Frokosten med næringslivet ble en skikkelig morgenstund med gull i munn. Dykkerbrygga på Hemnesberget var velfylt, maten var utsøkt og alle viste seg å være gründere.
Merete Mattson sto for maten, og åpnet med å fortelle at det å være gründer er å jobbe ræva av seg, alltid stå på og aldri gi opp. Hun sa det med et smil, omtrent like smilende man ble etter å ha smakt på de fantastiske grytebrødene hun hadde bakt.
Det har vært gründeruke både i Rana og Vefsn med masse ulike arrangement. I fjor var Hemnes godt representert med Teknogeek, i år ble dette nedskalert til en frokost.
På frokosten ble det tid til informasjon fra Rana Utviklingsselskap, Ungt Entreprenørskap og Væxt, organisasjoner som hver sin måte både oppmuntrer til og legger til rette for at terskelen for å starte næringsvirksomhet ikke skal være for høy.
Den opprinnelige bruken av ordet «gründer» var nok negativt ladet, men ordet har gradvis kjempet seg fram som en hedersbetegnelse. Hva som legges i ordet er imidlertid forskjellig, den spenstigste definisjonen hittil sto daglig leder i Væxt, Sten Magne Hansen for: «en gründer er alle som vil endre og utvikle seg for framtiden».
Del ideene
Hansen startet Væxt i 2012 og hans beskrivelse av næringslivet i Vefsn minner nok mange om næringslivet i Hemnes:
– Vi sitter på hver sin kant og snakker ikke sammen om kunnskap. Vi deltar på næringslivslunsj og er glad for god mat men prater ikke.
Han var kategorisk på at samhandlinger skaper vekst og suksess.
– Vi må ikke være redde for at noen skal stjele vår idé. I Væxt har vi lykkes med å etablere 10-15 aksjeselskaper blant de som har vært innom Væxt, sier han og bruker ord som co-working og mesh, det å ha et nettverk og bruke det.
Væxt er et slags kontorfellesskap der det er lav terskel for å komme inn. Her får du tilgang til kontorplass og utstyr, og ikke minst andre å diskutere med. Hansen forteller at det er viktig med utskifting blant medlemmene, det å gi nye sjansen og sende noen videre. Konseptet er nå videreført til Mo i Rana og Hattfjelldal. På Mo har Hemnes en kontorplass som kan benyttes av folk fra Hemnes. Målet er å etablere et slikt miljø også i Hemnes.
– Her kommer gründere inn og kobles til andre når de trenger flere ressurser. Vi kan også skaffe investorer til ulike ideer gjennom Business Angels Norway, et program der investorer kan gå inn med små og store summer i ulike prosjekt slik at de blir realisert.
Hemnes preges av mange små og etter hvert store gründere, men så langt har alle forsøk på å etablere næringsforeninger eller annen organisering strandet. En som absolutt ikke har strandet er Andreas Drage som har overtatt bestefarens fiskebåt og startet som fisker. Han holdt forsamlingen på tå hev når han fortalte om sin vei mot havet, godt forberedt til foredraget med en lapp der han hadde skrevet «Du tar det på sparket Andreas, det går godt». Vi kommer tilbake til Andreas i en senere utgave, og ja ? det gikk godt.
Lang frokost
Frokosten varte helt fram til lunsj, det er ikke ofte at næringslivet i Hemnes samles, og det var tydelig at det å prate sammen og diskutere hva, hvor og hvordan engasjerte. Hansen fra Væxt trakk fram viktigheten av å ha et fysisk samlingspunkt, dette ble godt synliggjort når aktører som sjelden eller aldri møtes kommer sammen. Nye ideer skapes og samarbeidsmuligheter synliggjøres, og da synliggjøres kanskje også hva som mangler. Flere av deltakerne trakk fram behovet for en egen næringsforening, og at det ikke er godt nok å være en del av Ranaregionen Næringsforening. Her beskrev flere de utfordringer som har vært gjennom mange tiår med ulike forsøk, det har blitt for smått og avhengig av ildsjeler. Nå har Okstindan natur- og kulturpark etablert et samarbeid med Ranaregionen Næringsforening, dermed får næringslivet i Hemnes en mulighet til å samle seg under en felles paraply, både lokalt og regionalt.