Onsdag 4. oktober var det duket for viktige frokoster over hele vårt langstrakte land. På 70 arbeidsplasser i Norge var målet denne morgenen å sette fokus på å få utviklingshemmede i arbeid, og det ble derfor invitert til årets viktigste frokost med politikere over hele landet.
Frokosten arrangeres av ASVL (arbeidsgiverforening for vekst- og attføringsbedrifter) og medlemsbedrifter over hele landet. ASVL sier at de med varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA) har en vesentlig bedre livskvalitet enn de som står utenfor.
Daglig leder på Hasvo i Korgen Jan Arnold Holmstrand forteller om en dyster statistikk for denne gruppen mennesker.
– Bare 15% av lett utviklingshemmede i Nordland har et jobbtilbud. Vi vil i dag formidle behovet for flere arbeidsplasser. Her på Hasvo er det rundt 30 stykker, som sannsynligvis ikke ville ha hatt arbeidsplass hvis de ikke var her.
Tilrettelegging
Holmstrand forteller videre at vi er heldige som har en sånn bedrift i vår kommune.
– Mange kommuner har ikke et slikt tilbud. Etter man fikk tilgang på ny statistikk ser man hvor mange som faktisk ikke er i arbeid, og det er utrolig synd. Disse menneskene er også beskyttet av arbeidsmiljøloven, og har rett på et arbeid med lønn og ferie. Det har vist seg at å plassere utviklingshemmede i ordinære bedrifter ofte fungerer dårlig. Der må de tilrettelegge arbeidsplassene i stor grad, og bruker mye ressurser på det. Her på Hasvo er det allerede tilrettelagt, og vi har dermed muligheten til å bruke mye ressurser pr arbeidstaker.
Fellesskap
En av arbeidstakerne på Hasvo i Korgen er Sonja Kristine Drevland, som jobber som kantinemedarbeider. Hun vil gjerne formidle hvor viktig denne jobben er for henne.
– Uten denne jobben hadde jeg gått på veggen hjemme.
Drevland fikk fast jobb i 2016 etter å ha vært på arbeidsutprøving siden 2014.
– Jeg er her tre dager i uka og er med på å ordne til frokost og lunsj, legge ut i disken, oppvask og gulvvask og hjelper til med baking. Her stortrives jeg, og vet ikke hva jeg skulle ha gjort uten denne jobben.
Nina Krogh Bakken er arbeidsleder for kantina, og tilrettelegger arbeidsoppgaver for de ansatte. Hun har fått mange tilbakemeldinger fra arbeidstakerne om at de trives på jobb.
– Tilbakemeldingene går på at det er godt å ha denne arbeidsplassen å komme til. Noen vil kanskje i perioder komme en dag ekstra, fordi de for eksempel kjeder seg mye hjemme for tida. Bare det å føle seg nyttig, og å føle at noen trenger deg er veldig undervurdert. Det oppleves som veldig viktig for de å ha et arbeid, og det gir de en mening i hverdagen. Her er de en del av et fellesskap, avslutter Nina Krogh Bakken.