsket en reduksjon i antall parkeringsplasser i planen. Hennes forslag fikk sju stemmer, og dermed nedstemt.
Dette vedtaket betyr ikke at kommunen nå setter i gang jobben med å endre torget i henhold til planen, den gir bare åpning for at dette kan gjennomføres. Planen gir imidlertid mulighet for å søke om eksterne midler for å ta disse løftene.