Silje Fagerbakk og Espen Johansen har lett etter tomt i Korgen i godt over et år. Hvis de ikke finner seg en ny plass å bo, vil de etter hvert se på muligheten å flytte til en annen kommune.
Både Silje (25) og Espen (23) har fast jobb som ambulansearbeidere. Sammen har de sønnen Linus på ett år, og i 2016 flyttet de inn i en liten enebolig på Fjellrabben, rett oppfor Korgen sentralskole. Dette som en base, og en start. De ønsket seg etter hvert en større enebolig, og så på mulighetene for nybygg. Et år senere begynte den lange prosessen med å finne en passende tomt i Korgen.
– Det er nå ett og et halvt år siden vi begynte å kartlegge områdene i kommunen for bygging. Vi fikk se plankart, og kommunen tilbydde oss tomt i Danieldalen og på Markusmoen, forteller Espen.
Det viste seg at begge tomtene hadde problemområder paret ikke kunne overse.
– Myr, leire og lite utsikt var noen av begrunnelsene til at vi ikke ville bygge der. Vi fant etter hvert et område i Sjåtøfta vi kunne tenke oss, men fikk da beskjed fra kommunen at vi måtte betale kostnader for vann og kloakk dimensjonert for tretti hus. Vi kontaktet grunneieren for å diskutere et eventuelt kjøp, og det var helt i orden. Problemet var de urealistiske forventningene fra kommunen.
Silje og Espen kontaktet så kommunen og fikk presentert mulig boligutbygging på Tømmerbakkmoen. Espen undersøkte området, og oppdaget et voldsomt støy fra E6.
– Jeg så på det som galskap hvis kommunen gikk for å investere i nytt boligfelt her. Videre sier ryktene at dette er stoppet opp, da det vil bli foretatt støymålinger før kommunens utbygging.
Når kommunen ikke la til rette for paret, begynte de å vurdere å bygge ut huset sitt. Den tanken måtte de etter hvert slå fra seg på grunn av diverse årsaker.
Før sommeren i år startet en ny prosess med området i Sjåtøfta, hvor Espen forteller at kommunen skulle beregne kostnad for vann, kloakk og vei, og ta kostnadene selv.
– Det var en annen interessent for nybygg i Sjåtøfta, men vi har ennå ikke fått tilbakemelding fra kommunen. I det området er det mye skog, spesielt gran, så jeg foreslo å leie inn skogsmaskin for å gjøre området mer attraktivt. Da fikk jeg bare latter som et tilsvar.
Espen sier området har et enormt potensial for mange eneboliger.
– Det er lite trafikkstøy, kort skolevei, mulighet for to avkjøringer og lang solgang om kommunen bruker noen midler til å skoge mot Korgfjellsiden.
Paret prøvde igjen å spørre om tomtene i Danieldalen, og stilte spørsmål om refusjonskostnadene, men de har ennå ikke hørt noe. I tillegg har de vært på visninger på flere hus som var ute for salg, uten å finne noe som passet dem.
– Korgen har få store eneboliger av nyere kaliber og standard slik vi ønsker oss. De fleste boliger er fra 60- og 70-tallet, med renoveringsbehov og kjellere.
Silje og Espen har veldig lyst til å bygge på Aspmoen, så lenge det blir tilrettelagt.
– Kommunen har presentert fem tomter på Aspmoen som det er inngått muntlig avtale på når det gjelder kjøp fra grunneiere. Her har kommunen også lagt opp strøm. Vi har funnet et attraktivt område der, men prosessen har også her gått tregt.
Espen har vært i kontakt med kommunen og spurt om å få kjøpe og starte bygging til våren 2019. Til svar fikk han at det ikke ligger klare føringer og at dette kan ta ett til tre år.
Espen jobber hundre prosent på ambulansen i Korgen, og forteller at han er avhengig av å bo i området på grunn av jobben.
– Det er en hjemmevakts-basert jobb, så det er ikke et alternativ å bo på for eksempel Bjerka eller Finneidfjorden. I tillegg jobber jeg som vikar på hjemmesykepleien, og Silje har full stilling på ambulansen på Mo. Vi skatter jo til Hemnes kommune, så man skulle tro de ønsket å ha oss her.
Paret sier at alt er klarert fra deres side, og at de nå bare sitter og venter på å få noen svar.
– Vi har til og med fått ja fra banken til å bygge hus med to leiligheter i underetasjen for å dekke den enorme boligetterspørselen, og for å avlaste leiemarkedet i Korgen. Etter å ha pratet med Hemnes boligstiftelse fikk jeg vite at det sitter 17 stykker på vent for å leie i Korgen, mens det er ingen venteliste på Hemnesberget. Det sier litt om boligsituasjonen i Korgen.
Hemnes boligstiftelse bekrefter at det er over ti som står på vent for å leie i Korgen, mens det står ledige boliger på Hemnesberget. Et nøyaktig tall kan ikke fastsettes, da det stadig er i endring.
Silje og Espen håper at kommunen velger å gjøre noe med situasjonen snart.
– Når man møter en vegg hos kommunen, med lite velvillige folk, ingen klare svar, ingen attraktive tomter og i tillegg må betale ekstreme summer i forhold til andre distriktskommuner, da begynner man å vurdere å måtte flytte herfra, sier Espen Johansen.
Som en siste bønn til ordfører, rådmann og Hemnes kommunestyre, ber Silje og Espen om at nevnte skal se på saken, skape fortgang og se på mulighetene for bostøtte eller gratis tomter.
– Det nytter ikke om Hemnes kommune har delvis interesse for boligutbygging av de ansatte, hvis prosessen blir stoppet lenger opp i systemet. Jeg står for bolyst i Hemnes, noe jeg håper politikerne også gjør, avslutter Espen.