Flere har tatt kontakt etter å ha lest om kongestolen i Øverleiren, med kunnskap både om stolens historie fra 1909 og framover i tid, og også med kunnskap om stolens snekker.
For noen uker siden trykket Avisa Hemnes bildet av en kongestol som har vært i Oddvar Øverleirs familie siden Oddvar selv var liten. Stolen tilhører i dag hans sønn, Ole-Ivar Øverleir, som bor i det opprinnelige gårdshuset på heimgården i Øverleiren i Leirskardalen. Stolen er godt ivaretatt, og noe omarbeidet og reparert etter at den kom i familien Øverleir sitt eie. Oddvar visste en del om stolens bakgrunn, men ønsket å vite mer om dens historie.
Olderneset
Det er derfor artig å kunne fortelle at Ørnulf Kibsgaard, opprinnelig fra Korgsjyen i Korgen, kjenner godt til stolens historie, og forteller til avisa:
– Jeg er jo født i 1943, så noen personlig kjennskap til dens opprinnelse i 1909 har jeg naturlig nok ikke, men jeg fikk kjennskap til denne stolen i 1979. Det har seg slik at jeg var i Korgen da sammen med fylkesskogsjef Magnus Vikhammer.
De skulle befare skogteigene som Helgeland Skogselskap har i Øverleirlia i Leirskardalen.
– Vi ble budt inn på kaffe til Elfrid og Ole Øverleir (Oddvars foreldre, journ.anm.) etterpå, og det ble ei trivelig stund. Her fikk jeg så se denne spesielle stolen. Jeg fikk også sette meg i den, og spurte så Ole hvor han hadde fått denne stolen fra? Han fortalte meg at denne stolen hadde da jeg sett før!
Dette benektet Ørnulf, han hadde ikke noe minne om denne stolen.
– Ole fortalte så at min bestefar, Ludvig Jakobsen i Olderneset var stolens tidligere eier. Ole Øverleir jobbet på saga i Olderneset da han var ung. Han var leid inn under krigen for å skjære tømmer på Oldernes-saga. Da oppdaget Ole at denne stolen lå på sagbenken på saga. Ole fortalte meg at han spurte Ludvig hvorfor stolen lå der, og han fikk til svar at Ludvig ikke var interessert i den. Ole kunne få den. Og derfor er den her i Øverleiren, fortalte Ole meg, altså tilbake i 1979.
Var irritert
Ørnulf Kibsgaard, som nå er 75 år, forteller mer fra besteforeldrene i Olderneset i gamle dager:
– Ja, ei stund etter mitt besøk i Øverleiren besøkte jeg tante Nette (Jonette) i Olderneset. Hun var jo svigerdatter til Ludvig, og jeg spurte henne om hun visste noe mer om kongestolen. Tante Nette kunne fortelle at bestefar Ludvig hadde fått laget stolen i Sørfjellet, muligens Lenningsvika eller Rabliåsen, i anledning av kroningen i Nidarosdomen av Dronning Maud og Kong Haakon VII.
– Kroningen fant sted i 1906. Årstallet som var skåret inn i stolen var 1909, som var da stolen ble laget. Denne feilen irriterte Ludvig så mye at en dag havnet den bortlagt nede på saga. Men Ludvig var flink til å lage farger av planter i naturen, og den fine rødfargen på stolen er nok derfor mest sannsynlig fra hans hand, forteller Ørnulf, som har mange minner fra sine besteforeldre i Olderneset.
Skålet for kongen
– Ja, min bestefar Ludvig ble gift med min bestemor, meierske Anne Malene Larsen, i domkirka i Trondheim i oktober 1905. Siden de begge kjente så mye folk ble det bestemt at de skulle dra bort å gifte seg. Senere, under krigen, pleide bestefar Ludvig å markere kongens fødselsdag, 3. august, med kaffe og en skål! Ho bestemor Anne bodde i gammelstua i Olderneset da jeg vokste opp, og der var det alltid et trygt sted å komme til. Ho pleide å koke kakao og steike vafler til oss. Etterpå var det alltid «Ludo» som stod på programmet. Da måtte vi ungene virkelig passe på, for ho var ram til å jukse oss!!
Lakselady
Anne hadde i tidligere tider, altså før 1940, ofte besøk av Lady Gates som var gift med en av de engelske laksefiskerne som brukte å komme til Korgen på somrene. Lady Gates lærte seg etterhvert «korgværingsspråket» og ble visstnok over 100 år før hun døde. Sokneprest Geitanger besøkte Lady Gates på gammeldagene i England, og han fortalte at hun snakket mye om bestemor og de trivelige stundene de hadde sammen i Olderneset, forteller Ørnulf Kibsgaard, som besitter mange historier om livet i Korgen i gamle dager.
– Dette er jammen en fornøyelig historie, forteller Ørnulf Kibsgaard, som har også har kunnskap om snekkeren av kongestolen:
– Jeg har senere fått høre at det var Ivar Andersen på Lauvåsen som laget stolen. Jeg tror at han senere ble gårdbruker i Aven (Stormyrbassenget). Jeg husker at han pleide å komme med Sørfjellbussen ned til rutebilen i Korgsjyen på morgenen. Ofte hadde han med seg et «kokeri» røyr til bestemor Anne. Ja, det var tider, avslutter Kibsgaard.
Stolens snekker
I tillegg til Ørnulf Kibsgaard, har Avisa Hemnes også blitt kontaktet av Karl-Ivar Øverleir, som har mer inngående kunnskap om kongestolens snekker, Ivar Andersæ (Andersen), eller også Ivar Andersen Lauvås. Karl-Ivar forteller:
– Nå har jeg nettopp vært på besøk i Gruva i Bleikvasslia hos min gammelonkel Isak Lauvås på 90 år, min mors onkel (Ingrid Øverleir, f. Lauvås, journ.anm.). Isak kunne bekrefte at det var hans far som laget denne kongestolen i Øverleiren. Ivar Anker var min mors bestefar, altså min oldefar, og han brukte både etternavnet Andersen, og etterhvert Lauvås, og var født i 1881 i Oksfjellelva. Ja, det kan godt tenkes at det ble brukt Oksfjellelv først også. De byttet jo gjerne etternavn også om de ble satt bort, noe som jo var vanlig før, eller at de tok stedsnavn etterhvert i stedet for sin fars navn som etternavn, forteller Karl-Ivar Øverleir, som syns det er spennende med slektshistorie.
Penger til bryllup i 1909
– Isak kunne fortelle meg at faren hans, snekkeren Ivar, skulle gifte seg i 1909. Da trengte han naturlig nok en del penger til bryllupet. Nevenyttig som han var så laget han noen flotte kongestoler for å finansiere bryllupet sitt. I den tid var det vanlig å produsere ulike husflidsting for å skaffe seg penger. Ivar laget så fire av disse kongestolene, som alle ble kjøpt av Oldernesgården i 1909. I følge gammelonkel Isak så var den unge Ole Øverleir dreng i Olderneset, og han fikk en av stolene der, forteller Karl-Ivar.
Dermed skulle historien om Kongestolen være nokså komplett, takket være våkne og opplyste lesere.