Kontrollutvalgets gjennomgang av den kommunale innkjøpsordningen ble inngangen til en debatt om hvorfor kommunen ikke handler mer lokalt.
Hemnes kommune vedtok i 2016 å melde seg inn i en felles innkjøpsordning med Samordna innkjøp i Salten, SIIS. Samtidig ble det poengtert at lokalt næringsliv skal sikres minst like gode konkurransevilkår som tidligere.
På tross av dette har lokale bedrifter opplevd å ha mistet alt salg til kommunen, det gjelder både de lokale Coop-butikkene og rørleggerbedriften Rørco. Årsaken er blant annet at de ikke har vunnet fram med de laveste prisene når SIIS har lyst ut rammeavtaler, eller ikke vært oppmerksomme på at de må gi inn pris.
Tilfreds utvalg
Kontrollutvalget skriver i sin saksbehandling at utvalget er tilfreds med at kommunen har meldt seg inn i SIIS, og at dette ivaretar sikkerheten styrker kompetansen innen innkjøp samt gir bedre kontrollmuligheter.
Innkjøpsordningen har vært oppe flere ganger, og har blitt kritisert fra ulike hold. Som en følge av et spørsmål fra Chris Erik Haugli (H) ble det oppdaget at kommunen kan fravike konkurranseelementet for ferskvarer. De aller fleste politikere har uttrykt bekymring for at lokalt næringsliv ikke når fram i konkurransen, men da saken ble behandlet valgte de ikke å benytte muligheten til å endre på kommunale innkjøp. Derimot besluttet de samme politikere at maten som innkjøpes i barnehagene og betales av foreldre og ikke kommune kan handles lokalt, om foreldrene ønsker det.
Dette siste medførte en ny tilbudsrunde der lokale matbutikker fikk gi inn pris på leveransene til barnehagene. Det hele endte med at ingen av foreldregruppene valgte lokale leverandører, og da saken ble orientert om i formannskapsmøtet 5. april i år ble det oppgitt at de lokale tilbyderne lå drøyt 30 prosent høyere i pris enn Sjule AS som er leverandøren som har vunnet oppdraget i SIIS.
Kontrollutvalget har gått gjennom denne saken etter at Coop Korgen har gjort dem oppmerksom på at prisene som har blitt sammenlignet ikke har vært korrekte.
Epler og pærer
Butikksjef hos Coop Korgen, Erlend Ervik forklarer: – Våre priser er oppgitt inklusive merverdiavgift, mens Sjules priser er uten. Prisforskjellen er mye lavere, og foreldrene som har tatt beslutningene i barnehagene har ikke fått riktige tall å forholde seg til.
Kontrollutvalget skriver også i sin behandling at de er usikre på om intensjonen bak kommunestyrets vedtak om deltakelse i innkjøpssamarbeidet i tilstrekkelig grad blir fulgt opp i forhold til det lokale næringslivet.
Det er verdt å merke seg at selv om det er mulig for kommunen å handle lokalt har så langt ingen politiske miljøer tatt opp noen forslag om å faktisk gjennomføre dette. Omsorgsetaten har over mange år handlet direkte fra grossist, disse ferskvarene er det om det finnes politisk flertall for det handles lokalt.
På spørsmål om Coop Korgen kan levere en slik bestilling mener Ervik at dette skal la seg løse, og at dette vil sikre eller gi flere lokale arbeidsplasser.
De økonomiske konsekvensene med en slik løsning er imidlertid ikke kartlagt.
For andre varer er det ikke like enkelt, og kommunen er underlagt lov om offentlige anskaffelser, enten man er med i innkjøpsordningen eller står utenfor.
– Det er en menneskelig svikt som er årsaken til at prisene ikke var sammenligningbar, forklarte rådmann Amund Eriksen, og fortsatte: Dette er dessverre noe som kan skje, det er ikke innkjøpssystemets feil. Rutinene er nå revidert og forbedret.
Eriksen innrømmet at det gikk altfor lang tid før dette ble klarlagt, og også at kommunen ikke har vært god nok til å ivareta det lokale næringslivet.
Lapp hjemmefra
Sverre Storbæk (Frp) startet sitt innlegg med en personlig innrømmelse:
– Jeg fikk beskjed fra kona om nå måtte jeg ikke være sint på talerstolen, nå skulle jeg smile, forklarte han til allmenn fornøyelse fra salen.
Han fortsatte mer alvorlig: – Det er gitt så mye desinformasjon at man kan bli forvirret av mindre. Før inngåelse av innkjøpsavtalen ble det ikke tatt kontakt med lokalt næringsliv, det var først etter at de tok kontakt selv at de fikk lov til å gi inn pris. Deretter ble feil priser sammenlignet, men feilen hevdes ikke å ha noen betydning for utfallet. Vi har rørlegger, apotek og bokhandel, de har ikke fått delta. Det vi får hører fra næringslivet er at de skvises ut og må nedbemanne og kutte i åpningstid.
Storbæk tok opp skatteinngang og ikke minst lokalt tjenestetilbud som plussfaktorer det ikke er tatt hensyn til, og foreslo at kommunen skulle tre ut av avtalen og heller etablere avtaler med lokale tilbydere.
Beklaget
Saksbehandler Bård Fagerbakk beklaget på det sterkeste at det hadde blitt gitt feil priser inn, men avviste mulighetene for å lage eksklusive avtaler for lokalt næringsliv.
– Vi må følge lov om offentlige anskaffelser helt uavhengig av om vi er med i innkjøpsordningen eller ikke. Det er strenge krav til en anbudsprosess, vi kan ikke fritt velge i det lokale næringsliv.
Han forklarte at anbud som overstiger 1,3 millioner kroner over fire år må legges ut på den nasjonale anbudsdatabasen DOFFIN mens anbud som overstiger 100.000 kroner over fire år må sendes ut til minst tre tilbydere for pristilbud. Det finnes imidlertid noen unntak fra reglene, slik som ferskvarer.
Rådmann Eriksen forklarte at ordningen koster ca 240.000 i året, og at det kan bli dyrt å begå feil. Om kommunen handler hos en bedrift som ikke hadde laveste pris kan kommunen bli klaget inn for Klagenemnda for offentlige anskaffelser, KOFA.
– Jeg ser og hører at rådmannen er bekvem med ordningen, sa Per Øyvind Eriksen (Uavhengige sosialdemokrater). ? Målet må være å kjøpe mest mulig lokalt når det er muligheter. Kostnadene med denne ordningen er betydelig høyere med saksbehandling, også hos leverandørene.
Det ble imidlertid ikke noe flertall for å tre ut av ordningen. Nå forventes det en grundig evaluering, der også mulighetene for lokalt næringsliv vurderes nærmere.