Brudd i en av Telenors fiberkabler skapte store problemer for Hemnes kommune. Det ble bråstopp på den digitale motorveien da korgenregionen ble isolert fra internett.
Mandag i forrige uke opplevde mange bredbåndkunder i Korgen at den digitale kontakten med omverdenen forsvant. Neste morgen var tjenesten tilbake, men på tirsdag ettermiddag forsvant på nytt nettet, og denne gangen ble langt flere berørt.
Etter hva Avisa Hemnes erfarer ble alle bredbåndabonnenter i Korgen og omegn berørt, enten de fikk signalene gjennom fiber- eller kobberlinjer. I tillegg ble en rekke kommunale tjenester berørt over hele kommunen. For de fleste betydde dette store utfordringer, de som får TV-signalene gjennom fiberkabelen ble også uten TV. På sosiale medier kunne vi se folk tok i bruk mobile løsninger for å spørre om råd, etter rapportene å dømme ble det en annerledes kveld, der det ble tid til både samtaler og refleksjoner – ansikt til ansikt.
Isolert
Mer alvor ble det onsdag morgen da skoler, rådhus og ikke minst legekontorer sto uten nødvendig forbindelse til viktige tjenester.
Stabsleder Sissel Berg i Hemnes kommune mener det aldri var fare for liv og helse, men at det var en vanskelig situasjon.
– Mange av våre tjenester var nede i ett døgn, og hva som var tilgjengelig var ulikt alt etter hvor i Hemnes man befant seg, forklarer hun.
Telenor vil ikke opplyse hvor bruddet skjedde rent fysisk, men de kommunale kontorer som befant seg på «innsiden» av bruddet fikk tilgang til kommunale tjenester, men ikke andre internettjenester, de som befant seg på «utsiden» fikk internett men ikke tilgang til tjenester fra kommunale servere.
– Vi har ikke reserveløsninger eller redundans på dette. Vi vurderte en ren beredskapsløsning og ville gjennomført tiltak om det hadde tatt enda lenger tid å reparere feilen, forklarer hun.
Det var legekontoret på Hemnesberget som mistet tilgangen til så vel timelister som journaler.
– Vi kunne løst dette med en ansatt sittende i Korgen med telefonisk kontakt med legekontoret på Hemnesberget, vi kunne også løst dette med mobile løsninger. Noen rutiner rundt varslingen fungerte ikke helt, men ellers fungerte rutinene. Vi var i kontakt med Helse og velferd, og det var aldri fare for liv og helse, mener hun.
Sky eller lokalt
Hemnes kommune har en rekke servere i rådhuset som driftes selv. I tillegg benytter kommunen det som kalles «skytjenester», det kan være data eller tjenester som leveres gjennom nettet, der ansvar for lagring og sikkerhet ivaretas av ekstern partner. Hemnes kommunes servere betjener også tjenester for andre kommuner, disse mistet også tilgangen til disse tjenestene.
Berg forteller at de i dag holder rede på det aller meste av data lokalt.
– Planen er at mer og mer skal lagres i skyen, det handler både om ressurssituasjonen og kompetanse.
Politikerne i Hemnes skal behandle IKT og hvordan Hemnes kommune skal håndtere nettopp servertjenester i en egen plan som skal legges fram før jul.
Telenor beklager
Informasjonssjef Roald Orheim i Telenor beklager situasjonen som oppsto, og forteller at det var en rekke uheldige omstendigheter som inntraff:
– Fiberbruddet ble konstatert tirsdag 2. oktober ca kl 19.00. Ikke hele fiberen var skadet, og trafikken ble rutet via den delen av kabelen som var uskadet. Det viste seg imidlertid at fiberen var skadet på flere steder enn der en først påviste skade, og det måtte settes på flere folk til feilretting. Feilen var rettet onsdag ca. kl 12.00. Vi kan bare beklage til kundene som ble rammet av feilen, men siden det var en såpass omfattende skade, tok det lenger tid å rette enn først antatt.
Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, forklarer at det er nærmest umulig å ha helt sikre linjer med reserveløsninger, eller det som kalles redundans.
– For mobilnettet er det en rekke basestasjoner som prater sammen, men det er ikke egen «summetone» til hver stasjon. Dermed kan vi miste nettet på mange stasjoner om en kabel ryker eller det oppstår et strømbrudd. Noen ganger kan vi snu signalet slik at færre blir berørt, alt etter hvor mange som befinner seg på den ene eller andre siden av bruddet, men vi kan ikke ha doble linjer overalt slik det er på landsnettet, sier Amundsen, og legger til at slike løsninger blant annet betinger doble samband og dobbel strømforsyning.
Han forklarer at å bygge ut en slik kapasitet vil koste enorme summer, og er noe som aldri har vært et tema.
– Det er ikke unormalt at et slikt brudd kan ta såpass lang tid å reparere, det er en fysisk jobb som må gjennomføres.
Amundsen forteller at selv om det er fullt mulig å nå nettet med å sette inn en 4G-ruter som benytter mobilnettet er ikke dette en løsning som er godkjent for alle.
– Jeg mener at blant annet apotek ikke kan benytte mobile løsninger, det handler om sikkerhet slik at elektroniske resepter ikke kan sendes gjennom dette nettet.
Dette gjelder muligens også tjenester slik som legejournaler og andre sensitive data.
Også Avisa Hemnes ble rammet av kabelbruddet, og var avhengig av en alternativ løsning for å ferdigstille forrige ukes avis.