Markeringen av folkehelseuka og verdensdagen for psykisk helse i Hemnes er offisielt over, og vi kan se tilbake på en høstmåned fullspekket av arrangementer og underholdning.
Markeringen skjedde i samarbeid med Hemnes kommune, Mental Helse Hemnes, LMSO (Landsforeninga mot seksuelt overgrep), NFU (Norsk forening for utviklingshemmede) og Hasvo, hvor temaet var «vær raus».
Leder for Mental Helse Hemnes, Birgit Fjelldal, forteller at forberedelsene startet allerede i mars, og at det nå blir godt med en pust i bakken.
– Jeg har deltatt på alt av arrangementer, så nå trenger jeg å få summet meg litt. Heldigvis gitt alt knirkefritt, og det er jo bare fantastisk. Vi planlegger alt veldig detaljert, så når det begynner, er det bare å lene seg bak og seile på bølgene.
Folksomt
Fjelldal forteller at det har vært godt oppmøte i år.
– Vi er kjempefornøyd med arrangementene og kan klappe oss selv på skuldra og glede oss over alle flotte innholdsrike foredrag og fine kulturinnslag. Det var mer folk i år enn i fjor. Vi har registrert antall personer inne på hvert arrangement, og kom opp i over 1600 stykker til sammen. Det skal sies at en del folk er gjengangere, og har møtt opp flere steder. Det var så klart litt dårlig oppmøte på enkelte arrangementer, så man må kanskje finne nye måter å informere på til neste år.
Mental Helse Hemnes har hvert år siden foreninga startet markert Verdensdagen.
– Da jeg overtok som leder syns jeg det var pinglete å markere bare en dag. Vi ble jo ikke sett. Da startet det med å markere over flere dager. Tidligere år var det Mental Helse Hemnes som sto for hele markeringen, men etter hvert har flere arrangører kommet inn i bildet. Nå fungerer Mental Helse Hemnes som koordinatorer for å samle dette til ett stort fokus på psykisk helse. Vi er opptatt av å ha en positiv vinkling på det hele, og vil få fram solskinnshistoriene. Mange tror kanskje at vi i Mental Helse er en slags sutreklubb, men vi sitter absolutt ikke og pleier vår elendighet. Vi er på jakt etter det gode liv, og jobber for å skape trivsel blant folk.
Hvor er politikerne?
Fra 28. september til 20. oktober var det nesten 30 arrangement som fant sted i kommunen. Fjelldal påpeker at det var en spesiell gruppe hun savnet.
– Det var få politikere å se, og man kan jo spørre seg om hvorfor det er tilfellet. Kanskje det handler om interesse, men hva slags kunnskap har politikerne egentlig om grasrota og psykisk helse? Vi i Mental Helse kjenner grasrota, og det er dessverre ikke nok ressurser i kommunen til å fange opp alle som har det vanskelig. Det er et ønske at kommunen skal drive mer forebyggende arbeid, spesielt i forhold til barn og unge.
Fjelldal er til slutt opptatt av å rose alle som har bidratt til markeringen.
– Det er ikke bare arrangørene som har gjort en innsats, mange andre har bidratt med for eksempel kakebaking og loddsalg, og jeg vil gjerne skryte litt ekstra av dem, avslutter Birgit Fjelldal.
Høydepunkt
Også enhetsleder for helsetjenesten Andrew Amundsen er fornøyd med måneden som har gått, spesielt med tanke på at markeringen for Folkehelseuka og verdensdagen for psykisk helse i år ble slått sammen.
– Mental Helse Hemnes og øvrige samarbeidspartnere har skapt et helhetlig program, og jeg er imponert. Tilbakemeldingene er at det var noe for alle, og jeg registrerte at det var ulike ansikter på de forskjellige arrangementene.
Amundsen sier at enkelte opplevelser utmerket seg for han.
– Et generelt høydepunkt for meg var å se folk som byr på seg selv, og snakker ut fra egen erfaring. De setter på en måte ord på andre sine opplevelser. Spesielt med tanke på seksuelle overgrep, så hører man mye om tall og statistikk, men når noen faktisk kommer og forteller sin historie, det er først da man kan begynne å forstå hva dette virkelig dreier seg om. Arrangementene har vært med på å skape bevissthet og åpenhet rundt et vanskelig tema.
Uventet
Når det gjelder arrangementene som hadde dårlig oppmøte, mener Amundsen at man må regne med at noe må bli valgt bort.
– Vi i kommunen kan alltid bli bedre på markedsføring, men jeg syns likevel det var fantastisk å oppnå slike tall på et så kort tidsrom. Det er takket være interesseorganisasjonenes mål om at vanskelige tema også skal snakkes om.
Amundsen satte også pris på foredragene, hvor han påpekte at det ikke alltid ble som han hadde ventet.
– Man fikk høre en del uventede ting, og jeg syns det er fint at folk blir utfordret. Man trenger ikke nødvendigvis å være enig i alt, men det får en hvert fall til å reflektere over saker og ting. Jeg er veldig glad for at skolen greide å rydde tid til å ha noen arrangement der, slik som da Magnus Jackson Krogh og Steffen Dahl var å snakket for ungdomsskolen, avslutter Andrew Amundsen.