Mange har nok stusset over laksefiskere i Røssåga utenom sesongen, men når de viktige laksegenene skal opprettholdes i elva forgår fisket på lovlig vis.
Om noen skulle lure på hvorfor det fiskes utenom sesongen i Røssåga, så er fisket fullt lovlig og foregår i hele oktober. Nå er det ikke for alle og enhver å finne fram fluer og sluk for å prøve fiskelykken på senhøsten. For å kunne fiske i oktober må man nemlig ha stamfisketillatelse fra Fylkesmannen i Nordland, noe genbanken på Bjerka har innhentet. Både fast ansatte og innleide er i sving for å sikre seg riktig antall laks, 30 totalt som skal føre laksegenene videre for å sikre en frisk laksestamme i Røssåga.
Gytedrakt mot møresild
Det er en evig kamp om hunnlaksen under vannoverflaten nå på høsten, og når hannlaksen har iført seg gytedrakten er han en tiger under vann. Da angripes alt som kan konkurrere om hunnlaksens gunst.
– Hannlaksen er mer hissig på denne tiden av året og vil ikke ha noen konkurranse om hunnlaksen, så den er lett å få på kroken. Han er mer aggressiv og ser nok på sluken som en konkurrent han skal jage unna, forteller fisker fra genbanken Bjerka, Tommy Lian.
Det er forklaringen på hvorfor man får hannlaks etter hannlaks på kroken, og strever litt med å vekke hunnlaksens interesse. Den gullglitrende møresilda i usynlig snøre fra Helen Thonhaugens fiskestang kan bare skinne så mye den vil, den kan vanskelig danke ut en hannlaks så rødbrun og fin i skinnet, med blå fargenyanser og vakre prikker.
Å fange 30 laks må da kunne gjøres på en enklere måte enn med stang, undres vi.
– Hvorfor kan dere ikke bruke garn?
– Vi kunne gjort det, men det er så sterk strøm i elva at det ville blitt vanskelig, sier Tommy Lian.
I all slags vær står de langs elvebredden, hører på tips fra erfarne laksefiskere om hvor laksen trolig står, prøver seg frem, og venter på napp. Når Avisa Hemnes er med langs elvebredden har fiskelaget bestående av Helen Thonhaugen, Tommy Lian og Kjell Ervik klart å få 9 hannlakser på kroken, og fisket skal pågå ut oktober, eller til de har klart å få 30 laks. Hunnlaksene derimot ser ut til å glimte med sitt fravær, men de må på kroken de også.
– Vi må ha 15 av hvert, både hunn og hannlaks, forteller Kjell Ervik med en nylig landet hannlaks på 6-7 kilo i hendene, fått på sluk av Tommy Lian. Og bare villfisk kan brukes, får vi forklart. Oppstår det tvil om villaks eller rømt oppdrettslaks, må det tas skjellprøve for å fastslå riktig identitet.
Utvidet laksefiske
Laksesesongen i Røssåga varer fra juli og ut august. At noen tror det foregår ulovlig fiske er kanskje ikke så merkelig, for med det samme laksen er landet løper fiskerne alt de makter med laksen i hoven. Ikke for å stikke av, men for å berge laksen. Den skal nemlig plasseres i et bur som ligger halvveis nedsunket i vannet, for deretter å flyttes over i en tank og fraktes til Bjerka.
– Vi har plassert to kasser på ulike steder i elva, der de som hjelper oss kan legge fisken i, forteller Ervik.
Den flyttes deretter over i en tank bak i bilen, og fraktes til genbanken. Ettersom frivillige deltar i fisket, kan laksen bli liggende i buret over natta, dersom den tas etter arbeidstid. De er ikke redd for tyveri, om noen skulle falle for fristelsen å forsyne fra buret før de rekker å hente laksen.
– Gytefisk er ikke spisende, det er dårlig matfisk, forteller Lian.
Siste stamfiske var i 2011
Leder ved genbanken på Bjerka, Otto-Johnny Derås forklarer at stamfiske er for å ha et påfyll av fisk til genbanken, der prinsippet er å ta gener av laksen for å lage ny stamlaks.
– Sist vi gjorde dette var vel i 2011, og det kan godt gå 5-10 år mellom hver gang. Det er for å spare elva for fisk at det gjøres på denne måten, vi belaster ikke elva med å ta ut fisk årlig, da er det bedre å la den være noen år så laksen får gyte selv, opplyser han.
Av de 30 laksene som fanges, skal nye familiegrupper dannes. Avkommet skal vokse opp i genbanken og bli stamlaks til smolt og yngel i en 10-års periode.
– I løpet av denne tiden modner de en 5-6 gang, laksen er ikke alltid gytemoden hvert år, den kan være det annet hvert år, eller to år på rad, forklarer han og forteller at de skal sette tilbake 15.000 smolt årlig i Røssåga av stamlaksen.