Få ønsket å bli bedre rollemodeller da Hasvo arrangerte foredrag for å gi bedre oppvekstvilkår for barn i Hemnes.
— For et år siden arrangerte vi et foredrag om foreldrerollen og kommunikasjon mellom voksne og barn her på HASVO, da for våre ansatte først og fremst. Det var et utrolig bra foredrag, og vi forstod hvor viktig dette også kunne være for kommunens foreldre, noe vi ikke da hadde tatt høyde for. For å gjøre det godt igjen valgte vi å få samme foredragsholder fra organisasjonen Trygge Barn til å komme tilbake og holde foredraget for samtlige barnehagebarnforeldre i kommunen og ellers folk som forholder seg til barn i dagliglivet, forteller leder på HASVO, Jan Arnold Holmstrand.
Fryktet sild i tønne
–Vi fryktet at det skulle komme flere hundre mennesker til foredraget om Trygge Barn den 8. oktober. Jeg sier «fryktet», for vi holdt det i lokalet Glasshuset her på HASVO, og det er bare plass til litt over femti stykker. Men vi tok sjansen. I forkant av foredraget laget vi plakater om foredraget, og hengte dem opp i barnehagene i hele kommunen, slik at samtlige foreldre og også ansatte ble invitert. Foredraget var naturlig nok også ført opp i programmet for alt som skjer disse ukene med fokus på mental helse. Dette fellesprogrammet er hengt opp på plakater og det er laget flyers som er delt ut over hele kommunen, så vi antok at vi nådde ut til veldig mange, også til foreldre som har barn i grunnskolen. Med tanke på at vi har fem skoler i kommunen så blir det jo en hel del folk! I tillegg antok vi at pedagoger og assistenter som jobber med barn ville være interessert i å få med seg dette foredraget, som vi kunne tilby gratis til alle. Vi la også arrangementet til kl 18, slik at både ansatte og foreldre skulle kunne ha mulighet til å komme. I fjor hadde vi det på dagtid, og siden folk er på jobb, så skjønner vi at det for mange blir vanskelig å komme fra.
Trygge voksne, trygge barn
Da mandagskvelden kom holdt Ellen Nilsen fra Trygge Barn nok en gang et glitrende foredrag! Men vi var overrasket over dårlig oppmøte. Bare to kom i kraft av det å være forelder! Ellers var det noen som var besteforeldre og kommunalt ansatte, og så var det oss på Hasvo da, som arrangør. Totalt sett var vi derfor i underkant av 20 stykker. Det syns jeg var synd, for temaet er så utrolig viktig! I foredraget vises det i praksis hva som er forebyggende rusarbeid, og konkrete måter å sikre forebygging av psykiske helseplager senere i livet. Foredragsholder fortalte hvordan vi kan samhandle med barn og gjøre dem trygge og robuste, forteller Jan Arnold Holmstrand. Han gjentar at det var synd at nesten ingen deltok på dette, og at de må gå i tenkeboksen for hva de gjør til neste høst, om de gir det en ny sjanse eller ikke. Han forteller også om hvorfor dette temaet engasjerer han:
— Vi får en del unge mennesker hit til oss på HASVO som har hatt elendige oppvekstvilkår og som mestrer livet dårlig. Vi ser at de trenger massiv støtte for å utvikle selvstendighet og livsmestring. Om vi på HASVO kan være med og bidra til å forebygge for negative barndomsopplevelser, så kan mye være spart, både samfunnets kostnader i rene kroner, men ikke minst den personlige belastningen disse menneskene vokser opp med og som ofte følger dem resten av livet, avslutter Holmstrand.